返回列表 發新帖

第一次露台種菜 (完結了...)

作者: lammadick 發表于 2008-3-17 17:23:02
7401 34
貓貓 發表於 2008-3-19 16:00:08 |顯示全部樓層
其實你的盆究竟有幾深?照圖睇你落泥唔係好夠深。

可以加泥加到個盆口七、八分滿,就唔怕遮住植物唔夠光啦!
你話上午半日有陽光,種菜巳經夠光喇。

盆底加石仔疏水係好,不過你唔係住地下,露台負重會係一個問題,可以考慮陶土或發泡鍊石這些輕身的物料。就算用的泥都要考慮重量問題,除非你只係種一兩盆。

係側邊鑽孔而唔係盆底,可以減少澆水的份量及肥料的流失。
回復

lammadick 發表於 2008-3-20 14:22:46 |顯示全部樓層
原帖由 貓貓 於 2008-3-19 16:00 發表
其實你的盆究竟有幾深?照圖睇你落泥唔係好夠深。

可以加泥加到個盆口七、八分滿,就唔怕遮住植物唔夠光啦!
你話上午半日有陽光,種菜巳經夠光喇。

盆底加石仔疏水係好,不過你唔係住地下,露台負重會係一個問題,可以考慮陶土 ...

我落泥大約有10cm深...之前冇想過陽光問題...未有想到個盆我陰影...真夠笨呢
至於露台負重我想不太有問題吧...因為我見好多人都放洗衣機在露台...又有d人成個儲物櫃都得...不過睇你講完我都決定將幾個盆分開d放...分散重量...以防萬一好d
另唔明白點解孔唔鑽在底...鑽在則面咁唔怕積水嗎...我買回來的其他盆d孔都係在底部喎...請多指教...謝謝
回復

草民 發表於 2008-3-20 21:53:39 |顯示全部樓層
個0隆係底,一淋水就會從底部流出泥水,仲走哂D肥。
側邊就唔會。
回復

carlo 發表於 2008-3-21 00:16:59 |顯示全部樓層
加油呀 !
回復

貓貓 發表於 2008-3-22 12:03:02 |顯示全部樓層
原帖由 lammadick 於 2008-3-20 14:22 發表

我落泥大約有10cm深...之前冇想過陽光問題...未有想到個盆我陰影...真夠笨呢
至於露台負重我想不太有問題吧...因為我見好多人都放洗衣機在露台...又有d人成個儲物櫃都得...不過睇你講完我都決定將幾個盆分開d放. ...

大部分的花盆都是盆底開孔,方便去水。
但是遇著天氣炎熱或乾燥的日子,你會發現雖然上班前有澆水,下班後花盆或花箱的植物仍然垂頭喪氣、一副缺水的樣子。

用花盆種植基於客觀因素,限制一般較多。
導致缺水的原因:
1.        天氣炎熱,揮發的水份比能吸收的水份多。
2.        泥土保水力弱。
3.        植物根部老化或生長填滿整個盆土,減低吸水能力。     

還有盆花所耗的水量及肥料較多。你會驚訝發現所澆的水大概百份之三十會經由盆底流出,同時也帶走了養份。

藉著儲水空間的設計 (即在花箱側面才鑽孔),底部仍有一、兩吋儲水位置(視乎花箱深度),減低缺水的機會,澆水後又可保留原本流掉的養份再吸收。

這個方法要注意泥土不能直接接觸盆底,加一層碎石或陶土墊底,否則容易出現浸爛根的情況。

市面上也有這類設計的花盆出售,下次逛街可以留意一下。

P3220001 resize 480.jpg
回復

lammadick 發表於 2008-3-26 16:30:46 |顯示全部樓層
多謝貓貓給我得意見...下次有機會再買盆一於試試側面鑽孔

經過一個星期...莧菜好似冇乜點大過...可能真係極少陽光關係
我放假時留意了一朝...發覺半日照都冇...
盆菜照到陽光的每一個位置只係得個多小時左右
其實生菜亦都係大咗些少...不過比例上好似多一點
我想都係因為陽光關係吧...不過未有解決方法...當係一次經驗吧
下次加高點泥...我睇過應該可以令日照時間增到兩個多三個小時

莧菜

莧菜

莧菜近些少睇

莧菜近些少睇

希媽給我的生菜

希媽給我的生菜

生菜睇近此少

生菜睇近此少
回復

chuping 發表於 2008-3-26 18:22:01 |顯示全部樓層
努力加油呀!
回復

yannes 發表於 2008-3-27 20:08:58 |顯示全部樓層
好羨慕你有咁大地方種嘢
回復

lammadick 發表於 2008-4-16 14:57:10 |顯示全部樓層

大了...不大了

每天看著那兩盆菜...成日諗...究竟佢地重會唔會大
不過比較返D相...又好似會大...
萈菜看起來真係長大了
但生菜就好像不大了

萈菜大了點

萈菜大了點

生菜不大了

生菜不大了
回復

曇花一現 發表於 2008-4-16 16:00:35 |顯示全部樓層
原帖由 lammadick 於 2008-4-16 14:57 發表
萈菜看起來真係長大了
但生菜就好像不大了

宜家係適合種莧菜既時候, 所以大得較大
d生菜... 快d 食
回復

lammadick 發表於 2008-4-24 14:36:50 |顯示全部樓層

只剩下萈菜

一場風暴之後...可憐的小生菜...全軍覆沒了
只剩下萈菜仍然生長...希望等到食的一天吧

21 Apr 映的相片

21 Apr 映的相片

近一點影

近一點影
回復

iceice 發表於 2008-4-24 15:25:59 |顯示全部樓層
睇到我都好想自己種菜呀
露台放幾多先唔會超重呀? 如果種種下成個露台跌左落街咪弊?
回復

fianfumy 發表於 2008-4-24 15:41:34 |顯示全部樓層

回復 32# 的帖子

唔會呱 ...成個露台跌落街 ?
回復

lammadick 發表於 2008-5-5 14:42:48 |顯示全部樓層

第一次種菜收成了

我的第一次種菜有得食了...只得很少...唔係成盆都係菜
本來昨天就想剪了下來...但又咁好太陽...比多佢地一日
今朝一早就剪哂佢地喇...今晚就食咗佢囉...
好高興呢個開始會有收成

5 May 第一次種菜收成了

5 May 第一次種菜收成了
回復

農夫 發表於 2008-5-5 14:53:55 |顯示全部樓層
原帖由 lammadick 於 2008-5-5 14:42 發表
我的第一次種菜有得食了...只得很少...唔係成盆都係菜
本來昨天就想剪了下來...但又咁好太陽...比多佢地一日
今朝一早就剪哂佢地喇...今晚就食咗佢囉...
好高興呢個開始會有收成 ...

正呀,甜嗎?
唔知點解有機菜好多時都好苦
回復