Springonions....情人節的禮物

作者: Springonions 發表于 2011-12-8 12:58:18
13244 137
土豆貓 發表於 2011-12-8 22:15:45 |顯示全部樓層
Springonions 發表於 2011-12-8 21:55
街市的薑,係淨過催生水的,長得又快又大,10個月?10個星期都唔使呀。health shop的有機薑,要賣到$64 ...

錦多學問架原來!你吳講都吳知!銱你好好享用你種左10個月既靚靚羗啦!整酸羌都吳錯噃!
回復

staw 發表於 2011-12-8 22:33:31 |顯示全部樓層

種多D運澳洲賣喇....可以賣成十幾蚊澳幣1KG架...

回覆:
唔使十幾蚊,好彩6.99/kg都有時有呀
------最近見到都$12-18/KG...就係好彩先見單位數字....6.99既一定仆去買堆返黎@@

打錯字添: staw,你住邊區呀??
------Sydney

Springonions  Staw: Sydney, 天氣都唔係太凍,都可以種到薑。有冇種緊呀?
------冇種啊...見到澳洲論壇D人話好難種...而且種既話又要走去買包沙....怕剩哂D野

llaus  staw 隻蛙都係住住 2207 呀,今日見到 d 薑賣7.99呀,快飛身買啦,要種薑就要去買子薑,只種好多呀,用泥都得呀,疏水就得啦
------用泥都得?掂喎!普通既POTTING MIX都疏到水掛?遲D買D子薑來種下

staw 隻蛙都係住住 2207 呀,今日見到 d 薑賣7.99呀,快飛身買啦,要種薑就要去買子薑,只種好多呀,用泥都得呀,疏水就得啦  發表於 2011-12-11 10:30
Staw: Sydney, 天氣都唔係太凍,都可以種到薑。有冇種緊呀? 蛙蛙:你住邊處呀?  發表於 2011-12-10 23:37
打錯字添: staw,你住邊區呀??  發表於 2011-12-9 10:35
ataw,你住邊區呀??  發表於 2011-12-9 10:01
這樹時薪都拾幾2拾澳蚊呀,比對返香島最低工資就覺唔貴啦  發表於 2011-12-9 05:07
回復

purplelove 發表於 2011-12-8 22:43:42 |顯示全部樓層
原來阿薑要咁耐!!!!!!!
早兩個星期, 老爺畀左一舊出左芽既薑薑我
我仲種左o係園圃......請問3個月種唔種到...

我前兩日起左盆薑。。種左半年。。。仲係嫰薑呀。。三個月應該未得囉。  發表於 2011-12-16 16:22
我種老薑,所以要10個月。但種嫰薑都好似要半年  發表於 2011-12-8 22:55
回復

Springonions 發表於 2011-12-16 13:49:45 |顯示全部樓層

Springonions種.....意大利生菜

無蟲,易種,仲長食長有

11月26日時的樣子

摘了旁邊的葉子後,變小了

哈哈,3個星期後,12月16日又長大了,又有得食囉

jessicayip31  哦~~~唔錯喔~!! 種得好令仔啊!!
=====================
謝謝,Jessica

我想講,你個露台,好......大囉! 擺完發泡膠箱都仲有咁多位,仲可以盆與盆之間隔塊幾兩塊階磚....犀利!  發表於 2011-12-16 23:54
長食長有,正呀  發表於 2011-12-16 23:11
哦~~~唔錯喔~!! 種得好令仔啊!!  發表於 2011-12-16 16:28
好靚, 你落什麼肥??  發表於 2011-12-16 14:20
意生種得好靚^^  發表於 2011-12-16 14:01
回復

jeffreyngcm 發表於 2011-12-16 15:13:20 |顯示全部樓層
Springonions 發表於 2011-12-16 13:49

無蟲,易種,仲長種長食

甘咪食極都重有,係咪全部生菜都可以用甘既方法收割架

回復

Springonions 發表於 2011-12-16 16:14:03 |顯示全部樓層
Springonions 發表於 2011-12-16 13:49

無蟲,易種,仲長種長食

noel_tt  好靚, 你落什麼肥??  發表於 1 小時前

luffy  意生種得好靚^^
====================

luffy,謝謝你

noel_tt, 基肥用咖啡喳,追肥用麩水

Would you mind telling how to use 基肥用咖啡喳? any treatment before put them in soil ?  發表於 2011-12-18 23:18
回復

Springonions 發表於 2011-12-16 16:15:18 |顯示全部樓層
jeffreyngcm 發表於 2011-12-16 15:13
甘咪食極都重有,係咪全部生菜都可以用甘既方法收割架

不是包心的生菜,都可以這樣收割,例如意生,羅生,唐生菜
回復

lvemoe 發表於 2011-12-16 17:01:17 |顯示全部樓層
D 薑係咪會比街市薑辣同香架?
回復

Springonions 發表於 2011-12-16 18:05:37 |顯示全部樓層
lvemoe 發表於 2011-12-16 17:01
D 薑係咪會比街市薑辣同香架?

