Springonions....情人節的禮物

作者: Springonions 發表于 2011-12-8 12:58:18
13206 137
Springonions 發表於 2011-12-18 19:53:36 |顯示全部樓層
Springonions 發表於 2011-12-17 00:27
2020  我想講,你個露台,好......大囉! 擺完發泡膠箱都仲有咁多位,仲可以盆與盆之間隔塊幾兩塊階磚....犀 ...

babycherry  你唔係住杏 X 村架咩? 我唔見有咁大露台既~~ 係邊呀! 等我可以考慮下搬黎喎!! 不過杏花好似唔準養狗!咁大個露台養狗真係一流!!
========================================================
幾大都好,你都係得個睇字,唔俾養寵物㗎 如果俾,我會養一隻牛,一隻雞(靜雞雞),一隻狗,一隻馬
回復

babycherry 發表於 2011-12-18 23:38:24 |顯示全部樓層

等我可以考慮下搬黎喎 < --- 依~乜我講得唔清楚呀~我考慮淨係搬d植物過黎咋~唔係使乜要個咁Q大個露台呢~~~ 你知喇,咁大個露台可能只不過係最底層數又有個平台,唔養狗點得呀~ 養狗都係幫我睇住d植物咁囉

係囉係囉~杏花唔養得狗咪養下芽蟲養下蚯蚓養下紅gg再唔係老鼠都得架~

你想養果d牛呀、雞呀、馬呀,我估計你去搵個動物園罷喇~杏花唔岩架 la~~~

hempseed  飬蟲呢家嘢可以同20交流交流下wor  發表於 1 分鐘前

20 真係唔係人人跟到。

zoeyuhk  我覺得蟑螂可愛啲wakakaka ,蚜虫我記得佢已經養過一大箱=•=  發表於 6 分鐘前

依,我岩岩係 google 度 search "吃蟑螂","吃蟑螂抗輻射"!原來蟑螂可以咁食法!
咁可以大量繁殖囉
好嘔心唷~~

jessicayip31  = =”” 動物園............鴉....鴉....鴉....鴉........  發表於 2 分鐘前

呈呈媽咩樹杆呀~~你想帶呈呈去動物園呀?要等版主養左先得喇,而家未有呀!等下添喇!

2020  我養果D好靚架,係蝴蝶既幼蟲嚟架>_< 我都未見過蚜蟲,點識養啫! 同我好怕小強架,我連廚房都無油煙架,無蟑螂! 我養果隻叫螳螂!你地攪清楚好喎!  發表於 2 分鐘前

20,太異靈了。

hempseed  google係後生仔女唔識嘢先鈡意架wor.你真屎,高人就唔駛呢  發表於 33 秒前

我知我屎~你使乜點評我多次先~即係喇! 

jessicayip31  BABY~~~ 唔使啦! 呢期呈呈剩係對D貓貓狗狗有興趣! 我呢邊大把!! 卡...  發表於 39 秒前

咁都正常d,即使你有個大地方,都係養下貓貓狗狗好喇,太大隻嚇襯呈呈豬架!

哎呀~我都係去返自己地頭講野先~一陣其他人以為我係度炸版呀!
異靈~~我黎喇~~ 

我都無乜地方咋喔!!  發表於 2011-12-19 00:17
唔好意思出咗8個屎==^,我要google下點解  發表於 2011-12-19 00:14
有8個屎,wakakaka......!  發表於 2011-12-19 00:12
BABY~~~ 唔使啦! 呢期呈呈剩係對D貓貓狗狗有興趣! 我呢邊大把!! 卡...  發表於 2011-12-19 00:09
google係後生仔女唔識嘢先鈡意架wor.你真屎,高人就唔駛呢  發表於 2011-12-19 00:08
回復

Springonions 發表於 2011-12-19 11:12:18 |顯示全部樓層
Springonions 發表於 2011-12-16 16:14
noel_tt  好靚, 你落什麼肥??  發表於 1 小時前

luffy  意生種得好靚^^

shappyyppahs  Would you mind telling how to use 基肥用咖啡喳? any treatment before put them in soil ?
================================================================
咖啡渣要溝泥和水, 汼幾個月, 期間會發毛, 如果毛係白色, 就冇問題, 如果係黑或綠色, 就不好要囉. 咖啡渣係氮肥, 適合種菜.
回復

Springonions 發表於 2011-12-19 13:22:02 |顯示全部樓層

Springonions.....自己曬菜乾

如題.

