家事皂問題????

作者: kkykok 發表于 2011-12-29 21:52:45
2562 9

想問下前輩, 家事皂配方,
可否用單一油種 ~椰子油 ?
用單一油種 ~椰子油溫度會唔會好高???
如果加埋橄欖油及棕櫚油, 1潔力方面有無影響? 2 比例幾多??
請多多指導..
cklife 發表於 2011-12-29 22:07:15 |顯示全部樓層

家事皂可以用100%椰子油。。我有做過。。不過好鬼硬。。唔想用咁多種油,都可以咁整。

但要留意高用量椰子油(100%),係好快硬,會比其他皂快d硬,如果要切皂既話,就要快手。。唔係就太硬切唔到。

100%椰子油,我係入膜後唔洗保溫,5個鐘後切皂。

你意思係入模後嗎?  有睇 過話會好高。。我係夏天做入模後無保溫。。

如果加埋橄欖油及棕櫚油, 1潔力方面有無影響? 2 比例幾多??

如果想好用d,加番少少軟油會好用d。。。一般 家事皂可以用到70%-90%椰子油,清潔力幾好架。
加入既可以係橄欖油、葵花籽油等軟油。。。。棕櫚油係硬油我唔會用係家事皂配方。
回復

kkykok 發表於 2011-12-29 22:28:00 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-12-29 22:07
家事皂可以用100%椰子油。。我有做過。。不過好鬼硬。。唔想用咁多種油,都可以 ...

CK呀, 要攪多久??? 就...trace...?
多得你提醒..可以不保溫.....避免火山爆發或爆炸… 但外冬天要保溫.嗎????

YES,我指入模後, 所以心驚 驚 …囉

棕櫚油係硬油我唔會用係家事皂配方。
又多謝提醒棕櫚油係硬油, 不然….買斧頭..
回復

cklife 發表於 2011-12-30 11:52:43 |顯示全部樓層
CK呀, 要攪多久??? 就...trace...?

我忘了多久,但真的比其他配方快很多。

又多謝提醒棕櫚油係硬油, 不然….買斧頭..

棕櫚油做家事不單只是硬度問題,因為椰子油本身硬度也很大。問題是油本身在的皂中的作用,椰子油本身提供很好的清潔力,硬度,泡沫。
而棕櫚油清潔力不多,不太起泡,就差不多光有硬度,最大好處是價錢不貴。

所以我自己配方棕櫚油的作用只是提供硬度,與填充油的%。所以在家事皂中就用不到了。

100%精製椰子油約5-8分鐘),初榨..............1 分鐘已接近over trace.............  發表於 2011-12-30 12:00
回復

prodorothyhkg 發表於 2011-12-30 12:04:12 |顯示全部樓層

如果日間溫度有20度,放膠箱幾個鐘後切得(我2次整切果陣仲暖暖地),切完可再放回膠箱內,因天氣比較涼,放回去會少點白粉
**唔使用發泡膠箱

嗯。。依幾日都好暖下。。。  發表於 2011-12-30 12:06
回復

prodorothyhkg 發表於 2011-12-30 12:15:15 |顯示全部樓層
cklife  嗯。。依幾日都好暖下。。。  發表於 4 分鐘前
我試過佢地未全身涼透時放出來,結果好多白粉,所以就算切左都要入箱

我係新手時做過一次。。。細節我都無乜記憶囉。。  發表於 2011-12-30 14:33
回復

jellyfishy 發表於 2011-12-30 12:23:43 |顯示全部樓層
有關家事皂,最近攪緊d野,得閒post 俾大家睇,分享下~ 

水母MISS, 好心急呀!!!!!!  發表於 2011-12-30 21:38
咁樣賣關子?  發表於 2011-12-30 19:34
你近來都好多新攪作喎^o^  發表於 2011-12-30 14:41
回復

tomobibi 發表於 2013-8-31 22:27:40 |顯示全部樓層
80%椰子,20%橄欖油
入造型模.
係唔係大約5個鐘就可以脫模?
回復

prodorothyhkg 發表於 2013-9-1 18:49:50 |顯示全部樓層
tomobibi 發表於 2013-8-31 22:27
80%椰子,20%橄欖油
入造型模.
係唔係大約5個鐘就可以脫模?

入造型模因唔使切,放1-2日都唔脫都得(天氣潮濕)~

唔該晒 ^_^  發表於 2013-9-4 13:55
回復

sa仔 發表於 2013-9-12 10:27:30 來自手機 |顯示全部樓層
請問做家事皂概椰子油,同平時做沖涼手工皂用既係唔係一樣?

係一樣  發表於 2013-9-12 11:57
回復