2023年新入的非洲紫羅蘭(11/03/2024)

作者: taxitang 發表于 2023-3-27 21:06:05
4116 134
Ison 發表於 2023-3-29 22:03:29 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2023-3-29 21:53
以前冇咁多黃色架,就算有都係淨色,吸引力真係麻麻地,依加多左混合色,又唔同咁講法.......哈哈!
15款 ...

對! 早排見有人放燒賣, 以前好想擁有, 但現在又好像沒有動力入手了, 黃花點都是混入其他顏色先靚
回復

小雷子 發表於 2023-3-29 22:07:05 來自手機 |顯示全部樓層
Ison 發表於 2023-3-29 22:03
對! 早排見有人放燒賣, 以前好想擁有, 但現在又好像沒有動力入手了, 黃花點都是混入其他顏色先靚  ...

紫色係最靚架!深紫色!淺紫色!混合紫!點睇都係咁吸引的!
回復

hkclive 發表於 2023-3-30 16:20:07 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2023-3-29 21:53
以前冇咁多黃色架,就算有都係淨色,吸引力真係麻麻地,依加多左混合色,又唔同咁講法.......哈哈!
15款 ...

懶 求其幾款
回復

hkclive 發表於 2023-3-30 16:21:29 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2023-3-29 22:07
紫色係最靚架!深紫色!淺紫色!混合紫!點睇都係咁吸引的!

原來每次只準4張圖
回復

小雷子 發表於 2023-3-30 19:42:02 來自手機 |顯示全部樓層
hkclive 發表於 2023-3-30 16:21
原來每次只準4張圖

嘩!有咁多款,双色最靚!
回復

taxitang 發表於 2023-3-30 19:46:26 |顯示全部樓層
hkclive 發表於 2023-3-30 16:21
原來每次只準4張圖

哈!那品太陽女神應該確認明早發貨,不知會否帶花。
回復

DoraChoya 發表於 2023-3-31 15:42:06 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2023-3-28 22:24
由於渡夏全軍覆沒,已經投降唔再掂佢。

我都驚緊, 第三次入坑
回復

taxitang 發表於 2023-4-4 22:17:51 |顯示全部樓層
剛到手,殺菌換土上盆
回復

Ison 發表於 2023-4-5 13:53:55 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2023-4-4 22:17
剛到手,殺菌換土上盆

如果開花一定被你毒死
回復

taxitang 發表於 2023-4-5 14:02:28 |顯示全部樓層
Ison 發表於 2023-4-5 13:53
如果開花一定被你毒死

能度夏就好。
有一疑問,請問師兄知不知道為何這花店的植株長咁大都無開花,真怪!
回復

Ison 發表於 2023-4-5 14:20:56 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2023-4-5 14:02
能度夏就好。
有一疑問,請問師兄知不知道為何這花店的植株長咁大都無開花,真怪! ...

例如邊幾盆?影張單獨看看?
回復

taxitang 發表於 2023-4-5 14:30:11 |顯示全部樓層
Ison 發表於 2023-4-5 14:20
例如邊幾盆?影張單獨看看?

例如呢盆,不知是品種問題還是其它,葉柄很長,亦好大棵。
回復

Ison 發表於 2023-4-5 15:14:38 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2023-4-5 14:30
例如呢盆,不知是品種問題還是其它,葉柄很長,亦好大棵。

小弟都是從園藝館學到的、資料如下葉柄長可能是追光,可日照或加燈試試,同埋盆太大,AV 要迫根才開花,我就算標準型都是用2寸盆種啊!希望可以幫到你啦!
回復

taxitang 發表於 2023-4-5 16:02:02 |顯示全部樓層
Ison 發表於 2023-4-5 15:14
小弟都是從園藝館學到的、資料如下葉柄長可能是追光,可日照或加燈試試,同埋盆太大,AV 要迫根才開花, ...

明白,謝謝!其它群組說盆的直徑是葉圓周的三分一,易於迫根,有利開花。
回復

Ison 發表於 2023-4-5 16:19:08 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2023-4-5 16:02
明白,謝謝!其它群組說盆的直徑是葉圓周的三分一,易於迫根,有利開花。
...

好難說三唔三分一,花會大,唔通成日換盆咩、全部買晒2寸盆可以了
回復

taxitang 發表於 2023-4-5 19:22:46 |顯示全部樓層
Ison 發表於 2023-4-5 16:19
好難說三唔三分一,花會大,唔通成日換盆咩、全部買晒2寸盆可以了

明白,有時間,要看看2寸盆,入番啲貨先,謝謝!
回復

taxitang 發表於 2023-4-5 22:18:45 |顯示全部樓層
Ison 發表於 2023-4-5 16:19

剛剛淘店找到這款膠盆,盆口最細是7cm、高6cm,與我買紫羅蘭另一間帶花店的盆尺寸差不多,盆又靚,價錢又平宜,我估計應該可以考慮。
回復

小雷子 發表於 2023-4-6 09:59:44 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2023-4-5 22:18
剛剛淘店找到這款膠盆,盆口最細是7cm、高6cm,與我買紫羅蘭另一間帶花店的盆尺寸差不多,盆又靚,價錢又 ...

可考慮聖地用的儲水盆,細細盆都唔錯!
回復

taxitang 發表於 2023-4-6 10:09:33 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2023-4-6 09:59
可考慮聖地用的儲水盆,細細盆都唔錯!

我對儲水盆無乜信心,感覺難以控乾濕,等我累積多啲經驗再考慮。
回復

taxitang 發表於 2023-4-11 18:19:36 |顯示全部樓層
第一批到手的帕特蕾西,花名是店主給的,不對不關我事,應該如店主的相片花,但花色較淺。

店主花相

店主花相
回復