與怪獸家長對話

作者: owlcyr 發表于 2011-10-19 16:37:59
7383 67
JenniferC 發表於 2011-10-20 12:21:21 |顯示全部樓層
Sylvia 發表於 2011-10-20 11:50
我絕對係一個怪獸家長, 我會管接管送, provided that 我家大小姐同意!
有個問題, 點解接送=寵壞呢! 我都曾 ...

你邊算係怪獸家長,你個女識煮飯煮餸、識去做暑期工。

我見到出面果d,中學都要家長替佢綁鞋帶,小學生仲要肚餓張口等人餵飯、口渴等人餵水…<<<lee d"小朋友"o既家長先係怪獸家長。
仲要教到目冇尊長,當街鬧父母(用粗口),做人o既基本禮貌都冇…
回復

金盞花 發表於 2011-10-20 12:39:21 |顯示全部樓層
多謝大朋友 Tony & cookie20002005  送分
回復

Karine 發表於 2011-10-20 12:51:12 |顯示全部樓層
我都係家長, 小朋友仲係好細個, 我而家成日聽到人講怪獸家長, 怪獸家長咁, 其實都幾 un 耳

之前大家一個 case 同事點點點, 另一個 case 朋友亞仔/亞女點點點, 再一個 case 我响街見到個靚仔/靚女點點點咁, 大家當一單奇聞咁睇, 愈講愈奇, 怪不見怪咁

有無 d 怪獸家長既特徵可以 list 出唻, ,可以比我地睇緊呢個帖既家長們唔會容易對號入坐或者係唔敢搭爹嗎 ? 亦讓看倌們, 奇人們容易搭訕~

還有, 有許多年青人佢地變得响人眼中係癈癈地咁, 係咪全部都係因為家長做成 ? 社會風氣, 教育方向, 經濟環境, 生活環境有冇影響力呢? 我覺得其實係環環相扣, 家長既責任一定係最大, 但係因為咁, 所以就成為社會眼中既怪獸呢?

我地對身邊既人係咩態度, 我覺得都會影响緊別人成龍成鳳成豬成怪獸架喎, 不如比 d 提議, 讓呢個帖睇起唻, 不是單純睇怪獸, 讓它成為 case study, 讓我呢類奏仔婆可學下野嘛 ~ ….

評分

查看全部評分

回復

比得大帝 發表於 2011-10-20 13:01:15 |顯示全部樓層
Karine 發表於 2011-10-20 12:51
我都係家長, 小朋友仲係好細個, 我而家成日聽到人講怪獸家長, 怪獸家長咁, 其實都幾 un 耳

之前大家一個 c ...

怪獸家長心態:

1. 自己個仔比人家個仔需要更多照顧
2. 自已個仔比人家個仔需要更多指引
3. 自己個仔做錯嘢係有理由, 人家個仔做錯嘢係不可原諒
4. 自己個仔要教才會好, 人家個仔要打才會好

註: 今日天收多兩隻小貓頭鷹

Should add : Their kid can afford no stress and those who give the pressure are unforgivable. - Waiting to see new owls.  發表於 2011-10-20 14:32
咁既心態又係怪喎, 好自私自我咁噃  發表於 2011-10-20 14:15

評分

查看全部評分

回復

JenniferC 發表於 2011-10-20 14:41:02 |顯示全部樓層
雖然我唔係為人父母冇立場講lee d野,但我個人覺得…
家長應該從家中小事入手自小教小朋友,例如由家務開始,連同責任心態,由比小朋友觀察>手把手教>家長從旁指導>家長放手比小朋友做,要小朋友從小明白在家中作為這個家的一份子要有承擔,除左長年齡仲要長責任,除左打理自己仲要主動協助打理自己家。
有問題係要引導小朋友去向正確方向自己思考分析,唔係一味幫佢思考分析、唔解釋就比出答案/結果。
家長幫自己孩子打算係o岩,但一味幫佢地準備晒思考晒,唔排除佢地會覺得lee個"動作"係應份。
家長應該係去協助小朋友處理各事情各問題並在適當時放手,等小朋友知道自己有o既責任學會承擔,而唔係一味幫小朋友處理及完成各事情各問題。

以身作則, 懂得放手才有得著.  發表於 2011-10-20 14:43
回復

SSL200507 發表於 2011-10-20 15:16:33 |顯示全部樓層
"放手 - How and when"

To be honest, this is a very big and difficult subject for parents.  No matter to the old or present generation.  

