Rainbow - 半個露台與2行田

作者: rainbow2011 發表于 2011-11-23 13:51:41
13450 135

好多年前, 我種乜死乜, 迷迭香, 香蜂草, 花, 連仙人掌都種死過, 老公叫我做植物死神..... 今日我要改過自身, 好好照顧D植物呀! 由於我得半個露台, 另一半要黎曬衫, 地方有限, 所以都係會選擇D香草同迷你植物種下. 我亦只係新手一名, 希望大家多多指教啊!

11年10月24日落種子, 第1次由種子種起, 由零開始!

11年10月28日: 第1粒蕃茄發芽喇!

11年10月29日: 向日葵同另一粒蕃茄種子發芽喇!

11年10月31日: 得1粒既黑車厘茄, 好彩發左芽!

11年10月31日: 從未試過插枝, 將香蜂草試下插枝, 睇下會唔會生根.

11年11月3日: 因為拎起向日葵時發現佢條根已經生到半隻手掌咁長, 就幫佢換盆.

11年11月3日: 其他小苗日漸長大.

11年11月7日: 香蜂草插枝原來係得架, 真係生左根!

11年11月7日: 苗仔全部都大得好快.

11年11月10日: 小苗大家庭!

11年11月10日: 將香蜂草移植落小紙盆.

11年11月18日: 影張換盆後合照先.

11年11月18日: 其中一棵向日葵小苗開始委縮, 唔知咩原因.

11年11月18日: 各種小苗, 有花, 有羅勒.

11年11月18日: 網上訂左4棵牛奶草苺苗, 焗左幾日, 唔知可唔可以種得生.  

11年11月18日: 花友杳杳然分享既碰碰香, 換左盆喇.

11年11月19日: 中毒太深, 種得太多, 買左個花架放佢地.

11年11月23日: 香蜂草越剪越有, 越生越多.

11年11月23日: 迷你向日葵只係種左1個月, 係咪開始出花苞呢?

11年11月23日: 種左1個月既黑車厘茄, 生得最高大.

11年11月23日: 原來茄子都會生得好大, 我仲以為好細, 今次危險喇.

11年11月23日: 牛奶草苺苗葉仔開始打開, 迷你蕃茄都長大左好多.

11年11月23日: 學種菜, 試下得唔得.

11年11月23日: 貓就種左9年喇, 好肥美架!

評分

查看全部評分

rainbow2011 發表於 2011-12-26 14:25:58 |顯示全部樓層

12月26日UPDATE:

我既種植生涯已經2個月喇, 點解有時感覺好似等左好耐咁既....

矮生迷你向日葵開花喇, 大自然既聖誕禮物, 佢好矮, 好細朵花, 好得意架:

迷你品種蕃茄結果中: 1號仔同2號仔, 不過有幾片葉比潛葉蟲入侵, 要剪晒佢添.

香水檸檬好似結果中?

好高大既黑車厘茄結花苞中, 都係有潛葉蟲, 佢地總係鐘意攪蕃茄葉..... 每星期噴苦楝油佢地都唔太驚咁, 唯有順便將棵茄剪瘦D.

我發現我都係比較鐘意種D食得既野, 貪得意落既花種, 個幾大月, 又無大盆放佢地, 唯有迫迫地住細盆啦, 同埋D花生既第1對葉好矮, 成日自己插入泥度... 有大濱菊, 葉真係好大, 有金盞菊, 有三色堇, 仲有款小苗買番黎, 係我最鐘意既MONA LAVENDER, 唔係薰衣草, 只係佢既花係紫色先有呢個名, 唔食得架.

每星期噴苦楝油唔夠架, 我開稀一D, 1:200到, 日日噴, E+清晒啦, 間唔中有一兩塊有咪剪左佢囉~~!  發表於 2011-12-26 14:45
回復

hempseed 發表於 2011-11-23 14:51:46 |顯示全部樓層
你都好多嘢,同種得好靚WOR. 當然我最鍾意你種咗9年個隻啦~
回復

BanbieChan 發表於 2011-11-23 14:58:53 |顯示全部樓層
rainbow2011~

歡迎加入種毒樂園~

請公主多多指教, 遲下請你食蛋糕. XD  發表於 2011-11-23 15:02
回復

rainbow2011 發表於 2011-11-23 14:59:05 |顯示全部樓層
hempseed 發表於 2011-11-23 14:51
你都好多嘢,同種得好靚WOR. 當然我最鍾意你種咗9年個隻啦~

我想每樣都試下, 學種多D野, 其實有幾樣都發唔倒芽, 而家D苗仔仲細所以睇落好地地, 等佢地再大D可能會面目全非, 都唔知幾時先有第1粒果食. 種左9年果隻叫朱古力, 仲有隻又係9年既白色棉花糖, 老公話好彩佢地唔係植物, 唔係後果就.....

