初養生石花記錄(30/11/2020更新生石花冰橙)

作者: taxitang 發表于 2020-4-7 15:42:04
17590 851
GW1225 發表於 2020-6-12 00:36:10 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-6-11 23:12
睇真啲應該少兩粒,店主的相片有25粒,我現在有19粒,掉了一粒,送了3粒,只得23粒。都是算了,欠兩粒最 ...

你問下佢, 睇佢什麼反應都好

作為會否有下次的參考
回復

taxitang 發表於 2020-6-12 07:16:45 |顯示全部樓層
GW1225 發表於 2020-6-12 00:36
你問下佢, 睇佢什麼反應都好

作為會否有下次的參考

其實諗諗吓,可能自己唔小心遺失了,咁大間店舖,唔會騙兩粒啩,而且開價又唔貴。
回復

GW1225 發表於 2020-6-12 10:42:19 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-6-12 07:16
其實諗諗吓,可能自己唔小心遺失了,咁大間店舖,唔會騙兩粒啩,而且開價又唔貴。 ...

但你唔係有來貨時的相嗎? 同賣時不同

還是那是上盆後影的相?

佢未必有心騙, 但有時都幾大意,

要單頭發群生

客服A備註了送什麼, 執貨的無留意, 漏了

同客服B反映番, 又九唔搭八

都係有時間, 先會反映, 因又唔係要投訴什麼, 或想R 什麼著數

反映姐
回復

taxitang 發表於 2020-6-12 11:21:00 |顯示全部樓層
GW1225 發表於 2020-6-12 10:42
但你唔係有來貨時的相嗎? 同賣時不同

還是那是上盆後影的相?

拼圖的右邊就是賣家的照片,左邊是我收貨後咁啱即時拍的,應該是我弄失了,下次小心。
回復

MasterTT 發表於 2020-6-12 14:41:24 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-6-11 22:31
綠光陽大窗
上方兩粒同一店舖
另外一粒是另一間店舖

這棵化了??
回復

taxitang 發表於 2020-6-12 15:27:59 |顯示全部樓層

未化,色澤偏黃,今早開工前淋了大水,因恐怕打風有排都冇太陽,一陣收工回家就望清楚呢粒有冇化。
回復

MasterTT 發表於 2020-6-12 15:30:54 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-6-12 15:27
未化,色澤偏黃,今早開工前淋了大水,因恐怕打風有排都冇太陽,一陣收工回家就望清楚呢粒有冇化。 ...

我啲mini pat pat死咗幾件,爛!
果棵脫皮的,老皮已開始萎縮,個子葉仲係好細,即係越脫越細!
回復

taxitang 發表於 2020-6-12 16:50:01 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-6-12 15:30
果棵脫皮的,老皮已開始萎縮,個子葉仲係好細,即係越脫越細!  ...

生石花我可能室內乾養,所以暫時無死傷,但初入那盆大的,拆了出來重新編排。
回復

waiting 發表於 2020-6-12 16:57:42 來自手機 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-6-12 15:30
果棵脫皮的,老皮已開始萎縮,個子葉仲係好細,即係越脫越細!  ...

孖T大, 你的生石花通常幾耐淋一次水?
我爬文時睇過如果長期都係乾, 就係消耗自己的養份, 只會越脫越細…
回復

taxitang 發表於 2020-6-12 18:39:33 |顯示全部樓層
今早淋水,之前徒了的繼續徒了多少,無徒的依然無事,那可以知,就算同是紫勳,種在同一盆,都有可能因個體有所不同,體質吸水能力都有參差,但會不會因根系問題!
回復

waiting 發表於 2020-6-12 19:12:02 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-6-12 18:39
今早淋水,之前徒了的繼續徒了多少,無徒的依然無事,那可以知,就算同是紫勳,種在同一盆,都有可能因個體 ...

Taxi大, 你唔打算換走d黑金砂?
回復

GW1225 發表於 2020-6-12 19:32:34 |顯示全部樓層
今早淋水,之前徒了的繼續徒了多少,無徒的依然無事,那可以知,就算同是紫勳,種在同一盆,都有可能因個體 ...

照顧個別差異
回復

taxitang 發表於 2020-6-12 19:50:14 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-6-12 19:12
Taxi大, 你唔打算換走d黑金砂?

暫時夏天都是放在室,,應該唔太熱,秋後有位就放窗外,但到時應該唔熱,其實每棵我都會留意變化,好似玉扇錦轉紅,即是光照多了,移位,早前已經將兜錦和鸞鳳玉錦放在窗外,暫時還安全,更早前將藍光壽錦放在窗外,到現在都冇事,那就知道壽比玉扇和玉露受光。
回復

taxitang 發表於 2020-6-12 19:52:35 |顯示全部樓層

有時高高低低又覺有立體感,幾得意,還可接受。
回復

waiting 發表於 2020-6-12 20:00:18 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-6-12 19:50
暫時夏天都是放在室,,應該唔太熱,秋後有位就放窗外,但到時應該唔熱,其實每棵我都會留意變化,好似玉 ...

係呀. 壽比較上嚟真係耐光一些, 所以我棵愛心壽都係擺最出嘅位, 玉扇擺最入嘅位.
回復

taxitang 發表於 2020-6-12 20:06:58 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-6-12 20:00
係呀. 壽比較上嚟真係耐光一些, 所以我棵愛心壽都係擺最出嘅位, 玉扇擺最入嘅位. ...

經驗之談,師姐也測試了很多養生石花的方案,繼續等成果分享
回復

superbeginner 發表於 2020-6-12 20:26:28 來自手機 |顯示全部樓層

呢隻面砂種生石花要好留意,小心啲pp比佢拮穿
回復

taxitang 發表於 2020-6-12 21:17:47 |顯示全部樓層
superbeginner 發表於 2020-6-12 20:26
呢隻面砂種生石花要好留意,小心啲pp比佢拮穿

謝謝提醒,平時很少移動,就當實驗,如有損傷,就增加了經驗,暫時亦只得這一盆,不會再增加,將來也不會了,但既已鋪了,就順其自然。
回復

superbeginner 發表於 2020-6-12 23:58:29 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-6-12 21:17
謝謝提醒,平時很少移動,就當實驗,如有損傷,就增加了經驗,暫時亦只得這一盆,不會再增加,將來也不會 ...

咁又啱,實驗性質
回復

taxitang 發表於 2020-6-13 21:52:36 |顯示全部樓層
夜了,要睡覺了,睡前打燈拍張照吧!皆因昨早淋大水,今晚作個記錄。
回復