回復

比得大帝 發表於 2011-10-20 15:31:03 |顯示全部樓層
其實我哋果代, 父母知識水平低過依家的父母, 不過好似比依家嘅父母更慬得教育子女, 更慬[放手]

我哋父母到我哋小學四年級開始, 就將零用錢由每天發放, 改為每月發放, 等我哋慬得財政安排.

我同學的父親, 於她小四開始, 每星期天就給她一些錢, 要佢一個人坐巴士四圍去, 一個人食埋飯.  讓她大膽和獨立.

以前好多小學生因為父母要返工,自己留係屋企等返學(上下午校)。依家比啲小學生留係屋企,比人促到,父母會比人告 虐兒﹗  發表於 2011-10-20 17:59
回復

owlcyr 發表於 2011-10-20 17:23:56 |顯示全部樓層

arm arm 睇到張圖

from http://dodderer.blogspot.com/2011/10/blog-post_20.html

大家有無共嗚?

2011年, 家長同老師位置對掉~  發表於 2011-10-20 17:36
回復

八王爺 發表於 2011-10-20 17:37:35 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-10-20 04:33
冇自動波, 但都叫得郁吖

我果時有個還要經典

case 1:
個staff卄幾歲, 做咗幾年嘢
我拎個 box file 和幾張 invoices 俾佢, (註, 個 box file 已經 file咗一些發票)
指住第一張invoice上面的號碼, 叫佢按各invoice的號碼, 順序file咗果幾張發票落個 box file 度.  

你估佢可以點錯吖?

case 2:
另一個staff, 都係卄幾歲, 做咗成十年嘢
我俾份文件佢, 約有二十頁, 叫佢影印一份

你又估佢可以點錯吖?

兩個都係俾我即時炒咗嘅?

咦....? 無人回答?

1. 只喺順序做你俾佢果幾張,然後放在BOX FILE 最上面。
2. 只喺影第一頁。

得王爺帶頭, 果然一呼百應, 俾個叻你先  發表於 2011-10-21 09:14
第一個case我估到, 因為係d人懶咯, 哈哈 第二個呢....無得解只可以話佢唔夠醒目  發表於 2011-10-20 17:50

評分

查看全部評分

回復

Karine 發表於 2011-10-20 17:52:58 |顯示全部樓層
我都估下 :

case 1.        同王爺唸法一樣
case 2.        唔會將二十頁用一張 A4紙影掛 ?? 最多甩漏唔見左幾張啫………..
回復

owlcyr 發表於 2011-10-20 18:01:05 |顯示全部樓層
係wo,等我諗得再奇怪o的先

case 1, 佢將個box file入面已經file好o左果o的拎返出來,仲要攪亂埋

case 2, 我都諗緊會唔會係影埋做一張A3....
            或 影o左20份
回復

mirry 發表於 2011-10-20 22:10:54 |顯示全部樓層
我岩岩既WEEKEND 係港鐵上見到我覺得都幾得人驚既家長

係一架唔太多人亦唔太少人既港鐵, 一個男孩同父母一齊上車, 男孩估計係小學4-5年級

一上車, 男孩不停大吵大嚷話要坐, 但當時無空位, 佢不停叫不停扭, 不停重複: 我要坐呀))))))))))))

佢既父母開始既時候係同佢講, 未有位呀, 一陣有位就俾你坐etc etc; 佢嘈得2嘈, 佢爸爸竟然係門口位mou 左係度扮一張凳俾佢坐!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

架車都唔係冇人, d人上上落落佢地都幾阻住架

個男孩仲要邊坐邊係度扭話唔c 服又咩又咩咁

我真係好有衝動一巴車過佢, 仲要車埋個爸爸!!!!!!!!!!!