全中,仲有冇街市的咁多渣
回復

Springonions 發表於 2011-12-16 18:11:18 |顯示全部樓層
Springonions 發表於 2011-12-8 22:00
落咗基肥(磷鉀為主),間中追下肥。又唔使摘芽,又唔使冚袋,又唔使人工授粉。種得過㗎  ...

cklife  仲好鬼粗生,記得淋下水,唔記得耐d先淋佢又唔會死。。熱又好凍又好。。。都唔洗理。。我都中意種,薑葉可以入藥唔好浪費。
=========================================================

我還掉了那些薑葉,真浪費。請問薑葉可以怎樣用?
回復

Springonions 發表於 2011-12-16 18:14:30 |顯示全部樓層
staw 發表於 2011-12-8 22:33
種多D運澳洲賣喇....可以賣成十幾蚊澳幣1KG架...

我都是用泥,溝d沙,不一定要用子薑種,我只是用普通老薑種

咁都幾好喎!  發表於 2011-12-16 18:16
回復

ysljjj 發表於 2011-12-16 21:46:37 |顯示全部樓層
嘩!d生菜好大呀!我都有種意大利生菜但好幼
回復

小野貓 發表於 2011-12-16 21:51:56 |顯示全部樓層
我想問...意大利生菜若果炒黎食,好唔好食架?
回復

Springonions 發表於 2011-12-16 22:39:49 |顯示全部樓層
ysljjj 發表於 2011-12-16 21:46
嘩!d生菜好大呀!我都有種意大利生菜但好幼

你種了多久?有冇施肥?我的意生雖然無太陽照,但都長得很快
回復

Springonions 發表於 2011-12-16 22:43:02 |顯示全部樓層
小野貓 發表於 2011-12-16 21:51
我想問...意大利生菜若果炒黎食,好唔好食架?

我無試過,意生雖然係沙律菜,但我諗點樣食都得

小野貓  咁遲少少先搵少量種子黎種下...我又唔種得多~唔該晒~ 咁係咪生食脆到sor sor聲架?
=========================================
好脆的。其實你想炒黎食,可以試下種唐生菜,d種子平一點。

小野貓  我都係有咁諗架....唐生菜...如果我同個老闆講...我要10粒...佢實啤我~
==============================================
我仲有意生種子,你想要,pm地址俾我,寄給你

我都係有咁諗架....唐生菜...如果我同個老闆講...我要10粒...佢實啤我~  發表於 2011-12-16 23:04
咁遲少少先搵少量種子黎種下...我又唔種得多~唔該晒~ 咁係咪生食脆到sor sor聲架?  發表於 2011-12-16 22:47
回復

lscjohnny 發表於 2011-12-16 22:49:47 |顯示全部樓層
organic ginger really sellin expensive in HK ar, i've asked one farmer and hes selling at $50/斤
回復

Springonions 發表於 2011-12-16 22:56:23 |顯示全部樓層
lscjohnny 發表於 2011-12-16 22:49
organic ginger really sellin expensive in HK ar, i've asked one farmer and hes selling at $50/斤

$50 is cheap.  At ..Green, it is $4 一両

lvemoe  ..Green 好搵笨, 幾年前我幫人搵阿麻籽產品時, 發現佢有野係錯左, 係類似產介紹出錯, 因為唔係我食的關係, 唔記得係邊到出錯,當時覺得佢地搵笨又貴
=========================================================
係呀,我都有咁樣的感覺。它們東西不是每樣都是有機的,買的時候要看清楚。就算佢寫住有機,都未必有驗證,得個講字。

..Green 好搵笨, 幾年前我幫人搵阿麻籽產品時, 發現佢有野係錯左, 係類似產介紹出錯, 因為唔係我食的關係, 唔記得係邊到出錯,當時覺得佢地搵笨又貴  發表於 2011-12-16 23:52
回復

lscjohnny 發表於 2011-12-16 23:01:19 |顯示全部樓層
maybe i should suggest him to tune the price higher then...lol.... find it pretty weird that near everybody i know in HK growing lettuce grows italian, its there a fetish for the italians?!!!
回復

Springonions 發表於 2011-12-16 23:16:12 |顯示全部樓層
lscjohnny 發表於 2011-12-16 23:01
maybe i should suggest him to tune the price higher then...lol.... find it pretty weird that near ev ...

Well, first of all, I don't know whether if Italian lettuce originates in Italy.  Even if we can't answer this question, yes, we do have an Italian fetish.  Look at the food we eat: pizza, pasta, cappucino, latte.....Look at the shops we have: Gucci, Armani, Prada.......
回復

Springonions 發表於 2011-12-17 00:27:40 |顯示全部樓層

無蟲,易種,仲長食長有

2020  我想講,你個露台,好......大囉! 擺完發泡膠箱都仲有咁多位,仲可以盆與盆之間隔塊幾兩塊階磚....犀利!
===============================================
你咁心水清㗎,街磚都數埋。我個係特大露台,但要留位晾衫,兼有一面向東北,好大風,mud都吹死,早前就吹死咗我盆羅馬生菜 。淨番唔係好多位

你唔係住杏 X 村架咩? 我唔見有咁大露台既~~ 係邊呀! 等我可以考慮下搬黎喎!! 不過杏花好似唔準養狗!咁大個露台養狗真係一流!!  發表於 2011-12-17 14:17
回復