好掂啊!我都想學啊...買既通常都有好多沙...洗來洗去都仲有啊  發表於 2011-12-19 17:59
甘叻既你springonions!! 快d教下大家點曬既~ 有咩地方要注意呢?!  發表於 2011-12-19 16:30
回復

Springonions 發表於 2011-12-19 23:39:00 |顯示全部樓層
Springonions 發表於 2011-12-19 13:22
如題.

staw  好掂啊!我都想學啊...買既通常都有好多沙...洗來洗去都仲有啊  發表於 4 小時前

jessicayip31  甘叻既你springonions!! 快d教下大家點曬既~ 有咩地方要注意呢?!
=======================================
我唔係叻,都係人地教我啫。白菜洗淨後,落熱水煲一陣,瀝乾後穿繩,曬約7日。要用好多菜,我以上的菜乾,用了3斤菜,曬後得番1両半。

怪不得靚菜乾咁貴囉,自己整仲要加無限愛心同心機.正  發表於 2011-12-29 23:42
3斤-> 一両.....有嘢偷食咗!  發表於 2011-12-29 17:35
3斤---->両半 = 我笑左!!!!!!!!!!  發表於 2011-12-21 23:57
用熱水煲?! 者要煲熟佢啊? 3斤菜得個1兩半剩都幾.......... 少喔~~~  發表於 2011-12-19 23:40
回復

Springonions 發表於 2011-12-19 23:51:56 |顯示全部樓層
Springonions 發表於 2011-12-19 23:39
staw  好掂啊!我都想學啊...買既通常都有好多沙...洗來洗去都仲有啊  發表於 4 小時前

jessicayip31  甘 ...

jessicayip31  用熱水煲?! 者要煲熟佢啊? 3斤菜得個1兩半剩都幾.......... 少喔~~~
====================================
教我個人講,佢初初無煲,新鮮咁呢曬,結果係外面葉乾咗,裡面仲有生機,生咗條芯出嚟

不如你講下你煲幾耐丫...我記得係拖拖水..拖到d菜軟身就ok。。。你係咪咁呢?  發表於 2011-12-22 15:46
回復

mirry 發表於 2011-12-21 23:56:55 |顯示全部樓層
Springonions 發表於 2011-12-19 13:22
如題.

咁勁!!!

咁啦, 你曬2斤俾我, 等我又叫msger 黎拎, 我有得食之餘你又可以見下亞高大威猛啦
回復

蕃薯mo 發表於 2011-12-22 00:10:35 |顯示全部樓層
呢度簡直乜野人都有.個個都好掂!!!
回復

Springonions 發表於 2011-12-22 12:31:46 |顯示全部樓層
mirry 發表於 2011-12-21 23:56
咁勁!!!   

咁啦, 你曬2斤俾我, 等我又叫msger 黎拎, 我有得食之餘你又可以見下亞高大威猛啦 :l ...

都係留番佢俾第個啦
回復

Springonions 發表於 2011-12-22 16:13:16 |顯示全部樓層
Springonions 發表於 2011-12-19 23:51
jessicayip31  用熱水煲?! 者要煲熟佢啊? 3斤菜得個1兩半剩都幾.......... 少喔~~~
========== ...

cklife  不如你講下你煲幾耐丫...我記得係拖拖水..拖到d菜軟身就ok。。。你係咪咁呢?
====================================================
係呀, 煲一陣, 我諗未到熟的階段, 目的只係要個芯無生機.
回復

Springonions 發表於 2011-12-23 13:17:09 |顯示全部樓層

Springonions.....種櫻桃蘿白...加映: 自製得意潤唇膏

種了兩款櫻桃蘿白, 都做了漬菜, 葉就做了雪菜. 好味.....

