兜兜播種 21 Feb #426【第二回】

作者: waiting 發表于 2020-7-2 23:56:05
15504 438
小蘑菇 發表於 2020-7-9 13:38:09 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-7-8 23:02
賽後檢討…
而家要從邊d方面去思考呢?
消毒?温度?濕度?

wait 大, 又會咁嘅, 兩盆我都係用保鮮紙桔窿咋, 我嗰 d 又暫時無乜事喎, 莫非真係好似版大咁講, hi fresh 刺激埋 d 菌, 因為我從未用過 hi fresh 浸種子, 一直都係就咁發咋

評分

查看全部評分

回復

babyjon 發表於 2020-7-9 14:07:05 來自手機 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2020-7-9 13:34
師兄缸魚好清, 我只有岩岩換完水先會清, 之後就好快有水藻類嘅生物, 一到夏天, 水就更易變綠色, 真 ...

水藻可能陽光多,之前我有一小缸打魚水也綠了。要全清缸的。
回復

waiting 發表於 2020-7-9 14:20:45 來自手機 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2020-7-9 13:38
wait 大, 又會咁嘅, 兩盆我都係用保鮮紙桔窿咋, 我嗰 d 又暫時無乜事喎, 莫非真係好似版大咁講, hi  ...

蘑菇大, 我最初冇拮窿, 係發現有毛才拮窿, 可能拮得太遲… 而家得番兩粒正常…
我浸完hi fresh先至浸殺菌水, 都未知關唔關事…
不過我覺得我殺菌不力, 又高温高濕…
回復

taxitang 發表於 2020-7-9 15:48:27 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2020-7-9 13:34
師兄缸魚好清, 我只有岩岩換完水先會清, 之後就好快有水藻類嘅生物, 一到夏天, 水就更易變綠色, 真 ...

魚缸轉綠是光照過強,轉奶白就是消化細菌唔掂反缸,黑絲藻可能餵食太多而剩餘染污水質,正常必有原因。
回復

小蘑菇 發表於 2020-7-9 16:09:24 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-7-9 14:20
蘑菇大, 我最初冇拮窿, 係發現有毛才拮窿, 可能拮得太遲… 而家得番兩粒正常…
我浸完hi fr ...

天氣熱, 有部分可能熱熟左 , 今次當係吸取經驗, 我上次嗰批苖, 都淨返一粒, 你都仲叻過我

我唸住開始打開兜兜嗰盆嘅保鮮紙, 遂漸晒下佢哋, 等佢哋無咁徒長
回復

小蘑菇 發表於 2020-7-9 16:10:27 |顯示全部樓層
babyjon 發表於 2020-7-9 14:07
水藻可能陽光多,之前我有一小缸打魚水也綠了。要全清缸的。

吓…… 即係 d 魚都唔要? 可唔可以用藥呀?
回復

waiting 發表於 2020-7-9 16:11:43 來自手機 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2020-7-9 16:09
天氣熱, 有部分可能熱熟左  , 今次當係吸取經驗, 我上次嗰批苖, 都淨返一粒, 你都仲叻 ...

多謝你安慰我…
回復

小蘑菇 發表於 2020-7-9 16:14:55 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-7-9 15:48
魚缸轉綠是光照過強,轉奶白就是消化細菌唔掂反缸,黑絲藻可能餵食太多而剩餘染污水質,正常必有原因。
...

原來係咁,但我嘅魚缸放係窗邊, 兼且貼左紙係缸背, 應該照唔到陽光的
回復

小蘑菇 發表於 2020-7-9 16:17:35 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-7-9 16:11
多謝你安慰我…

我都係講事實啫 , 兩粒成功都可以有兩盆, 之後開埋花, 就成籮子孫呢 ………… 不過有排
回復

taxitang 發表於 2020-7-9 16:32:30 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2020-7-9 16:14
原來係咁,但我嘅魚缸放係窗邊, 兼且貼左紙係缸背, 應該照唔到陽光的

窗邊就是了,輻射光,雖然有背紙,但肯定有陽光照到魚缸。
回復

小蘑菇 發表於 2020-7-9 17:02:06 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-7-9 16:32
窗邊就是了,輻射光,雖然有背紙,但肯定有陽光照到魚缸。

唉~ 請問師兄, 如果唔想轉位, 有無好方法?
回復

babyjon 發表於 2020-7-9 17:40:39 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2020-7-9 16:10
吓…… 即係 d 魚都唔要? 可唔可以用藥呀?

有清水劑,但不建議用,我就清了個缸,之後水慢慢更換。
   欖仁葉也加進水,提高PH 值, 20200709_164253.jpg 20200709_164241.jpg 20200709_164315.jpg
回復

小蘑菇 發表於 2020-7-9 17:48:52 |顯示全部樓層
babyjon 發表於 2020-7-9 17:40
   欖仁葉也加進水,提高PH 值, ...

我都試過換大部分嘅水, 但夏天一到, 水藻生長速度太快了
回復

taxitang 發表於 2020-7-9 18:00:15 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2020-7-9 17:02

應該就無,師姐不妨問問十郎兄,這方面十郎兄或者有見解。
回復

taxitang 發表於 2020-7-9 18:02:07 |顯示全部樓層

泰國鬥魚,普通品種金魚街售賣約五、六十元,較好要上百元。
回復

babyjon 發表於 2020-7-9 18:23:27 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-7-9 18:02
泰國鬥魚,普通品種金魚街售賣約五、六十元,較好要上百元。

這邊野生的鬥魚約350 B ,普通的30/40B,這兩short body 鬥魚第一
次見,討完價450 兩條,以往香港養很快byebye 水的問題,天氣一變,魚又多病發。
回復

taxitang 發表於 2020-7-9 18:50:58 |顯示全部樓層
babyjon 發表於 2020-7-9 18:23
這邊野生的鬥魚約350 B ,普通的30/40B,這兩short body 鬥魚第一
次見,討完價450 兩條,以往香港養很快b ...

我依稀記得童年時,應該幾蚊條,用腐乳樽養,可以養很久。
回復

chuyat10 發表於 2020-7-9 19:04:53 來自手機 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2020-7-9 17:02

魚缸一定唔可以放光猛位,唔係啡苔青苔乜苔都唔會停,魚缸好睇靠燈光,以前用T5光管,宜家多數LED了,蔭性缸(種水榕類蔭性草缸)光照可弱D,唔洗打二氧化碳,設備可稍簡單,要維持好第一魚要少,第二餵得少,第三過濾要強勁,養魚比種花開銷大好多也煩好多,穩定缸千祈唔好加新魚,要加都要有後備缸養定先,細缸難度更大,水質唔容易keep住唔變,新手一般都有慘痛教訓,成缸反曬。
回復

waiting 發表於 2020-7-9 19:30:18 來自手機 |顯示全部樓層

OMG!泰國鬥魚好靚呀!靚的在香港賣很貴…
回復

superbeginner 發表於 2020-7-9 20:17:12 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-7-9 08:00
多肉是客人寄賣,售價應由物主定價,十數年前是3、7分帳,現在不清楚了。 ...

原來係咁,長智識了
回復