薰衣草d葉琳哂

作者: siu茹 發表于 2012-4-15 12:25:34
2345 7
我屋企可能唔夠太陽,盆薰衣草放左一星期d葉好似霉菜咁,d葉琳哂..我2日先淋一次水,直接淋洛泥到,有冇人話我知唔夠光點算好??
fandycheng 發表於 2012-4-15 14:08:33 |顯示全部樓層

我果d都死咗~

我剪咗頂果d再插泥

回復

orik 發表於 2012-4-15 14:35:51 |顯示全部樓層
fandycheng 發表於 2012-4-15 14:08
我果d都死咗~

我剪咗頂果d再插泥

轉左用咩泥?要用疏水通風既泥先O岩薰衣草
而家4月中,差唔多時候要轉半日照

->#1

都係有圖容易講…
日照唔夠光,咁即係咩時候有陽光,定係完全冇直照光?

2日淋一次水可能係聽花店講嘅,但好多時候,要淋幾多水,其實係睇番棵植物嘅情況,薰衣草係泥面乾哂先淋,如果一直都係未乾哂就淋,D葉會DUP低、變軟、容易爛。反而佢可以稍為缺水…唔記得淋水,搞到D葉軟左之後先淋水都得。
回復

siu茹 發表於 2012-4-15 22:43:24 |顯示全部樓層
orik 發表於 2012-4-15 14:35
轉左用咩泥?要用疏水通風既泥先O岩薰衣草
而家4月中,差唔多時候要轉半日照

我上網睇d人都話2日淋一次水,但我係見佢泥面干左小小就淋水,同埋佢d枝葉生得好密,關唔關事??有九枝莖係到~
男朋友第1次送野比我唔想整死佢
回復

silicon 發表於 2012-4-15 23:06:59 |顯示全部樓層
siu茹 發表於 2012-4-15 22:43
我上網睇d人都話2日淋一次水,但我係見佢泥面干左小小就淋水,同埋佢d枝葉生得好密,關唔關事??有九枝莖係到 ...

唔夠光,仲要2日一次水,一定爛根

日照、濕度、氣溫、泥土的疏水程度、種植的疏密,
都不能與別人一樣,怎能單靠別人說幾天淋1次水,
就照單全收呢?
回復

siu茹 發表於 2012-4-15 23:25:45 |顯示全部樓層
silicon 發表於 2012-4-15 23:06
唔夠光,仲要2日一次水,一定爛根

日照、濕度、氣溫、泥土的疏水程度、種植的疏密,

我睇佢d泥干左一半就淋水洛去
回復

orik 發表於 2012-4-16 05:11:56 |顯示全部樓層
全乾先俾水就得,仲好健康添-如果用蛇木屑等疏水介質
我過年期間買左一盆羽葉薰衣草,初時都係2日1水加唔夠光,聽網友話轉左夠光(冬季半日照,夏季全日照)地方同減水——轉1~8日1次!視植株情況而定,而家基本上唔駛理佢,只係等緊夏天到再換地方避暑。
回復

siu茹 發表於 2012-4-16 13:32:55 |顯示全部樓層
o~isee,我屋企冇咩太陽熾入黎
回復