樓上滴水問題-而家o的人真係離晒譜

作者: owlcyr 發表于 2012-1-17 17:33:06
6955 10
明明一個月前發現浴缸滴水(係去水,即係污水),又話返來度假,下次返o黎再整.
到返o左o黎,管理處上個星期叫佢落埋o黎睇,大家幾對眼都見到有水漏落o黎,仲可以話比o的時間佢考慮下,佢覺得唔關佢事wo?(考慮o的咩,你o的水滴到人唔係要即刻整o架咩????)
過o左1日,話整啦,搵個唔知乜師傅過o黎,整o左幾次,次次整完都無得試水,因為樓上業主唔得閒wo(我就每次都要留o係屋企等佢個師傅o黎整,整完又試唔到,要佢夜晚返來沖涼時先知漏唔漏,唔得又下次上來整過),點知越整越漏得多......
管理處又踢一腳先郁一郁,成日話搵唔到業主,但係佢又晚晚沖涼滴水wo........
佢唔肯整我就可以去small claim佢o者,佢叫做肯整,但係又拖下拖下,咩人o黎o架
真係人都癲
claudiatang 發表於 2012-1-17 17:37:16 |顯示全部樓層
咁衰,你晚上等佢返嚟即刻衝上去拍門。這種事可以向乜部門投訴?冷氣機滴水可以向食環署,屋內是否也屬他們管?
回復

獅頭魚 發表於 2012-1-17 17:48:32 |顯示全部樓層
可到食環署投訴,佢地會派人跟進。
回復

mono 發表於 2012-1-17 17:55:56 |顯示全部樓層
係呀!污水,係關食環處事㗎。我同事試過比人投訴,佢地係會跟進㗎。
回復

owlcyr 發表於 2012-1-17 18:01:21 |顯示全部樓層
我都想睇下大家有無咁其他建議~
要搵埋管理處,上去嘈佢都無用,最多發洩一下,又唔可以唔比沖涼.......
因間佢係咁用水我就好麻煩(雖然損壞可以claim保險,但係唔想攪咁多o野,加上claim到都要做清潔,始終果o的水係沖涼水.....)
我淨係知可以搵滲水辦,但要攪最少幾個月至半年不等.....佢唔合作又係要上庭...
一係就搵公証行,做份report,拎埋管理處的report,再入稟小額錢債申索,出禁制令等等,但係又係好煩,而且都要忍多幾個月時間,仲要寫申索書,請假,上庭...
同噪音問題一樣,原來trouble maker係最受保護的~~

食環署報咗案先啦,實質想點攪,可以慢慢度。  發表於 2012-1-17 18:10
回復

ChowChow 發表於 2012-1-17 18:15:44 |顯示全部樓層
我奶奶個單位都係咁,首先係廁所嘅天花,跟住係廳,再蔓延到廚房,搞到天花`卜'晒,露埋鋼筋,不斷投訴,管理處,食環署。。。。。最尾D水滲到部`車立'到,咁橋樓上終於肯執漏啦,歴時吾知3年定4年
希望你快D尋求到解决辦法啦但似乎受害者真係好被動又好無奈
回復

claudiatang 發表於 2012-1-17 22:24:51 |顯示全部樓層
ChowChow 發表於 2012-1-17 18:15
我奶奶個單位都係咁,首先係廁所嘅天花,跟住係廳,再蔓延到廚房,搞到天花`卜'晒,露埋鋼筋,不斷投訴,管 ...

3、4年,間屋都浸到稔晒啦﹗
回復

ChowChow 發表於 2012-1-17 23:33:10 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2012-1-17 22:24
3、4年,間屋都浸到稔晒啦﹗

無辦法呀, 我奶奶一個老人家, 去管理處求助, 又話聯絡樓上好困難, 又要查證究竟係咪樓上漏水............諸如此類, 時光飛逝, 歲月就........磋跎, 到樓上肯承擔責任時, 親自維修 仲死......................................
做業主, 要諗清諗楚呀
回復

jeffreyngcm 發表於 2012-1-17 23:52:29 |顯示全部樓層
http://www.bd.gov.hk/chineseT/services/index_faqC.html

可以去睇睇屋宇署網頁,希望可以幫到你       

如何處理滲水糾紛?

業主有責任維修及管理其樓宇,包括解決滲水問題。如果懷疑滲水情況是源自樓上或毗鄰的單位,應盡快與有關住戶商討,要求協助檢驗找出滲水原因及進行維修工程。此外,亦可向大廈管理公司或業主立案法團求助。必要時聘請建築和法律顧問,根據大廈公契內容要求負責人士停止滲水,甚至提出索償。

政府部門可提供什麼幫助?

假如無法與鄰居協商解決滲水問題,你可撥「1823電話中心」求助。聯合辦事處會就滲水投訴作出初步調查;若滲水構成衞生妨擾,聯合辦事處便會根據《公眾衞生及市政條例》的相關條文處理。若滲水是輕微或間歇性,而調查未能找出源頭,政府的介入行動便會終止。

新近成立的聯合辦事處職責是甚麼?

食物環境衞生署和屋宇署成立的聯合辦事處,會安排『一站式』的服務,處理樓宇滲水投訴;聯合辦事處的職責是執行《公眾衞生及市政條例》的相關條文,減除滲水妨擾。如有需要,亦會轉介個案予屋宇署或水務署,作出相應行動。例如屋宇署會按《建築物條例》,針對樓宇及排水渠失修問題;而水務署則按《水務設施條例》,制止浪費食水的情況。

聯合辦事處需要多少時間調查滲水原因?

根據工作程序,聯合辦事處會在收到投訴後的6個工作天內聯絡投訴人。職員會先作現塲視察,然後進入被投訴的單位,有系統地進行非破壞式測試,以確定滲水源頭。倘若得到有關業主/住戶的合作,調查通常可於90個工作天內完成,以及將結果通知投訴人。若未能於90個工作天內完成調查,聯合辦事處會書面告知投訴人調查進展。

聯合辦事處是否有法定權力制止滲水?

聯合辦事處職員獲授權執行《公眾衞生及市政條例》的相關條文,當証實滲水源頭後,可發出「妨擾事故通知」予有關人士,規定在通知指明的期限內減除妨擾,否則有關人士會被檢控;一經定罪,最高可被罰款港幣10,000元,另加每日罰款港幣200元。當局亦可向法庭申請「妨擾事故命令」,命令有關人士減除妨擾。如有關人士沒有遵照法庭命令,會被檢控;一經定罪,最高可被罰款港幣25,000元,另加每日罰款港幣450元。

聯合辦事處怎樣進入住用單位調查?

處理滲水投訴時,調查人員需要相關人士合作,進入投訴人單位及懐疑引致滲水的單位進行測試及收集証據,以確定滲水原因。視乎滲水情况,可能需要作出多次測試及收集樣本進行化驗。對拒絕合作的業主/住戶,聯合辦事處會向法庭申請手令進入有關單位調查,以致整個調查所需的時間可能延長。
回復

monstergary 發表於 2012-1-28 02:46:01 |顯示全部樓層
小心呀,樓上漏水漏落o黎,過一兩年會鋼筋生鏽引致石屎剝落稼!
回復

鮮水 發表於 2012-1-28 13:04:46 |顯示全部樓層

對付呢D懶懶閒既鄰居......得閒就幫佢打電話叫外賣...半夜上去禁佢門鐘.......係佢門口倒水(淋屎尿呢D就唔好喇).........離開屋企就將喇叭向天花板...開念佛機不停播

千萬不要這樣做, 隨時被人告返轉頭  發表於 2012-1-30 11:51
回復