香港邊到有耕場出租??

作者: siu茹 發表于 2012-3-26 12:36:02
10737 56
siu茹 發表於 2012-4-19 13:26:24 |顯示全部樓層
菲愛花 發表於 2012-4-19 13:10
係自私‥貪平宜‥一霸就期期有佢份,吾該留返d有興趣新丁學吓law!

康文處社區園圃,其實都有d做法值得 ...

如果我有田我會種薰衣草同茉莉花同桂花,其他可以食用又可以聞既花類多
回復

青蛙媽媽 發表於 2012-4-19 15:36:05 |顯示全部樓層
菲愛花 發表於 2012-4-6 11:52
click入去蔬統處>>>刋物>>>香港休閒農場指南2012,米大把自耕農地出租,要慎選不要學我地後悔莫及啊!祝好 ...

e個就係問題啦~有d人期期都係度種, 好聽就話抽中, 唔好聽就係黑幕, 有可能留返d位俾自己友~
回復

菲愛花 發表於 2012-4-19 18:09:01 |顯示全部樓層
siu茹 發表於 2012-4-19 13:26
如果我有田我會種薰衣草同茉莉花同桂花,其他可以食用又可以聞既花類多

如果有田就真係要大d我想要1斗地便可‥hohoho,因為到時會想種食,如蔬果類多一點點lu

薰衣草係香港真係吾係甘易種植,就算北海道的富良野等地所種的薰衣草,他們都係經過長時間才成為吸引遊客到;深圳近大小梅沙的東部華僑城薰衣草都吾係種得幾好,相信氣温吾夠凍吧!大陸好種意抄,有d似日本富良野

而苿莉花都幾種意;桂花剛上海回來係植物園的桂花林超大喎!成棵樹ka

又食得又可以有香味的花真係難種,曾種過薰衣草成苗後,大約十多天就歸西了‥‥‥可以考慮鼠尾草,紫色花束都好靚但就無物香味;而鳳梨鼠尾草紅色的花都吾錯,但喜愛聞葉味多一d
回復

siu茹 發表於 2012-4-19 23:56:15 |顯示全部樓層
菲愛花 發表於 2012-4-19 18:09
如果有田就真係要大d我想要1斗地便可‥hohoho,因為到時會想種食,如蔬果類多一點點lu

薰衣草係香港真係 ...

我就鐘意同鐘情茉莉花同桂花味多~
回復

Eccoabby 發表於 2012-4-24 16:51:21 |顯示全部樓層
我住屯門區,有磚地花園300呎,有興趣可以嚟開墾一下=)

有興趣, 我也住屯門, 請問可否租一小角給我呢~50尺都可以  發表於 2012-4-25 00:39
回復

菲愛花 發表於 2012-4-24 23:44:49 |顯示全部樓層
Eccoabby 發表於 2012-4-24 16:51

有無農友有興趣呢?免費玩ka?
我就如樓上講過,最好"如果有田就真係要大d我想要1斗地"哈哈‥大貪少少啦
因為想種好多果類(不同品種青瓜、苦瓜、大冬瓜‥或果樹,芒果、木瓜、桑樹‥&各類蘭花,嘉仔、文心蘭、石斛吖
回復

siu茹 發表於 2012-4-25 00:06:57 |顯示全部樓層
Eccoabby 發表於 2012-4-24 16:51

好遠呀 我依家又要番工,星期日又要陪bf,DFD想約我出街都冇時間,睇下點先啦!
回復

青蛙媽媽 發表於 2012-4-25 00:41:54 |顯示全部樓層

有興趣, 我也住屯門, 請問可否租一小角給我呢~50尺都可以

而家租緊康文署, 來近6月頭就要清田啦~

下期都唔知有無希望~
回復

Eccoabby 發表於 2012-4-25 09:58:33 |顯示全部樓層

因為係紅磚地,要自己準備盆/發泡膠箱+泥,  一齊set up,
諗住同有興趣既朋友仔一齊種,開心啲嘛,仲可以一齊煮食/high tea
而家種緊大量蘆薈,小量蕨類, Ivy同發緊莧菜,沙律生菜,菠菜,向日葵,仲買咗十幾包種子想試
睇下有幾多朋友有興趣可以一齊討論下
聽朝影相俾大家睇

評分

查看全部評分

回復

Eccoabby 發表於 2012-4-25 10:07:05 |顯示全部樓層
siu茹 發表於 2012-4-19 13:26

我屋企有2棵小桂花樹,而家仲開緊花,超香

我都有興趣種茉莉花!薰衣草好難種
回復

siu茹 發表於 2012-4-25 14:05:04 |顯示全部樓層
Eccoabby 發表於 2012-4-25 10:07

我都有興趣種茉莉花!薰衣草好難種 ...

