粗種左3年的紫羅蘭,,,要如何打理?

作者: 031504 发表于 2014-7-30 22:58:30
1411 4

因為粗種,,所以一直無點打理,,,但竟然咁粗生,,,只係3年入面都無開過花,,,
想整理一下佢,是否要把山愈莖一刀切走?  其實下面出了水根

上一篇:Lemon Tree 葉色變咗, 請問係咪有病
下一篇:Tiyuan's Blue Morpho
abbychan02 發表於 2014-7-31 01:01:04 |顯示全部樓層
這裏有教學技巧, 好詳盡..
http://hkplants.com/thread-99-1-1.html?_dsign=912fe499
abbychan02 發表於 2014-7-31 01:08:02 |顯示全部樓層

是種在有冷氣地方嗎? 最近我幫朋友處理過一棵和你相似的av....
見av葉子很弱在垂下, 根部已不能提供足夠水和養份, 先拆泥, 換泥, 用水小心沖走纏在根的舊泥, 小心搣走山愈莖上的老皮,
如葉片軟弱先用水浸著, 待一, 兩日後葉子挺直後再放入新植料從新定植....
031504 發表於 2014-7-31 21:30:14 |顯示全部樓層
abbychan02 發表於 2014-7-31 01:08
是種在有冷氣地方嗎? 最近我幫朋友處理過一棵和你相似的av....
見av葉子很弱在垂下, 根部已不能提供足夠水 ...

不是=..="...所以才話佢好粗生=,.="
不過清理完老根應該會拎返公司, 我公司24小時都開冷氣
abbychan02 發表於 2014-8-1 11:18:16 |顯示全部樓層
031504 發表於 2014-7-31 21:30
不是=..="...所以才話佢好粗生=,.="
不過清理完老根應該會拎返公司, 我公司24小時都開冷氣 ...

還有近盆邊的老葉要摘去, 免浪費養份, 有冷氣會好唔同~

知道^_^  發表於 2014-8-1 21:13