唔知乜丸

作者: waiting 發表于 2023-11-28 11:08:52
873 16
近排發現佢生得歪斜,今日發現下面生咗舊嘢,最初以為係根,睇睇下又似子球……
taxitang 發表於 2023-11-28 16:21:18 |顯示全部樓層
咁低位置,唔似子球喎
回復

waiting 發表於 2023-11-28 16:29:21 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2023-11-28 16:21
咁低位置,唔似子球喎

諗住過幾日脫盆睇睇,順便換盆。
回復

waiting 發表於 5 天前 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2023-11-28 16:21
咁低位置,唔似子球喎

真係子球…… 仲要係兩粒……
而家唔知點種番落盆……
回復

taxitang 發表於 5 天前 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2024-7-22 17:11
真係子球…… 仲要係兩粒……
而家唔知點種番落盆……

哈!好嘢!百子千孫,小心重種,需不需要拆離?
回復

taxitang 發表於 2024-7-22 20:01
哈!好嘢!百子千孫,小心重種,需不需要拆離?

我已經好粗暴咁拆咗出嚟,吹幾日冷氣才上盆。
回復

waiting 發表於 2024-7-22 20:07

其實我都想建議分拆栽種,還掂都已脫土,拆離栽種應該是上策
回復

waiting 發表於 2024-7-22 20:07

本想出新到手的迷岩,但發新帖出不了相片,先放棄。
回復

taxitang 發表於 2024-7-22 20:16
其實我都想建議分拆栽種,還掂都已脫土,拆離栽種應該是上策

佢生正係底,頂住主球,唔拆都係麻煩。
膽粗粗拆開佢哋,諗住拆爛咗咪算囉。
回復

taxitang 發表於 2024-7-22 20:31

得閒再試~
回復

babyjon 發表於 5 天前 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2024-7-22 20:31

快快快,我最近都迷上咪啱花貓
回復

taxitang 發表於 4 天前 |顯示全部樓層

剛剛試了,都是出不了相
回復

babyjon 發表於 2024-7-22 22:23
快快快,我最近都迷上咪啱花貓

新帖出不了相,但回復就無問題,不如呢度放相,師姐應該唔介意。

早前買兩株之一

早前買兩株之一

早前買兩株之二

早前買兩株之二

今次四株,兩株有花

今次四株,兩株有花
回復

taxitang 發表於 2024-7-23 17:45
新帖出不了相,但回復就無問題,不如呢度放相,師姐應該唔介意。

補兩盆無花的花照。
回復

waiting 發表於 4 天前 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2024-7-23 17:51
補兩盆無花的花照。

桃紅色呢款有絲絨質感
回復

waiting 發表於 2024-7-23 18:32
桃紅色呢款有絲絨質感

但是小苗,未開花,不知是否對版
回復