cherry radish 1.jpg

cherry radish 2.jpg

同塲加映:   自製用奶油黏土做的得意潤唇膏盒

cute lip balm 2.jpg

cute lip balm 1.jpg

好靚的盒呀  發表於 2011-12-29 23:44
真係範範掂!!!!  發表於 2011-12-24 19:42
我都就快收櫻桃蘿蔔, 唔知生食得唔得呢?  發表於 2011-12-23 17:00

評分

查看全部評分

回復

BanbieChan 發表於 2011-12-23 13:29:28 |顯示全部樓層
Springonions 發表於 2011-12-23 13:17
種了兩款櫻桃蘿白, 都做了漬菜, 葉就做了雪菜. 好味.....

櫻桃蘿蔔同潤唇膏盒~2個都好得意呀~
回復

Springonions 發表於 2011-12-23 13:35:05 |顯示全部樓層
BanbieChan 發表於 2011-12-23 13:29
櫻桃蘿蔔同潤唇膏盒~2個都好得意呀~

多謝公主俾分. 公主讚我, 我會唔好意思o架
回復

Springonions 發表於 2011-12-24 16:55:39 |顯示全部樓層
Springonions 發表於 2011-12-23 13:17

purplelove  我都就快收櫻桃蘿蔔, 唔知生食得唔得呢?
=======================
原則上可以,仲好健康添。但好唔好食就好個人,我試過生食,覺得d味太生了

我用左黎煮米粉, 好好味呀!!!!!!!!!!!!!!!!!!  發表於 2011-12-28 08:32
生食我覺得好辣~~  發表於 2011-12-24 19:41
回復

Springonions 發表於 2011-12-27 22:02:30 |顯示全部樓層

Springonions.....種黑車厘茄...露台曬臘腸

Mirry/雞爸給的黑色車厘茄,10月29日種

12月3日,第一粒茄 黑茄1.jpg

12月16日,愈嚟愈多茄 黑茄2.jpg

現在已經有幾十粒茄茄囉

同場加映:聖誔節,自製玫瑰露有機梅頭臘腸,在露台曬緊

sorry.......Springonions是我的學生(make sausage) Any Questions,ask me,thanks!!!  發表於 2011-12-29 22:35
我是Springonions的師父!!!!!HAHAHA........  發表於 2011-12-29 22:31
師弟.........  發表於 2011-12-29 22:27
出咗咁多茄,暫時你第一 ^0^  發表於 2011-12-28 20:30
Where do you get those sausage skin?  發表於 2011-12-27 23:35

評分

查看全部評分

回復

cowcowpop 發表於 2011-12-27 23:29:14 |顯示全部樓層
How do you know it is GOOD time to harvest?
Totally, how much weight of those gingers?
回復

bbbabies 發表於 2011-12-28 01:06:29 |顯示全部樓層
Springonions 發表於 2011-12-27 22:02

12月3日,第一粒茄

原來車厘茄個蒂葉咁長!
又晒菜乾又嗮臘腸,整定用嚟過年食?
我d腸衣買咗成年都未整,原本諗住整台式臘腸。
回復

Springonions 發表於 2011-12-28 20:04:12 |顯示全部樓層
Springonions 發表於 2011-12-27 22:02

12月3日,第一粒茄

cowcowpop  Where do you get those sausage skin?
========================
在西環一間臘味舖
回復

Springonions 發表於 2011-12-28 21:07:28 |顯示全部樓層

12月3日,第一粒茄

呀雞老豆  出咗咁多茄,暫時你第一 ^0^
==================
噓,雞爸,細聲d, 佢地小氣㗎。
回復

八王爺 發表於 2011-12-29 16:08:39 |顯示全部樓層
Springonions 發表於 2011-12-27 15:02

12月3日,第一粒茄

終於搵到你啲臘腸出黎睇吓!

好似釀得唔喺好飽滿,你用乜嘢釀腸呢?

不過,真喺好快手。
回復