超, 出本怪獸字, 我係寫"預埋我"  發表於 2011-10-21 09:30
預炎…生埋我,唔該!  發表於 2011-10-21 00:37

評分

查看全部評分

回復

BanbieChan 發表於 2011-10-20 22:31:11 |顯示全部樓層
mirry 發表於 2011-10-20 22:10
我岩岩既WEEKEND 係港鐵上見到我覺得都幾得人驚既家長

係一架唔太多人亦唔太少人既港鐵, 一個男孩同父母一齊上車, 男孩估計係小學4-5年級

一上車, 男孩不停大吵大嚷話要坐, 但當時無空位, 佢不停叫不停扭, 不停重複: 我要坐呀))))))))))))

佢既父母開始既時候係同佢講, 未有位呀, 一陣有位就俾你坐etc etc; 佢嘈得2嘈, 佢爸爸竟然係門口位mou 左係度扮一張凳俾佢坐!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

架車都唔係冇人, d人上上落落佢地都幾阻住架

個男孩仲要邊坐邊係度扭話唔c 服又咩又咩咁

我真係好有衝動一巴車過佢, 仲要車埋個爸爸!!!!!!!!!!!

我都想車呀~我車佢全家呀~
回復

比得大帝 發表於 2011-10-21 09:26:27 |顯示全部樓層

開估:

case1:  你哋都估中咗, 佢將疊新單放在file 的最面

case2:
佢攞住個原縞同一疊白紙返嚟交俾我
我問佢點解有影到
佢話已經影咗
我叫佢俾影咗果份文件我  (以為佢漏低咗在影印房)
佢話已經俾咗我
我問幾時俾的
佢話剛剛
我話冇收過呀
佢look大對眼望住我, 話我屈佢, 又指住疊白紙, 話咪响度囉
我再睇吓佢指果疊紙, 以為第一張白紙, 其他頁是影印的, 但又唔係, 是全部都是白紙
於是問佢點解冇字嘅
我以為佢會答[唔知呀, 影出嚟就係咁] (我以為部影印機壞咗, 影成白紙, 而佢冇留意)

佢回答: 你交份嘢俾我時係反轉咗嘅, 影出嚟當然係冇字啦.

我一邊吐血, 一邊打電話叫人事部幫我炒咗佢.

lee個唔關家長事吧?﹗直頭個腦有問題…  發表於 2011-10-21 10:58
咩世界! 怪你反轉咗!哩個經典。  發表於 2011-10-21 10:21
定係佢醒過頭。。  發表於 2011-10-21 10:00
係咪無腦架。。佢竟然咁答你。。  發表於 2011-10-21 09:57
CASE 2 實在意想不到, 我笑暈左 ~  發表於 2011-10-21 09:37
回復

Sylvia 發表於 2011-10-21 09:31:58 |顯示全部樓層
回復

Karine 發表於 2011-10-21 09:53:55 |顯示全部樓層

這話題很對味, 忍耐不住要搭個嘴, 純粹分享文章及感想

其實家庭是孕育一個健康孩子好重要同好好既地方, 每個父母都好愛鍚自己既小朋友, 會將自己能力所達最好既東西去滿足小孩子的需要, 這不是錯.

一家人去食晚飯, 叫了半隻雞, 得一隻雞脾, 兩公婆唔會有異議地, 一定將隻雞脾或者係認為最好味既部分比個仔, 小朋友會感受到愛鍚

但有時候, 愛孩子 ~ 卻會有可能用錯了方法. 溺愛 ~ 是產生怪獸的營養品

我愛看書, 曾經讀過一個故事, 好嚇人既, 但此故事很啓發我, 不妨在此一提, 借以為鑑., 但事先講明我只憑記憶轉述我最深刻的大概的內容:

有一個死囚, 壞事做盡, 每個人都說他是人渣, 是該死的, 相信除了他母親, 沒有一個認識他的人願意他留在世上, 的確, 臨行刑前, 只有他生母到囚獄中見他最後一面, , 而母親她親手做了多道美味佳餚, 放兒子面前, 温柔地叫孩子吃一點飯菜才上 “餃” 台

兒子只冷漠相對, 一口都不願品嚐

母親哭著, 撱著胸對兒子說: “都係媽媽不好, 不好好管教你, 使得你落得如斯地步” 然後, 眼淚泊泊而下, 她再道 : “ 你還有什麼心願未了, 如果能力所及, 我一定肯為你做”

兒子有反應了 : “ 你真的肯為我做任何一件事 ?”

