返回列表 發新帖

打皂日

作者: kkykok 發表于 2012-1-8 17:36:42
3789 33
meiian 發表於 2012-3-8 17:41:34 |顯示全部樓層
係尼種温水計啦.....揾黎揾去都揾吾到尼種温度計....
回復

jellyfishy 發表於 2012-3-9 09:09:37 |顯示全部樓層
meiian 發表於 2012-3-8 17:41
係尼種温水計啦.....揾黎揾去都揾吾到尼種温度計....

個人感覺呢種溫度計唔多適合打皂用, 台灣的皂友都唔多prefer呢種計, 因為佢頭重腳輕, 好易翻倒, 問題最易出現在量度鈉水溫度時, 因為鈉水好輕, 無力hold 住支溫度計, 令載住鈉水的杯或溫度計自己空易倒下, 造成意外~

meiian 你好, 新朋友啊~  看你的回帖, 應該打皂好有經驗啊~ 得閒分享下指導下我地啦~
回復

meiian 發表於 2012-3-9 14:28:46 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2012-3-9 09:09
個人感覺呢種溫度計唔多適合打皂用, 台灣的皂友都唔多prefer呢種計, 因為佢頭重腳輕, 好易翻倒, 問題最易 ...

其實我打皂吾用温度計ga,
溶完鹼吾會特登同佢降温,油都吾會特登加温...
我都係溶完鹼,放一邊再量油..量完油就直接油鹼混合,一樣成皂...因為皂化會自動放熱...
油鹼温度不一致,但温度會混合ga ma
你下次可以試下吾用温度計,吾幫油加熱,吾幫鹼降温...
鹼液雖然可能有7,80度,油温只係室温温度,但兩者一混合大概都只係3,40度左右.咁就可以省左温度一致呢個麻煩步驟.

我吾鐘意用水銀個種温度計,因為我驚會俾我整爛.特別係大支ge,我會更易整爛.吾跌爛都會俾我撞爛

難得俾我揾到個傾手工皂ge,我賴死吾走ga la.....

水銀係咪即係一枝玻璃中間係紅色線果種呀?我一向用佢喎...有上有落架...  發表於 2012-3-9 18:23
應該唔會有人用水銀溫度計打皂,因為水銀特性有上無落,絶對唔啱用來打皂量油.  發表於 2012-3-9 15:24
睇黎真係老手...通常做耐左就會懶唔用溫度計,而且,有左經驗,D皂如果有問題,係攪皂既時候會發現到。我依家都無用溫度計,因為唔用都無問題。  發表於 2012-3-9 15:12
回復

jellyfishy 發表於 2012-3-9 14:49:29 |顯示全部樓層
meiian 發表於 2012-3-9 14:28
我都係溶完鹼,放一邊再量油..量完 ...

可能你已有多年打皂經驗,所以唔用溫度計.

以我少少知識,用溫度計有兩個考慮:
1.安全
2.冷制皂要點和美觀考慮

1.鈉水和油各自溫度如果相差大的話(over 攝氏10度),特別係如果鈉水過熱入油時,鈉水溫度過高的話,好易出現溫度突然升高,甚至彈油的情況,好容易燒傷皮膚,鈉水和油溫度過高的話,釋出的氣體對人體也有害.

2.鈉油混合的溫度問題,也和天氣有密切關係,適當溫度,可有效控制白粉/鬆糕化/果凍.這對手工皂造色和渲染有密切關係.有些配方的油種必須熱油才有效混合油水和鈉,例如乳木果,棕櫚核,特別係 beewax,油溫無番40-50度,beewax好易在掍皂時固體化,導致粒粒情況出現.

