我好唔好拎3000幾蚊報個課程?

作者: 031504 發表于 2012-5-18 22:27:34
2947 29
我想學紙樣,其實之前學過,都幾難下
哩加黎緊打算再學,但我又驚自己學唔黎,,,3000幾蚊我唔係比唔起,但我驚浪費左,,

返左工之後又無咩動力,好驚上堂果陣訓覺,,,,,,點好呢
孖吉 發表於 2012-5-18 23:04:39 |顯示全部樓層
岳飛話齋:『莫等閒白了少年頭空悲切』唔通到老先嚟學咩 ...
最重要自己有興趣,去啦!
回復

KATY 發表於 2012-5-18 23:34:38 |顯示全部樓層
有興趣就吾會訓覺, 冇興趣就冇謂學啦
免得蝕錢又蝕時間
回復

esmonhk 發表於 2012-5-19 00:40:11 |顯示全部樓層
如果同工作無關,好快會忘掉,個人認為邊做邊學會好D
回復

031504 發表於 2012-5-19 00:47:45 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2012-5-18 23:04
岳飛話齋:『莫等閒白了少年頭空悲切』唔通到老先嚟學咩 ...
最重要自己有興趣,去啦!
...

又岩T_T
但我好衰,,,因為我想拎黎買野XD
回復

031504 發表於 2012-5-19 00:48:53 |顯示全部樓層
KATY 發表於 2012-5-18 23:34
有興趣就吾會訓覺, 冇興趣就冇謂學啦
免得蝕錢又蝕時間

有興趣,,,但我好懶=,.=
回復

031504 發表於 2012-5-19 00:49:24 |顯示全部樓層
esmonhk 發表於 2012-5-19 00:40
如果同工作無關,好快會忘掉,個人認為邊做邊學會好D

係同現在的工作可以話完全無關,,,,,

恭喜升初丁^^  發表於 2012-5-19 01:45

評分

查看全部評分

回復

vivi2009 發表於 2012-5-20 12:07:21 |顯示全部樓層
有興趣,有理想,就要add oil~
回復

獅頭魚 發表於 2012-5-20 17:19:01 |顯示全部樓層

是否想做Fashion Designer?
$3,000 主要學 flat-pattern (平面紙樣) or modelling (立體量裁) 或兩樣都有?

我認為 flat-pattern 可以找吓 library有無相關書籍自學,對paper pattern 有基本 concept 便成! 作打底之用。

modelling 就值得花錢學,因為flat-pattern比你學到識飛又如何!效果也不及modelling 好,出名品牌唔會用flat-pattern出樣!

學完出樣,仲要識車!
回復

031504 發表於 2012-5-20 20:42:33 |顯示全部樓層
獅頭魚 發表於 2012-5-20 17:19
是否想做Fashion Designer?
$3,000 主要學 flat-pattern (平面紙樣) or modelling (立體量裁) 或兩樣都有?
...

only flat-pattern

唔係bo,我睇alexander wang佢地做衫都會用到flat-pattern
不過chanel果種couture就會用modelling

但我諗我現在最主要還是先學好flat-pattern

唔好學。三仟蚊可以做好多嘢! 如果睇書唔識,你問我。我阿媽以前自己做衫,又做俾我四姐弟。我都識少少。交流一下。  發表於 2012-5-21 06:21
回復

tomtomtom 發表於 2012-5-21 07:15:54 |顯示全部樓層
學完有冇認可資格?對他朝入行或搵工有冇幫助?咁講好似市儈D,但都係考慮點之一
回復

八王爺 發表於 2012-5-21 09:53:31 |顯示全部樓層
031504 發表於 2012-5-20 13:42
only flat-pattern

唔係bo,我睇alexander wang佢地做衫都會用到flat-pattern

我忽然想起,之前你是否話要用勾針勾圍巾之類?現在又改學紙樣做衫?

你都好多時間喎!?
回復

獅頭魚 發表於 2012-5-21 18:07:07 |顯示全部樓層
市場所賣大多數是用flat-pattern出樣,flat-pattern 是主流學,較易學及掌握;
有要求或執著,會再學modeling;
modeling較花時及不易,跟做藝術品差不多,要做得出色也不易,普通品牌不會用;

Coco Chanel必定會用modeling。Fashion!歐洲是一哥!

基本上flat-pattern 或 modeling,學那種也不重要,跟自己喜好為首選。
回復

031504 發表於 2012-5-22 00:43:40 |顯示全部樓層
tomtomtom 發表於 2012-5-21 07:15
學完有冇認可資格?對他朝入行或搵工有冇幫助?咁講好似市儈D,但都係考慮點之一 ...

其實我主要想學多門手藝,哩個課程只可以話係入門
同埋我哩加做緊ge工同時裝完全無關,,,,
但第時有機會都想轉行做時裝
回復

031504 發表於 2012-5-22 00:45:05 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2012-5-21 09:53
我忽然想起,之前你是否話要用勾針勾圍巾之類?現在又改學紙樣做衫?

你都好多時間喎!?  ...

勾針勾圍巾之類?    無講過啊....我想學刺繡姐
紙樣上兩個月學過

無啊,公司準我之前返學早收嘛
回復

031504 發表於 2012-5-22 00:46:55 |顯示全部樓層
獅頭魚 發表於 2012-5-21 18:07
市場所賣大多數是用flat-pattern出樣,flat-pattern 是主流學,較易學及掌握;
有要求或執著,會再學modeli ...

但如果外套,褲果d應該好少用到立體板?
立體紙樣好似for晚裝,婚紗,特別服之類(?)
回復

八王爺 發表於 2012-5-22 00:54:04 |顯示全部樓層
031504 發表於 2012-5-21 17:46
立體紙樣好似for晚裝,婚紗,特別服之類(?) ...

基本功做好先。modeling 到入迷再學。
回復

lam19870811 發表於 2012-5-22 03:17:24 |顯示全部樓層
因為三千幾蚊小數目比得起所以驚浪費..如果三萬幾蚊你一定的起心肝
回復

獅頭魚 發表於 2012-5-22 16:28:52 |顯示全部樓層
031504 發表於 2012-5-22 00:46
立體紙樣好似for晚裝,婚紗,特別服之類(?) ...

小朋友!

想轉行做時裝! 想做邊瓣?

纸樣師傅? or 出自家品牌?

回復

031504 發表於 2012-5-23 00:26:16 |顯示全部樓層
獅頭魚 發表於 2012-5-22 16:28
小朋友!

想轉行做時裝! 想做邊瓣?

咁緊係想自己出品牌
唔得GE話.自己做比自己著都無所謂
回復

12下一頁