想問下我咁解答有冇錯,(CSSA)

作者: 技術之達人 發表于 2012-4-26 21:38:49
7105 22

新消息------我今日同老師拗,佢話條問題係問(has already simplify):可否扲到張表填,唔理佢成唔成功。就係咁,上訴失敗\./  姐係答案係T   好火= =

我要同老師拗,幫下我比D論點我~
咁GE,我張EPA卷問我(T/F):A migrant who has lived in HK for eight years is eligible for CSSA.  <----CSSA=Comprehensive Social Security Assistance(綜援)
咁好啦,八年係岩,夠七年就可以申請,不過唔係要家庭總收入、財務低過一個standard先可以申請咩? )(咁我個家庭都去申請啦= =)

如果唔係(即冇需進行*means tests),HK government has already been bankrupted.
條問題得以上咁多,我答F佢話我錯,扲證據同老師拗,我想知你地GE睇法,唔該留一留言~
我上左個政府網睇過,我跟D內容打番,所以唔洗叫我上去睇。
*means tests= 入息審查
chingyi724 發表於 2012-4-26 21:55:44 |顯示全部樓層
唉 其實有1part嘅migrant黎香港都係為左呢D福利

讚~,大陸人呃開,冇計,不過答下我個主題好唔好= =  發表於 2012-4-26 22:16
回復

jack872184 發表於 2012-4-26 22:35:38 |顯示全部樓層
大陸人一字用得不好,
不應一篙竹打一船人

我刻意的,我想講我睇到GE一part係Mainland people  發表於 2012-4-26 22:51
回復

技術之達人 發表於 2012-4-26 22:52:16 |顯示全部樓層
回覆我個主題啦=_=
回復

ht333147 發表於 2012-4-26 23:02:12 |顯示全部樓層
技術之達人 發表於 2012-4-26 22:52
回覆我個主題啦=_=

住了八年的大陸人有資格申請綜援,
批唔批才是審查後的結果
問題不是問是否合資格
回復

技術之達人 發表於 2012-4-27 00:15:53 |顯示全部樓層
ht333147 發表於 2012-4-26 23:02
住了八年的大陸人有資格申請綜援,
批唔批才是審查後的結果
問題不是問是否合資格 ...

年數正確,不過「合資格」申請/批 需要有3conditions嗎 ? 我就咁睇好似唔得(因為我屋企都試過申請CSSA,不過唔批話唔合資格{手頭資金充裕}) (http://www.swd.gov.hk/tc/index/s ... _CSSA1/sub_CSSA1-0/)  <---referrence
回復

ht333147 發表於 2012-4-27 00:22:11 |顯示全部樓層
技術之達人 發表於 2012-4-27 00:15
年數正確,不過「合資格」申請/批 需要有3conditions嗎 ? 我就咁睇好似唔得(因為我屋企都試過申請CSSA, ...

咁阿sir 話你錯咩呢?
回復

技術之達人 發表於 2012-4-27 00:23:36 |顯示全部樓層
ht333147 發表於 2012-4-27 00:22
咁阿sir 話你錯咩呢?

T/F有解答咩= =,仲有係Miss( <---非重點)
回復

ht333147 發表於 2012-4-27 00:27:50 |顯示全部樓層
技術之達人 發表於 2012-4-27 00:23
T/F有解答咩= =,仲有係Miss(

再睇多次題目, 會唔會8年是錯, 因為是7年已可以?
回復

技術之達人 發表於 2012-4-27 00:34:34 |顯示全部樓層
ht333147 發表於 2012-4-27 00:27
再睇多次題目, 會唔會8年是錯, 因為是7年已可以?

7年以上就OK(其中一個條件)
回復

八王爺 發表於 2012-4-27 12:18:42 |顯示全部樓層
依家啲老師真難做。學生夠膽同老師拗。
我地以前聲都唔敢聲。

我係班入面係最多complaint GE一個= =  發表於 2012-4-27 16:18
回復

Springonions 發表於 2012-4-27 13:43:25 |顯示全部樓層

eligible for CSSA (合資格領取綜緩), 不是eligible for applying for CSSA (合資格申請綜緩). 你只要去政府的英文網站就睇到.

http://www.swd.gov.hk/en/index/s ... _CSSA1/sub_CSSA1-0/

因些, 條問題係: 一個已住在香港8年的移民, 合資格領取綜緩, 錯或對?

那個移民是否合資格領取綜緩, 就要睇他是否乎合政府網站上的三個條件. 就算他乎合了最低居港年期, 如果不乎合其他兩個條件, 他亦不合資格領取綜緩.

簡單地說, 你對.

都幾misleading, 明屈啦........邊隻字有講過拎form.......  發表於 2012-5-2 12:13
*(我今日話左老師)我今日用老師拗  發表於 2012-4-27 16:21
唔好意思,我今日話左老師,佢話條問題係問(has already simplify):可否扲到張表填,唔理佢成唔成功。就係咁,上訴失敗\./  發表於 2012-4-27 16:19
回復

Springonions 發表於 2012-4-27 16:36:56 |顯示全部樓層
你連條問題的字眼都未清楚, 就發帖問?
回復

技術之達人 發表於 2012-4-27 17:21:40 |顯示全部樓層
Springonions 發表於 2012-4-27 16:36
你連條問題的字眼都未清楚, 就發帖問?

條問題都唔清晰,我唔問佢我都唔知點解\./
回復

透心涼 發表於 2012-4-27 17:44:00 |顯示全部樓層
技術之達人 發表於 2012-4-27 17:21
條問題都唔清晰,我唔問佢我都唔知點解\./

學校o既卷又唔係公開試題...都唔知個老師响邊本補充copy出黎考你...對錯並不太重要~
回復

gunbuster363 發表於 2012-5-2 12:11:56 |顯示全部樓層
你都幾好氣
比著我, 如果覺得佢老屈我錯
我就會覺得失望然後算數
回復

gunbuster363 發表於 2012-5-2 12:19:58 |顯示全部樓層
>>佢話條問題係問(has already simplify):可否扲到張表填,唔理佢成唔成功。就係咁,上訴失敗\./  姐係答案係T   好火= =

唔係掛.......我響google search "cssa form" 第一個result就係果張form, 姐係阿貓阿狗都拎得到wor........咁一定TRUE嫁.....地球人有得上網都拎到啦.....玩你wor
回復

技術之達人 發表於 2012-5-2 20:44:38 |顯示全部樓層
gunbuster363 發表於 2012-5-2 12:19
>>佢話條問題係問(has already simplify):可否扲到張表填,唔理佢成唔成功。就係咁,上訴失敗\./  姐係答案 ...

明fake  人,老師就係咁出卷- -,再+上我今次真係傻傻地( 抵死XD) 算,我記住今次GE失誤!
回復

TIMOTHY 發表於 2012-5-5 09:28:11 |顯示全部樓層
所以凡事都要睇清楚, 尤其考試,測驗, 唔睇清楚題目, 想一想就去答,好易 FAIL.
回復

Springonions 發表於 2012-5-5 17:12:59 |顯示全部樓層
講咗咁多,究竟條題目係咩?請一字不漏寫出來。咁就知係老師明屈,或係你睇唔清楚條題目。
回復

12下一頁