請問香港邊到可以搵到中型樹 (榕,椰子,龜甲竹之類

作者: 031504 发表于 2017-1-14 16:01:01
4626 6
最近執完屋,想買棵中型植物放在飯廳
但出左兩次花墟都睇唔岩,為一睇中左一棵但超出左個價錢
我其實首選想買印度榕,但花墟得一間有要連盆買,,$1800 太貴了
想問除了花墟 香港邊到多中型植物賣 朋友話元朗有花場 唔知得唔得呢

就係想搵哩棵size印度榕~

我家其實沒有太多全日照,但又想搵半個人咁高~各位花友有無其他意見
thx!
pc1878 發表於 2017-1-14 18:34:10 |顯示全部樓層
唔好係墟買,好貴的,試下搵一些香港本地的苗場(元朗有幾間),印度榕應該三四百蚊就買到,又多選擇
031504 發表於 2017-1-15 00:35:31 |顯示全部樓層
pc1878 發表於 2017-1-14 18:34
唔好係墟買,好貴的,試下搵一些香港本地的苗場(元朗有幾間),印度榕應該三四百蚊就買到,又多選擇 ...

好啊~thx
花墟要$1800 嚇死
ht333147 發表於 2017-1-15 22:11:38 |顯示全部樓層
這盆散尾葵好嗎, 連六角紫砂盆高 1 米

散尾葵

散尾葵
031504 發表於 2017-1-15 23:49:11 |顯示全部樓層
ht333147 發表於 2017-1-15 22:11
這盆散尾葵好嗎, 連六角紫砂盆高 1 米

我媽話要買寛葉^^"
ht333147 發表於 2017-1-16 21:15:14 來自手機 |顯示全部樓層
原來如此,建議買例 如黃金葛那類,較適合室內。
gita 發表於 2017-1-17 14:50:12 |顯示全部樓層

室內大型植物? 我屋企有棵金錢樹, 約10年前花墟20蚊小盆栽買回來, 當時仲1開2, 分了2盆. 依家放在廳, 約5尺高, 極少淋水, (可以3個月淋1次) 但不斷長大, 還生新芽, 我已經盡少俾水, 我驚佢生得太大, 而且我已放在陰暗位, 只有少量光, 都咁大. 不過如果你岩中型室內植物, 就可以考慮. 呢盆係網上圖, 遲D我影屋企果盆你睇.

https://read01.com/kAOem.htm  
l