嘻~無端端寫左咁多野,既然你係高手,我仲講咁多,真係傻傻地~

前輩,不如你都post下你d靚靚皂相,講下你心得,等我地學下野啦~

我無量溫度,但有坐熱油,油鹼混合時兩樣都係熱既,但幾多度就無理佢。熱D快D熟嘛...反正我又唔要靚,有得用己經好好。  發表於 2012-3-9 15:15
回復

jellyfishy 發表於 2012-3-9 15:21:08 |顯示全部樓層

自己唔用溫度計,當然係老手先會咁做,摸下個煲,已經知溫度是否相若可以混合.溫度計洗少樣~嘻~~
但呢樹好多花友才開始學打皂,為了安全考量,我始終堅持初學者要用溫度計,每次打皂要做記錄,慮積下來是自己的經驗,同時減少意外發生.

唔懶既當然量溫度好啦...我係超級懶..  發表於 2012-3-9 18:24
回復

meiian 發表於 2012-3-9 15:46:31 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2012-3-9 14:49
可能你已有多年打皂經驗,所以唔用溫度計.

以我少少知識,用溫度計有兩個考慮:

其實....我做皂只有大半年時間ga 炸,不過學之前就睇左好多關於皂的文章,就算類似ge都吾放過,加上我之後去台灣旅行時隨便學埋先返...
所以我其實係後輩呢ga...嘻嘻

其實你第一點講ge,吾洗擔心ga,吾會彈油,同埋油鹼混合後ge温度吾高ga,一般人體温咁上下ga 炸...

2.鈉油混合的溫度問題,也和天氣有密切關係,適當溫度,可有效控制白粉/鬆糕化/果凍.這對手工皂造色和渲染有密切關係.有些配方的油種必須熱油才有效混合油水和鈉,例如乳木果,棕櫚核,特別係 beewax,油溫無番40-50度,beewax好易在掍皂時固體化,導致粒粒情況出現.
第二點,通常固體油脂,我會先加熱成液態,再同其他油品混合...至於皂粉,松糕,果凍就係後續ge問題.一時三刻講吾清..第日有機會再慢慢傾la....另外請問beewax咩黎ga?我係英文白痴...睇得明bee炸...

我搶答,beewax 係蜂蠟  發表於 2012-3-9 15:57
你頭先話你”油都吾會特登加温”~ 所以我有d唔明囉~  發表於 2012-3-9 15:54
即係咁~ 我的確見過有人無留意溫度,彈到手,嗱傷左皮膚.  發表於 2012-3-9 15:49
回復

meiian 發表於 2012-3-9 15:55:19 |顯示全部樓層
meiian 發表於 2012-3-9 14:28
我都係溶完鹼,放一邊再量油..量完 ...

我見內地ge都係用長條玻璃果種温度,係淘寶買做皂工具,原材料ge都係玻璃ga,就係揾吾到你果種...
回復

jellyfishy 發表於 2012-3-9 15:59:54 |顯示全部樓層
meiian 發表於 2012-3-9 15:55
我見內地ge都係用長條玻璃果種温度,係淘寶買做皂工具,原材料ge都係玻璃ga,就係揾吾到你果種... ...

我用開打皂的長條型溫度計是"酒精溫度計",平時家用來俾人含入口的探熱針,就是水銀溫度計.

大頭個種溫度計,係靠裡面個彈簧之類金屬東西,熱漲冷縮的物理原理來指示溫度.用久了,內裡的金屬會疲勞,導致量度誤差較大. 呢種溫度計好多十元店有售,或可去甜品整餅材料店找找~ 
回復

meiian 發表於 2012-3-9 16:12:12 |顯示全部樓層
meiian 發表於 2012-3-9 15:46
其實....我做皂只有大半年時間ga 炸,不過學之前就睇左好多關於皂的文章,就算類似ge都吾放過,加上我之後去 ...