另外多謝蛙蛙評分!

TO: hempseed  波斯來的嗎??  

YES, 啡色呢隻波斯貓.

係WOR,你比佢出露台,唔怕佢空中飛貓?  發表於 2011-11-23 15:14
波斯來的嗎??  發表於 2011-11-23 15:04
回復

BanbieChan 發表於 2011-11-23 15:01:16 |顯示全部樓層
如果全部苗仔都種得大~兩個露台都唔夠種爆呀~

公主丫~ 你又整蝦人比人食, 定係我心地唔好成日GET 錯你?  發表於 2011-11-23 18:40
等佢地再大D, 就會分享比其他人喇, 如果唔係露台未爆我會先比人打爆. 家庭暴力由此起.....  發表於 2011-11-23 15:03
回復

llaus 發表於 2011-11-23 15:05:36 |顯示全部樓層
大下大下,就進佔成個露台啦
向高發展都得
實有辦法呀

而家佢地正在向欄杆發展, 哈哈....  發表於 2011-11-23 15:08
回復

hempseed 發表於 2011-11-23 15:06:18 |顯示全部樓層
rainbow2011  等佢地再大D, 就會分享比其他人喇, 如果唔係露台未爆我會先比人打爆. 家庭暴力由此起.....  發表於 1 分鐘前

到時可能你就唔捨得比人架啦,話晒都有感情+心血

其實我好孤寒, 每次播種只播3-5粒, 唔得再播過, 每種留1-2棵比自己, 咁已經好滿足, 唔捨得都要送走佢地架喇, 為左自己條命無法啦.  發表於 2011-11-23 15:10
回復

Pear 發表於 2011-11-23 15:10:25 |顯示全部樓層
你種得好靚又好整齊呀, 好心機呀, 隻CAT CAT好得意呀, 佢會唔會攪你D稙物架 ? 好驚佢攪喎
回復

rainbow2011 發表於 2011-11-23 15:16:19 |顯示全部樓層
Pear 發表於 2011-11-23 15:10
你種得好靚又好整齊呀, 好心機呀, 隻CAT CAT好得意呀, 佢會唔會攪你D稙物架 ? 好驚佢攪喎 ...

多謝你PEAR, 其實我係被迫要咁整齊架, 為左2隻貓貓唔好踩倒泥, 所以要KEEP住乾淨D, 我兩隻貓都好少攪我D野, 一攪鬧佢走開後下次都唔會攪, 佢地係比老公訓練到唔入廚房, 唔爪家俱, 唔爬高高既, 仲要一叫即跑埋黎, 啡色呢隻同狗無分別架, 可想而家佢真係魔鬼教訓黎.  但係貓唔攪, 反而有雀黎食我D葉, 有時塊葉會無左啖.....

唔入廚房? 唔爪家俱? 唔爬高高既? 仲要一叫即跑埋黎? 乜........有可能架咩 ? 我都想養隻咁既貓呀, 你老公咁叻, 可以訓練到佢咁 ? 利害  發表於 2011-11-23 15:33
回復

rainbow2011 發表於 2011-11-23 15:21:08 |顯示全部樓層
rainbow2011 發表於 2011-11-23 14:59
我想每樣都試下, 學種多D野, 其實有幾樣都發唔倒芽, 而家D苗仔仲細所以睇落好地地, 等佢地再大D可能會面 ...

回: hempseed  係WOR,你比佢出露台,唔怕佢空中飛貓?

佢地唔係一般既貓, 經魔鬼教訓訓鍊下, 唔攪野, 唔會離開家門半步, 同埋我出街當然關番佢地入黎, 在家先會放佢地出去, 但要睇住呢, 佢地好鐘意曬太陽.
回復

rainbow2011 發表於 2011-11-23 15:44:09 |顯示全部樓層
rainbow2011 發表於 2011-11-23 15:16
多謝你PEAR, 其實我係被迫要咁整齊架, 為左2隻貓貓唔好踩倒泥, 所以要KEEP住乾淨D, 我兩隻貓都好少攪我D ...

