香港邊到有耕場出租??

作者: siu茹 發表于 2012-3-26 12:36:02
10732 56

我住港島南最好要近d既,如果可以既話請師兄post哂全香港既耕地出租資料出黎~
勞煩各位仁兄
獅頭魚 發表於 2012-3-28 16:59:15 |顯示全部樓層
康民署在香港仔室內運動場附近及鴨利洲舊街有田租,要抽籤及只玩四個月。
私人出租唔知邊榭有,見Pofulam村好似有田,唔知會否出租。
回復

siu茹 發表於 2012-3-29 00:59:33 |顯示全部樓層
獅頭魚 發表於 2012-3-28 16:59
康民署在香港仔室內運動場附近及鴨利洲舊街有田租,要抽籤及只玩四個月。
私人出租唔知邊榭有,見Pofulam村 ...

thx,田莆都得的
回復

C.C 發表於 2012-4-4 23:27:32 |顯示全部樓層
南區園圃正確位置係海洋公園道(即黃竹坑運動場附近) 同埋鴨脷洲大街洪聖廟旁邊, 岩岩呢期已經抽左籤啦, 21/4開始......下期請早
回復

siu茹 發表於 2012-4-4 23:43:06 |顯示全部樓層
下期係幾時開始??抽籤要去where申請??
回復

C.C 發表於 2012-4-4 23:55:46 |顯示全部樓層
南區就大約8月中可以去康文署網頁睇下, 仲有其他區都有園圃, 可以搵個係公司附近既玩下丫
回復

siu茹 發表於 2012-4-4 23:57:27 |顯示全部樓層
ok~我之前番學果陣老師帶過我去華富村個平台園莆到種,但我上網搵5到有果個平台既資料
回復

C.C 發表於 2012-4-5 00:39:52 |顯示全部樓層
果度唔係政府園圃wor.....可能係d福利機構/街坊會既地方, 我唸要落去問先得啦
回復

winni_tong 發表於 2012-4-5 12:05:36 |顯示全部樓層
樂活有機農莊~~我岩岩都租左~明天去收地~

有興趣南區租田,樂活是在南區嗎?有無資料?  發表於 2012-4-5 12:26
回復

siu茹 發表於 2012-4-5 15:35:57 |顯示全部樓層
C.C 發表於 2012-4-5 00:39
果度唔係政府園圃wor.....可能係d福利機構/街坊會既地方, 我唸要落去問先得啦 ...

唔知要去where問
回復

siu茹 發表於 2012-4-5 15:36:33 |顯示全部樓層
winni_tong 發表於 2012-4-5 12:05
樂活有機農莊~~我岩岩都租左~明天去收地~

係邊架??我男友住大埔,大埔林村好似有田租
回復

winni_tong 發表於 2012-4-5 20:34:49 |顯示全部樓層
siu茹 發表於 2012-4-5 15:36
係邊架??我男友住大埔,大埔林村好似有田租

粉錦公路~

近上水~
回復

siu茹 發表於 2012-4-5 21:46:58 |顯示全部樓層
winni_tong 發表於 2012-4-5 20:34
粉錦公路~

近上水~

洗唔洗塔車去??
回復

winni_tong 發表於 2012-4-5 23:25:22 |顯示全部樓層
siu茹 發表於 2012-4-5 21:46
洗唔洗塔車去??

上水火車站~搭$4.7小巴~行20步左右就到~
回復

siu茹 發表於 2012-4-5 23:38:55 |顯示全部樓層
winni_tong 發表於 2012-4-5 23:25
上水火車站~搭$4.7小巴~行20步左右就到~

thx~不過粉嶺同大埔附近都有,點解要去上水??個期近d??幾$租金??點租法點計法??
回復

winni_tong 發表於 2012-4-5 23:50:11 |顯示全部樓層
因為我奶奶住粉嶺~同埋我都搵過其他~

有好多都要行好耐先到~同埋D環境唔鍾意~
回復

siu茹 發表於 2012-4-6 00:01:54 |顯示全部樓層
winni_tong 發表於 2012-4-5 23:50
因為我奶奶住粉嶺~同埋我都搵過其他~

有好多都要行好耐先到~同埋D環境唔鍾意~ ...

環境陰暗,唔夠光??
回復

菲愛花 發表於 2012-4-6 11:52:12 |顯示全部樓層
click入去蔬統處>>>刋物>>>香港休閒農場指南2012,米大把自耕農地出租,要慎選不要學我地後悔莫及啊!祝好運
click入去康民署>>>社區園圃,十八區更有一個係你附近,有些園圃更會安排埋導師授課1星期1次理論,最適合初種植,可惜有好多園圃比一班「無恥之徒」霸住,(管死無大害,預咗有人吠),期期都會係佢地班人玩,話明研習班比d新人去玩啦‥用好好好好多名去抽籤,抽到就比識的親朋好友,又吾肯放返出嚟‥‥‥吾知康民署有無去正視‥攪到好多新手都無法抽到囉!
回復

siu茹 發表於 2012-4-6 13:47:15 |顯示全部樓層
菲愛花 發表於 2012-4-6 11:52
click入去蔬統處>>>刋物>>>香港休閒農場指南2012,米大把自耕農地出租,要慎選不要學我地後悔莫及啊!祝好 ...

d人好狗喱下bo
回復

菲愛花 發表於 2012-4-19 13:10:19 |顯示全部樓層
siu茹 發表於 2012-4-6 13:47
d人好狗喱下bo

係自私‥貪平宜‥一霸就期期有佢份,吾該留返d有興趣新丁學吓law!

康文處社區園圃,其實都有d做法值得去落力執行,可惜只有設定無人去行使

例如
1. 必定核實是否中籤者每次入園的淮許證,或發出同伴證件只限1張。有d園圃管理人員懶散,任由任何人可以進出。
2. 統計中籤者出席次數,有d田真係抽咗玩咗幾次吧,就無咗打理,任由茄子爛惹哂d蟲
3. 只限1次連續用同一名字入紙申請,或如同園藝課程分初、中、高班,學完4季畢業就不可以再用同一個名字參加社區園圃

有d經驗又想繼續玩種植,走入新界「租田自耕」或參加較平的,例如近大水坑沙田婦女會攪的農場、近元朗洪水橋的利民會「與你農莊」;甚至朋友的屋苑吧!

其實,「租田自耕」又可以幫補農夫收入,因為他們收入真係有限,一些有heart的小農場開拓市場較困難,而且種植真係要睇天,氣候變幻莫測,落雨比水淋、有陽光照頭唒汗流浹背、被木虱仔咬‥‥值得尊重他們。有興趣種稙米出少少力,「租田自耕」推動本土經濟,幫助農夫們繼續發展休閒農業吧!祈願不要有一班自私的人出現園藝圈子吧!

回復

123下一頁