因為油鹼温度要一致.除左鹼液要降至某一温度,油温都要加熱至同一温度....
我吾會等登加熱油,油係樽度倒出黎係咩温度就個温度.除左固體油脂...
我都試過彈到手,不過係我自己攪得大興奮,攪到d皂液濺出黎,彈到自己,哈哈...
有時會係鹼入油時,倒太快,隻鹼杯攞得又高,所以會有些液體會濺起...
不過如果用酒溶鹼,溶到噴火,我就聽過幾次...
beewax果然真係蜜腊(估ga^^"),不過蜜腊入皂,好嗎?皂會吾會太厚重.太滋潤..
我只用過黎做護唇膏,一離開d熱水就馬上凝 固,之後洗杯洗到我就黎想吾要隻杯...用熱水浸溶左,一踫番水喉d水又凝固番,後來向人求救用梳打粉先洗番乾淨
回復

meiian 發表於 2012-3-9 16:14:17 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2012-3-9 15:59
我用開打皂的長條型溫度計是"酒精溫度計",平時家用來俾人含入口的探熱針,就是水銀溫度計.

大頭個種溫 ...

咁長條型ge酒精温度計係咪水銀温度黎ga???

酒精和水銀係2種物質,金銀針係銀色,而酒精通常是透明的染成紅或藍.  發表於 2012-3-9 16:20
回復

jellyfishy 發表於 2012-3-9 16:16:45 |顯示全部樓層
meiian 發表於 2012-3-9 16:12
因為油鹼温度要一致.除左鹼液要降至某一温度,油温都要加熱至同一温度....
我吾會等登加熱油,油係樽度倒出 ...

"beewax果然真係蜜腊(估ga^^"),不過蜜腊入皂,好嗎?皂會吾會太厚重.太滋潤.."

蜂臘唔係用來加強滋潤,呢個可能diy 教主 ck 比較清楚.
我個經驗告訴我,蜂臘令皂體實淨d,有少少彈性無咁易溶.也有少少保濕效果.加了蜂臘的皂,春夏天口潮濕,舊皂都無咁易溶.

另外,你講起溶過蜂臘的杯,我通常會先用紙巾抺走多餘的蜂臘,或刮走佢,隔水稍稍加熱,再立刻用紙抺一抺,攪掂,好方便.
回復

meiian 發表於 2012-3-9 16:25:38 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2012-3-9 16:16
"beewax果然真係蜜腊(估ga^^"),不過蜜腊入皂,好嗎?皂會吾會太厚重.太滋潤.."

蜂臘唔係用來加強滋潤,呢 ...

嗯嗯,等我下次試下先...
我就怕會太滋潤,用左我怕會長痘痘,所以一直都吾敢試....

咁你現在仲有無用馬賽皂?我都無用喇,我的男性朋友鍾意用26%椰子油皂添~~  發表於 2012-3-9 16:28
回復

meiian 發表於 2012-3-9 16:53:42 |顯示全部樓層
meiian 發表於 2012-3-9 16:25
嗯嗯,等我下次試下先...
我就怕會太滋潤,用左我怕會長痘痘,所以一直都吾敢試.... ...

我吾用馬賽,以前吾識整皂個陣,見到店家話馬賽ge會滋潤d,都好想買.不過依家知道高比例橄欖油致痘性高就吾敢了,免得長左痘,有排煩,好彩果陣忍手冇買到.
我依家都鐘意清爽保濕ge...我自己整ge都吾會搭到好滋潤果隻...
之前試過用ev ,pure.pomace ge純油皂,想試下會有咩差別,結果試左幾日,洗感試吾出有差別,但背部就起左幾粒la.=="...
回復

cklife 發表於 2012-3-9 18:35:20 |顯示全部樓層
做唇膏怕痴杯,怕洗...咁用即棄錫紙毛兜囉....
我清洗都係熱左個容器,用廚紙抺晒所有油或蠟之後再洗,好容易清洗呀...

蜜蠟入皂,皂會QD...即有彈性,對於要蓋皂印既皂,會好操作D。
而軟油多既皂,加左蜜蠟會實淨D,潮濕天氣無咁痴笠笠。

但一般加蜂蠟都唔會加得多,加太多會影響洗感...我一般加2%....(我巧中意加蜂蠟,因為我中意馬賽皂,我愛軟油多既皂。因為我係乾性皮膚。)

回復