2023年新入的非洲紫羅蘭(11/03/2024)

作者: taxitang 發表于 2023-3-27 21:06:05
4120 134
taxitang 發表於 2023-5-24 10:12:32 |顯示全部樓層
夏天到了,會否繁殖多幾株預防全軍覆沒,經花友前輩說,十字花砍頭出的小苗能夠遺傳母株十字花的基因,不妨一試,好吧!將我從十二卷砍頭的操作,用在AV身上,轉眼確是繁殖了,看看有幾多株能度夏。
因之前未曾嘗試砍AV,先從Kiwi Dazzler

未砍前

未砍前

一刀兩斷

一刀兩斷

頂芽與底座合照

頂芽與底座合照

不經不覺小苗長大了

不經不覺小苗長大了

有隻小苗大得多,切離母株另上盆,

有隻小苗大得多,切離母株另上盆,

一家大小再合照

一家大小再合照
回復

taxitang 發表於 2023-5-24 10:14:08 |顯示全部樓層
有砍了Kiwi Dazzler的經驗,再砍日本妹。

日本妹不是太大株,但希望多一株作後備

日本妹不是太大株,但希望多一株作後備

也是一刀兩斷

也是一刀兩斷

也是來張合照

也是來張合照

一星期後有新發現

一星期後有新發現

放大鏡幫到我,出小苗了

放大鏡幫到我,出小苗了
回復

taxitang 發表於 2023-5-24 10:22:38 |顯示全部樓層
相片次序倒轉了
回復

hkclive 發表於 2023-5-24 11:52:48 來自手機 |顯示全部樓層
我 都明白十字斬頭重要性,但我唔夠膽斬頭,taxi好勁
回復

小雷子 發表於 2023-5-24 12:37:52 來自手機 |顯示全部樓層
hkclive 發表於 2023-5-24 11:52

我都怕自己失手,等入秋再來試!
回復

小雷子 發表於 2023-5-24 12:41:40 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2023-5-24 10:14

大哥越砍越過癮,日本妹唔洗怕,有大哥無囉嗦!
回復

taxitang 發表於 2023-5-24 12:51:21 |顯示全部樓層
hkclive 發表於 2023-5-24 11:52

如果真的能遺傳十字花的基因,看來相比插花菖容易,Kiwi Dazzler砍頭後六日看見新苗、日本妹就八日,真的看見都覺得過癮。
回復

taxitang 發表於 2023-5-24 12:59:18 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2023-5-24 12:41
大哥越砍越過癮,日本妹唔洗怕,有大哥無囉嗦!

師姐,我不是砍得過癮,只不過手上只得兩盆十字花,如不能度夏,感覺肉赤、所以望能有多兩、三盆作後備保險。其實是自己孤寒
回復

小雷子 發表於 2023-5-24 13:34:44 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2023-5-24 12:59
師姐,我不是砍得過癮,只不過手上只得兩盆十字花,如不能度夏,感覺肉赤、所以望能有多兩、三盆作後備保 ...

肉赤呢樣嘢,我最明白,發場最後一日,買的十字斑馬,因為冇備份,種都冇晒十字,依加唔會再買到,每次見到棵花,都覺得心痛!
回復

Polly888 發表於 2023-5-24 14:18:55 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2023-5-24 10:14

果然係砍頭大師級
回復

taxitang 發表於 2023-5-24 16:07:09 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2023-5-24 13:34
肉赤呢樣嘢,我最明白,發場最後一日,買的十字斑馬,因為冇備份,種都冇晒十字,依加唔會再買到,每次見 ...

我估計發叔雖然不在,但他的花應該好多花友都有留下,不妨留意吓出售谷,或有機會遇上。
回復

taxitang 發表於 2023-5-24 16:11:55 |顯示全部樓層
Polly888 發表於 2023-5-24 14:18
果然係砍頭大師級

確是砍下砍下就慣,都幾有信心,砍兩棵,兩棵都無問題,可以出苗,頂芽又無事,算係咁啦,是度夏沒信心。
Polly大度夏的經驗累積了不少心得,應該度夏無問題。
回復

Polly888 發表於 2023-5-24 21:16:40 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2023-5-24 16:11
確是砍下砍下就慣,都幾有信心,砍兩棵,兩棵都無問題,可以出苗,頂芽又無事,算係咁啦,是度夏沒信心。 ...

信心當然要累積,我當然有信心啦!有咗上年第一次度夏經驗,今年一定掂!
回復

Ison 發表於 2023-5-25 19:15:17 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2023-5-24 16:11
確是砍下砍下就慣,都幾有信心,砍兩棵,兩棵都無問題,可以出苗,頂芽又無事,算係咁啦,是度夏沒信心。 ...

的士大大做得對、但夏天真係有啲危,最好是30度以下先做,無必要唔好郁啲花等佢安心渡夏
回復

taxitang 發表於 2023-5-26 08:48:15 |顯示全部樓層
Ison 發表於 2023-5-25 19:15
的士大大做得對、但夏天真係有啲危,最好是30度以下先做,無必要唔好郁啲花等佢安心渡夏 ...

我本想也一動不如一靜,但繁殖多了,有陣亡後備,現在發現日本妹有三、四苗長出了。
請問大大,有盆五月頭開完花,現在抽了四、五枝花菖出來,是否摘除度夏較妥當呢?

五月一日拍

五月一日拍
回復

Ison 發表於 2023-5-26 12:42:41 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2023-5-26 08:48
我本想也一動不如一靜,但繁殖多了,有陣亡後備,現在發現日本妹有三、四苗長出了。
請問大大,有盆五月 ...

如果未開過花我會留一花菖好等佢驗明正身!開過花就自己決定啦,開花真係好消耗能量!
回復

taxitang 發表於 2023-5-26 15:52:07 |顯示全部樓層
Ison 發表於 2023-5-26 12:42
如果未開過花我會留一花菖好等佢驗明正身!開過花就自己決定啦,開花真係好消耗能量! ...

好的,唔使考慮,再長些就摘掉,度夏大過天,謝謝
回復

taxitang 發表於 2023-10-14 20:37:39 |顯示全部樓層
不經不覺順利度夏,只死了一盆Kiwi Dazzler的底座幾隻苗,頂芽還建在,但五盆葉插,已經四個月,只得一盆出小苗,幸好葉片還在,但狀態已經差了很多。

左邊是太陽女神、右邊是黃金

左邊是太陽女神、右邊是黃金

未見花的日本妹,左邊是底座苗,右邊是黃金

未見花的日本妹,左邊是底座苗,右邊是黃金

五盆四個月前的葉插

五盆四個月前的葉插

其餘度夏前到手的植株

其餘度夏前到手的植株
回復

小雷子 發表於 2023-10-14 22:58:36 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2023-10-14 20:37
不經不覺順利度夏,只死了一盆Kiwi Dazzler的底座幾隻苗,頂芽還建在,但五盆葉插,已經四個月,只得一盆出 ...

今年插葉全失敗,有一棵插了差不多一年,仍然無苗出,真係唔知咩原因!
回復

taxitang 發表於 2023-10-15 08:22:09 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2023-10-14 22:58
今年插葉全失敗,有一棵插了差不多一年,仍然無苗出,真係唔知咩原因! ...

早晨師姐,一年都唔出苗!有機會破紀錄 ,我近日嘗試施101和B1,看看能否有突破,有苗出就再上傳更新。
回復