母親肯定地點頭

兒子用渴望的眼神望著母親說 :” 我想再嚐一口人奶”

母親難堪地道 :” 仔呀 ! 媽老了,那有奶水給你品嚐?!

兒子堵著氣說 :” 你又說如能力可及什麼都可以為我做? 只求臨死前喝一口人奶很難嗎 ? 不給乾趣說不吧 “

他母親再問, “真的嚐一口人奶你便心願以足  ?”

兒子點頭

將近六十的老娘親呀~ 真的在寬衣解帶, 為她親愛的兒子準備他最後的心願

他兒子近前去, 用力狠狠地將母親的乳頭用口咬了下來, 吞進肚去, 血流了一地, 她母親痛極問兒子點解要這樣做

死囚對她說 : “ 就是你, 從小到大, 在我做錯時, 沒有加以阻止, 我可要風得風要雨得雨, 我臨死了, 在要求著不合常理的事, 你都仍然沒有拒絶, 我恨你! 因為是你親手將我一生送上刑場.

最後, 兒子行刑了, 母親身痛不如心痛, 留下不能破滅的傷口

怎麼樣才是給孩子最好呢 ? 父母親們 ~ 值得思想 ~ ! 給孩子東西前, 想一想, 他日後嚐的是苦還是甜, 會引導我們可以怎樣的給  ~

哩個故事我好多年前聽過,係好有意思架  發表於 2011-10-21 10:13
回復

比得大帝 發表於 2011-10-21 10:22:38 |顯示全部樓層
momodoll  定係佢醒過頭。。  

有時天材與白痴只是一紙之隔

這個人由低做起, 在當時的集團做了約十年, 曾三度獲最佳員工獎, 很快由見習生升到副主任, 當時人人都認為佢係天材

後來[天材]開始認為身邊的人計謀於佢, 諸多防範, 人家每向他說甚麼, 總是認為是[整古], 後來就神經失常, 變成白痴.
回復

比得大帝 發表於 2011-10-21 10:27:58 |顯示全部樓層
好以 CASE2, 佢影印時一定見到是影咗白果邊
我相信當時個心想:
他把白的那一面給我, 一定是試我是否百份百按他指是做, 如果我反轉來影, 影有字的那一面給他, 回去他一定借機炒我, 話我不按他指示做.  不管了, 他給我白紙果邊, 我就影白果面給他, 有甚麼問題, 都是他的問題.

exactly  發表於 2011-10-21 11:34
回復

八王爺 發表於 2011-10-21 10:36:25 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-10-21 03:27
好以 CASE2, 佢影印時一定見到是影咗白果邊
我相信當時個心想:
他把白的那一面給我, 一定是試我是否百份百 ...

佢有無咁聰明?
心裏成日計算人,真喺會SHOT...
回復

比得大帝 發表於 2011-10-21 10:36:25 |顯示全部樓層
Karine 發表於 2011-10-21 09:53
這話題很對味, 忍耐不住要搭個嘴, 純粹分享文章及感想

其實家庭是孕育一個健康孩子好重要同好好既地方, 每 ...

兩方面看

1. 做母親的沒教好子女, 故然不對

2. 做兒子的犯了錯, 也不能怨天尤人, 推卻責任, 父母的縱容, 不錯是變壞的其中一個因素, 但這也是環境因素之一, 一個人不能說在惡劣的環境下長中就可以犯錯, 重要是有沒有去發掘自己個人的良知.  多少受良好教育的也會犯法, 多少自少被縱寵的, 也可以成材.  

篇文章, 想誘父母們思給予, 這年代物質過剩, 亦是我的借鏡. 對與錯好難三言兩語定案, 人生太多濟遇  發表於 2011-10-21 13:00
回復