回: Pear  唔入廚房? 唔爪家俱? 唔爬高高既? 仲要一叫即跑埋黎? 乜........有可能架咩 ? 我都想養隻咁既貓呀, 你老公咁叻, 可以訓練到佢咁 ? 利害

因為廚房有油煙, 比較污糟, 所以要訓練到佢地唔可以入, 要由細個教先得, 佢地2個都係3個月左右黎到屋企, 朋友黎到我度見佢地2隻野只係企廚門口唔入去, 係咁望住我但唔行多步都覺得好神奇, 老公又話佢地踩落貓砂盤後跳上床好唔衛生, 所以都唔比佢地上床, 教教下又唔上喇. 其實佢地好聰明, 用多D耐性就OK. 啡色果隻我地就懷疑佢根本係狗黎, 每朝叫我老公起身番工, 又唔食魚, 仲可以坐單車前面個籃出街, 好ENJOY咁架, 呢隻應該係貓身狗心既動物.

-----------------------------------------------------------
回: babycherry  隻啡色我我老媽子果隻好似

有無靚相睇下呢?

隻啡色我我老媽子果隻好似  發表於 2011-11-23 17:46
佢地二隻都好得意呀, 好中意呀, 聽埋你講佢品性, 乖到呢.....好想抱下佢地呀 (講到好似bb咁得意)  發表於 2011-11-23 15:55
貓身狗心~~HAHAHA, 其實貓貓真係好聰明,只不過係佢地太有性格,肯唔肯聽話真係睇心情  發表於 2011-11-23 15:46
回復

rainbow2011 發表於 2011-11-23 15:55:19 |顯示全部樓層
rainbow2011 發表於 2011-11-23 15:44
回: Pear  唔入廚房? 唔爪家俱? 唔爬高高既? 仲要一叫即跑埋黎? 乜........有可能架咩 ? 我都想養隻咁 ...

回: hempseed  貓身狗心~~HAHAHA, 其實貓貓真係好聰明,只不過係佢地太有性格,肯唔肯聽話真係睇心情  

係呀, 幫佢地剪指由, 梳毛果時心情就會最差, 唔彩人架, 啡色果隻仲EE哦哦咁鬧人, 好好笑架佢地. 你果兩隻係短毛貓?

回: Pear  佢地二隻都好得意呀, 好中意呀, 聽埋你講佢品性, 乖到呢.....好想抱下佢地呀 (講到好似bb咁得意)

白色果隻係可以任抱, 係人都痴, 真係好似BB咁, 但玩果時唔識就住, 成日出爪. 啡色果隻係貓身狗心, 會認主人, 只比我同老公抱, 但佢從來唔出爪, 好識錫住人架.

回: hempseed  係呀,佢地短毛都成日成屋毛=="

短毛已經好好多, 我2隻野都係甩到周圍都係長毛, 連花草上都有佢地毛, 我全部衫都係佢地D毛, 哈哈, 變毛人.....

回: hempseed  一講貓, 真係可以講一日, 你兩隻係仔定女?  

點止講1日, 佢地仲搶鏡過D小苗苗, 哈哈..... 佢地係女, 其實啡色貓係有段古既, 細個時佢好瘦好醜樣, 次次行過寵物店都見倒佢, 已經超過半年無人買, 如果再無人要唔知佢會去左邊, 我覺得佢好慘, 醜樣唔係罪黎架, 就買左佢番去, 寵物店話佢係仔, 獸醫都話佢係仔, 於是我地仲帶埋隻白色貓女番黎陪佢, 半年後有1日, 我抱起佢時覺得有D唔妥, 咁似女既? 於是帶番佢番去獸醫度, 獸醫話佢原來係女.... =_= 因為器官生得詭異, 以為係仔. 最後, 我有2隻貓女喇, 仲要大個左係好靚女添.

你可以去2020個POSThttp://hkplants.com/thread-80706-21-1.html,有佢兩個嘅相  發表於 2011-11-23 17:24
下~獸醫都攪錯==" , 我大女都係無人要,比人大平賣,因為佢細個又係好醜樣,仲要心口有米白色毛,D人覺得心口有白唔好無人要佢,但係我一見佢就好鍾意佢   發表於 2011-11-23 17:20
一講貓, 真係可以講一日, 你兩隻係仔定女?  發表於 2011-11-23 16:11
係呀,佢地短毛都成日成屋毛=="  發表於 2011-11-23 15:56
回復

rainbow2011 發表於 2011-11-23 17:34:18 |顯示全部樓層
rainbow2011 發表於 2011-11-23 15:55
回: hempseed  貓身狗心~~HAHAHA, 其實貓貓真係好聰明,只不過係佢地太有性格,肯唔肯聽話真係睇心情  

係 ...

hempseed  你可以去2020個POSThttp://hkplants.com/thread-80706-21-1.html,有佢兩個嘅相  

hempseed  下~獸醫都攪錯==" , 我大女都係無人要,比人大平賣,因為佢細個又係好醜樣,仲要心口有米白色毛,D人覺得心口有白唔好無人要佢,但係我一見佢就好鍾意佢  

你2個女女都好可愛呀, 好多人都無聽過醜小鴨既故事, 細個越醜, 大個越靚架! 我覺得心口有白色毛好型喎, 老公話"心口有執毛, 夜晚可以出黎浦!", 真係型過淨色好多.