我男朋友送比我果棵薰衣草放係小量陽光既露台2星期就枯左半棵lu><依家仲有一棵係到但係得哂頭,想買太陽燈又唔知去邊買好!

SUN去西貢碼頭,見到有一檔推廣LED太陽燈,但吾知係米你所講吖!因為我係路經無問到詳情喎  發表於 2012-5-3 15:25
回復

freda 發表於 2012-4-27 12:49:11 |顯示全部樓層
其實好奇想問下..如果租場..咁咪唔可以日日去睇下囉?平日有人淋水家?因為自己種其他野日日都要去睇下先安樂~

問咗私人市區的格仔田,有人幫手淋水,可以日日去睇下ka  發表於 2012-5-3 15:23
回復

siu茹 發表於 2012-4-28 01:50:36 |顯示全部樓層
freda 發表於 2012-4-27 12:49
其實好奇想問下..如果租場..咁咪唔可以日日去睇下囉?平日有人淋水家?因為自己種其他野日日都要去睇下先安樂 ...

我都想知...
回復

twiggy 發表於 2012-4-28 22:05:48 |顯示全部樓層
如果香港島有得全年租田就好了。
回復

siu茹 發表於 2012-4-29 01:38:11 |顯示全部樓層
twiggy 發表於 2012-4-28 22:05
如果香港島有得全年租田就好了。

我想呀><
回復

菲愛花 發表於 2012-5-1 22:59:48 |顯示全部樓層
Eccoabby 發表於 2012-4-25 10:07

我都有興趣種茉莉花!薰衣草好難種 ...

剛去完上海植物園,失望係桂花園,花苞還未看得見 ,看牌扁原來要國慶前後是開花的季節

真想睇吓你家的桂花是那一種品種呢?
上海植物園 - 桂花園.JPG
回復

菲愛花 發表於 2012-5-1 23:06:37 |顯示全部樓層
siu茹 發表於 2012-4-28 01:50
我都想知...

可以致電查詢,問清問楚會吾會有人幫手淋水吧!

我知太古附近有一個叫「xxmama」有格仔田租,荃灣有一個兒童室內遊樂場的戶外都有格仔田租,地方小小過吓隱又近市區都可以考慮;

老實講種開咗,我就越種越多,租咗兩個新界的「自耕農場」,大家可以跟自己喜愛參觀,去新界行一轉作郊遊好過去shopping,實有一個農場你會喜歡,齊齊做假日農夫。
回復

siu茹 發表於 2012-5-3 00:41:37 |顯示全部樓層
菲愛花 發表於 2012-5-1 23:06
可以致電查詢,問清問楚會吾會有人幫手淋水吧!

我知太古附近有一個叫「xxmama」有格仔田租,荃灣有一個 ...

又好,鴨利州都好似有

係米格仔田吖?  發表於 2012-5-3 15:21
回復

malike 發表於 2012-5-3 10:55:50 |顯示全部樓層
我在坪洲(中環的離島碼頭半小時船程)有地, 可以分享些少地出來, 之不過平日無人澆水。

「xxxmama」在觀塘亦有新場開咗。
回復

菲愛花 發表於 2012-5-3 15:16:07 |顯示全部樓層
malike 發表於 2012-5-3 10:55
我在坪洲(中環的離島碼頭半小時船程)有地, 可以分享些少地出來, 之不過平日無人澆水。

「xxxmama」在觀塘 ...

07年左右,曾經去過坪洲綠衡者做過幾個月義工幫手割草,好耐無去過坪洲,下星期有空入去行吓lu,順道參觀可以嗎?
如果做假日農夫,或安裝自動灑水系統會否好昂貴呢?船費好似好貴喎!

xxmama問咗佢地,係觀塘但近牛頭角地鐵出口,遲d可能十八區,更有一區係你屋企附近‥嘻嘻!!

----------------------------------------------------------------------------------------------
回應jeffreyngcm, 今天5月5日土瓜灣「通天菜園」開放免費參觀,有興趣問吓有無義工做,米吾貴囉‥哈哈‥查詢聯絡電話︰2375 6618

xxmama啲收費都好鬼死貴吓@@  發表於 2012-5-4 14:00
回復