有關於羅勒一問

作者: siu茹 發表于 2012-5-13 16:24:39
3095 8

岩岩有花友分享左枝蘿勒葉比我,仲有好多種子係到,唔知d種子洗唔洗經過咩特別情序先洛泥種??定係收完種直接洛泥ok??新鮮收既種子發芽率大唔大??佢拿比我果陣已經有好多根係到,我將佢直接洛泥種,係用吊盆種,方便吊起黎哂太陽,呢段期間洗唔洗注意d咩??同埋我見佢棵花穗dup左洛黎我就剪左佢棵花穗出黎,仲有d種未熟,係咪放係到d種自然會熟,我插左洛泥到唔知保唔保得住佢條命!
沙咀釣友 發表於 2012-5-13 17:18:13 |顯示全部樓層
蘿勒好粗生, 種子就咁放落泥就好快會發芽, 機會都幾大
如果想收種子就等佢D花自己熟到變啡色, 自然乾O左就可以收種子
回復

siu茹 發表於 2012-5-13 17:32:01 |顯示全部樓層
沙咀釣友 發表於 2012-5-13 17:18
蘿勒好粗生, 種子就咁放落泥就好快會發芽, 機會都幾大
如果想收種子就等佢D花自己熟到變啡色, 自然乾O左就 ...

之前我親戚即場剪左枝有花既插枝比我,我浸左洛水到等佢生根,2,3星期都生得好少根之後就枯埋,都唔見有種子係入面!
回復

沙咀釣友 發表於 2012-5-14 21:45:46 |顯示全部樓層
siu茹 發表於 2012-5-13 17:32
之前我親戚即場剪左枝有花既插枝比我,我浸左洛水到等佢生根,2,3星期都生得好少根之後就枯埋,都唔見有種子 ...

用有花O既O黎浸水生根...... 真係唔知得唔得
有花即係未成熟, 好難收到種子喎
回復

siu茹 發表於 2012-5-14 23:01:18 |顯示全部樓層
沙咀釣友 發表於 2012-5-14 21:45
用有花O既O黎浸水生根...... 真係唔知得唔得
有花即係未成熟, 好難收到種子喎 ...

要等佢謝左丫ma,但謝完都唔見有
回復

草民 發表於 2012-5-15 16:38:08 |顯示全部樓層
羅勒係唔使種,野草黎,種子飄到邊生到邊,得閒"了"幾株小苗種入盆就得。
回復

siu茹 發表於 2012-5-15 18:57:13 |顯示全部樓層
草民 發表於 2012-5-15 16:38
羅勒係唔使種,野草黎,種子飄到邊生到邊,得閒"了"幾株小苗種入盆就得。 ...

用種子種有成功感d
回復

沙咀釣友 發表於 2012-5-15 22:21:22 |顯示全部樓層
siu茹 發表於 2012-5-14 23:01
要等佢謝左丫ma,但謝完都唔見有

咁都要等佢真正成熟先收到種子....... 有花未謝又何來種子呢........
回復

siu茹 發表於 2012-5-15 23:57:43 |顯示全部樓層
沙咀釣友 發表於 2012-5-15 22:21
咁都要等佢真正成熟先收到種子....... 有花未謝又何來種子呢........

星期日有花友送左d插枝比我連根有花穗,我收左二十幾三十粒種子
回復