其實我同你好似,我依家都係得半個露台種嘢  發表於 2011-11-23 18:00
遲D,PM佢細個張相你睇, 真係.....WAKAKAKA  發表於 2011-11-23 17:49
回復

ernestng 發表於 2011-11-23 17:53:18 |顯示全部樓層
11年11月10日: 小苗大家庭! <-- 張相的盆好特別, 係唔係再造PAPER 來?
回復

rainbow2011 發表於 2011-11-23 18:15:23 |顯示全部樓層
ernestng 發表於 2011-11-23 17:53
11年11月10日: 小苗大家庭!

田中先生, 我係吉之島買架, 佢好似寫住咩可化解紙, 話可以原個紙杯放入泥換盆, 唔駛拆走個杯, 唔太清楚係咪再造紙, 但係由於我呢個新手覺得個紙杯成日都好濕, 驚佢去唔倒水, 我怕我淋太多水, 結果後來果D都用黑杯仔, 你可以去吉吉望下啊, 因為寫日文所以我都唔太明白.

---------------------------------------------------------------------------------------------

回: llaus  所以有花友會用紙既蛋格來發苗,到苗咁上下大,就張個蛋格

我原本係諗住佢好方便, 可以直接放落大盆, 唔駛再起晒成棵出黎, 又諗住可以成個杯仔拎出去分享比朋友, 但點知佢真係好吸水, 好濕, 一拎起就淋晒, 拎出街怕佢會穿, 如果育苗無問題, 但D植物大個仔就好難再用佢, 因為我"論盡"控制佢唔倒.

---------------------------------------------------------------------------------------------

回: ernestng  寫哂日文咁底死? 好采我日文勁姐, 我識睇佢D漢字

你果然係勁! 比你讚你!

寫哂日文咁底死? 好采我日文勁姐, 我識睇佢D漢字  發表於 2011-11-23 18:39
所以有花友會用紙既蛋格來發苗,到苗咁上下大,就張個蛋格  發表於 2011-11-23 18:25
回復

rainbow2011 發表於 2011-11-23 18:18:07 |顯示全部樓層
rainbow2011 發表於 2011-11-23 17:34
hempseed  你可以去2020個POSThttp://hkplants.com/thread-80706-21-1.html,有佢兩個嘅相  

回: hempseed  其實我同你好似,我依家都係得半個露台種嘢  

hempseed  遲D,PM佢細個張相你睇, 真係.....WAKAKAKA

------------------------------------------------------------------------------

好呀, 我覺得我個露台比我攪到越黎越細喇, 可能有日會忍唔住落樓下租格田黎種....

------------------------------------------------------------------------------

回: hempseed  放心, 你一定好快會租田, wahahaha  

咪嚇我! 我想用多D時間對住貓貓, 唔想中毒太深呀!

回: llaus  毒係會越來越深呀 HEHE  

我會控制我自己, 雖然已經失控!

回: BanbieChan  hempseed 放心, 你一定好快會租田, wahahaha 發表於 3 小時前 >>>>>同意

我不同意呀!

hempseed 放心, 你一定好快會租田, wahahaha 發表於 3 小時前 >>>>>同意  發表於 2011-11-23 21:29
毒係會越來越深呀 HEHE  發表於 2011-11-23 18:23
放心, 你一定好快會租田, wahahaha  發表於 2011-11-23 18:20
回復

BanbieChan 發表於 2011-11-23 21:29:07 |顯示全部樓層
rainbow2011  等佢地再大D, 就會分享比其他人喇, 如果唔係露台未爆我會先比人打爆. 家庭暴力由此起.....  發表於 6 小時前

家庭暴力你哋一定唔會發生~

皆因「睇」得出你同先生好相親相愛嘅~
回復

BanbieChan 發表於 2011-11-23 21:30:42 |顯示全部樓層
ernestng  公主丫~ 你又整蝦人比人食, 定係我心地唔好成日GET 錯你?  發表於 2 小時前

你話呢~
回復

isababy8888 發表於 2011-11-23 22:35:43 |顯示全部樓層
仲話得半個露台?睇妳直頭想攪埋上市咁喎
我都有貓貓,成日偷襲我啲菜菜

上市? 無D咁既事! 哈哈... 我隻白色貓只係會聞下盆香蜂草, 無魚味就自己走開, 其他佢地都唔攪呢.  發表於 2011-11-23 22:41
回復