初養生石花記錄(30/11/2020更新生石花冰橙)

作者: taxitang 發表于 2020-4-7 15:42:04
17587 851
taxitang 發表於 2020-6-21 14:58:54 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-6-21 14:54
好的,即刻處理!謝謝大哥!

千萬不要稱大哥,花友一聲就可以,歡迎繼續交流分享
回復

MasterTT 發表於 2020-6-21 21:15:24 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-6-21 14:58
千萬不要稱大哥,花友一聲就可以,歡迎繼續交流分享

請問的士大,什麼品種的生石花比較耐陰,也比較難徒長的?
回復

taxitang 發表於 2020-6-21 21:48:09 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-6-21 21:15

誰較耐陰就唔知,比較易徒長就知一、兩隻,紫李夫人,大津繪和大紅內等。
至於外去夏天,光照足,應該會較明亮,光照不足應該會較暗淡,我之前買的大窗紫勳,曾詢問老板如何可以保持亮麗,他回覆是光照足。
回復

MasterTT 發表於 2020-6-21 21:53:24 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-6-21 21:48
誰較耐陰就唔知,比較易徒長就知一、兩隻,紫李夫人,大津繪和大紅內等。
至於外去夏天,光照足,應該會 ...

謝謝!諗住淘生石花! C674DFBF-9A3F-4A7B-BB6A-22697BCEC8FC.png
又想淘廣瀨錦,真花心! D2FAAC69-32DB-48C1-A6DC-57E110BE599D.png
回復

taxitang 發表於 2020-6-21 22:19:19 |顯示全部樓層
生石花要看你喜歡什麼顏色,什麼花紋,唔好心急。
現在國內的十二卷錦,絕大部份都是組培,想買非組的,並不易,你確醒目,選些已硬化的較穩陣,但組培有一定的風險,就好像之前買的歐諾拉萬象錦,千多元人仔玩兩星期,要有心理準備,非組雖然售價稍貴,但無咁易死,
看看我的廣瀨玉露錦的經歷。

四百人仔實生側芽

四百人仔實生側芽

非組確是較好養

非組確是較好養

早前拍

早前拍
回復

waiting 發表於 2020-6-21 22:39:15 來自手機 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-6-21 21:15

最不易徒算係紫勳&日輪, 綠色另計.
我覺得大白都不易徒, 起碼我嗰粒係.

謝謝!  發表於 2020-6-22 13:57
回復

小蘑菇 發表於 2020-6-21 23:45:09 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-6-21 22:39
最不易徒算係紫勳&日輪, 綠色另計.
我覺得大白都不易徒, 起碼我嗰粒係.  ...

尋日去花墟, 多左綠色嘅屁屁, 同埋大白, 比之前多左好多品種
回復

waiting 發表於 2020-6-22 12:11:39 來自手機 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2020-6-21 23:45
尋日去花墟, 多左綠色嘅屁屁, 同埋大白, 比之前多左好多品種

蘑菇大, 你有冇行上X?
佢有款5粒拼盆, 45蚊, 好吸引.
有一粒大白﹑一粒綠紫勳﹑一粒麗虹玉﹑一粒日輪, 仲有一粒細過烏蠅嘅紫李夫人.
回復

小蘑菇 發表於 2020-6-22 12:16:30 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-6-22 12:11
有一粒大白﹑一粒綠紫勳﹑一粒麗虹玉﹑一粒日輪,  ...

有呀,有呀, 就係去左呢間見到, 真係好吸引啊, 心唸: 點解唔早 d  賣呀
回復

taxitang 發表於 2020-6-22 12:17:36 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2020-6-21 23:45

嘩!咁醒目,睇住呢個平台入貨。
回復

小蘑菇 發表於 2020-6-22 12:21:24 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-6-22 12:17
嘩!咁醒目,睇住呢個平台入貨。

我覺得明顯係囉, 真係多左好多款屁屁, 仲要都好吸眼的顏色
回復

zoka 發表於 2020-6-22 13:38:14 來自手機 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-6-22 12:11
有一粒大白﹑一粒綠紫勳﹑一粒麗虹玉﹑一粒日輪,  ...

我上次行爭啲招架唔住呀xd
回復

MasterTT 發表於 2020-6-22 13:58:31 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-6-21 22:19
生石花要看你喜歡什麼顏色,什麼花紋,唔好心急。
現在國內的十二卷錦,絕大部份都是組培,想買非組的,並 ...

廣瀬真係靚!
回復

taxitang 發表於 2020-6-22 14:03:34 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2020-6-22 12:21
我覺得明顯係囉, 真係多左好多款屁屁, 仲要都好吸眼的顏色

之前初玩的時候,那有這麼多顏色選擇,好事,香港人,腦筋轉得快。帶起經濟,互相消費,循環不息,
回復

小蘑菇 發表於 2020-6-22 14:12:54 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-6-22 14:03
之前初玩的時候,那有這麼多顏色選擇,好事,香港人,腦筋轉得快。帶起經濟,互相消費,循環不息, ...

係呀, 如果有更多兜種子, 仙人掌種子, 空鳳種子賣就更加好啦
回復

waiting 發表於 2020-6-22 14:17:45 來自手機 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2020-6-22 14:12
係呀, 如果有更多兜種子, 仙人掌種子, 空鳳種子賣就更加好啦  ...

係啦!
花墟的買手睇唔睇到呀?花墟要賣多d特別嘅種子!
花墟買手, 我想要 紅毛嘉文丸 呀!幾時有得賣?

蘑菇大, 我有個空鳳種筴, 但唔知幾時成熟, 到時有種子就分畀你玩, 好嗎?
回復

lc1201 發表於 2020-6-22 14:23:36 |顯示全部樓層
花墟感覺係多咗屁屁,但有啲舖賣的屁屁徒到骨頭咁款
回復

小蘑菇 發表於 2020-6-22 14:26:02 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-6-22 14:17
係啦!
花墟的買手睇唔睇到呀?花墟要賣多d特別嘅種子!

好呀好呀 , 我厚面皮唔客氣了, 先多謝你啊
我試過種過一次, 不過失敗左, 我覺得空鳳 BB 仲難過種仙人掌 bb, 成日都熱死左

花墟嘅店舖應該聽到 wait 大心聲, 呢一兩個星期應該有貨, wait 大你要做好準備喇
回復

taxitang 發表於 2020-6-22 14:27:50 |顯示全部樓層

孖T兄,先給你心理準備,國內店鋪所售的玉露錦,應該有八成以上是不對版的,因品種太多太複雜,我也只信賣家,所以也交了不少學費,如同這廣瀨玉露錦,這側芽一定對版,因是國內最大論壇的大神精品,唔衰得,之前我也過一棵廣瀨玉露錦,大神說是否正版有所保留,但我也覺不差,所以重要是自己喜歡。
回復

MasterTT 發表於 2020-6-22 14:32:44 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-6-22 14:27
孖T兄,先給你心理準備,國內店鋪所售的玉露錦,應該有八成以上是不對版的,因品種太多太複雜,我也只信 ...

係囉,最重要自己喜歡
回復