新手一問: 殺肉手記及解救方法(集思廣益版) + 殺菌+補光燈

作者: GW1225 發表于 2020-4-3 19:50:45
14790 564
GW1225 發表於 2020-6-15 14:42:29 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-6-14 22:41
陣間孖T大又笑我㗎喇…
因為我去咗花墟好多次都買唔到…
有一次仲要我上晝去完, 蘑菇大下晝去又見到… ...

咁應該係之前的未襯得起你

The Right Guy 總會在最適合既時間出現

OR 上淘佬找個頂住先, 好多你選
回復

MasterTT 發表於 2020-6-15 14:46:51 |顯示全部樓層
GW1225 發表於 2020-6-15 14:38
其實係唔係一定要隔2-3年換一次盆

唔換會死? OR 只是生得好慢?

生長得快啲嘅咪一年,生長較慢的就兩三年啦,冇乜點正規則。
你覺得生長緩慢,泥土硬化,咁你就去換。
換盆係為咗更換 腐化 或者 老化 咗嘅介質。你諗下,硬繃繃嘅介質種植,根系會生長得舒服健康嗎?
同埋可以 檢查 有冇 蟲害,發現有的即刻消滅。
另一就係,植株生長過度。盆的尺寸已經不適合,需要更換一個較大的尺寸給 植物 生長。

評分

查看全部評分

回復

GW1225 發表於 2020-7-13 09:35:24 |顯示全部樓層
想請教

熊童子什麼事, 隻手開始摺埋

之前最底兩塊摺埋之後就脫落,

佢唔係得好多塊葉咋 !!!

悶? 唔夠水? 照燈照多左?
WhatsApp Image 2020-07-13 at 9.32.15 AM.jpeg
回復

GW1225 發表於 2020-7-19 12:08:52 |顯示全部樓層
#5照燈效果                 updated on 19th July 2020

開始時,完全無想過要買燈,但聽聞室內種,想景天上色,便要照燈,所以便開始周圍望下

後來睇多D,又發現有些品種點照都好,都係唔會上色,因仲有另一主要因素,就係溫差

現在有多少少關於燈及光的概念:

#1 光強度 : 應同LED燈的數目, 燈距有關 (傳統燈泡的WATT數也與光度成正比)

#2 光"量" : 同開燈時間長短有關

#3 光波/光"質量" : 應同用什麼光譜既燈有關

無試過其他燈,所以只有這一支燈的使用觀察,無得比較。

牌子係FB專頁的版主推介(有折),較貴,但唔少人物有所價。

#燈的規格

柏X LED燈盤 全光譜100cm 50W可調光譜

店家資料:每粒LED灯珠是0.85W的,所以50W的計法,根據他的說法是將0.85W * LED燈

數目得出來 (我PHY好差, 都係參考好了)

兩種LED 燈膽, 淺粉光及紅光 (望落係白光同紅光兩種), 一行3粒*28排

可調光譜既意思係,1) 開晒全部LED  2) 只開白光  3) 只開紅光  三種模式

光強度(LUX) : 用手機apps 簡單量過,燈距20CM

1)        全開 ~ 6400LUX   2) 只開白光 ~ 3766LUX     3) 只開紅光 ~ 2990LUX

OK 唔刺眼,客服聲稱不含紫外光,對人無傷害

# 安裝

跟燈有一支架,但得30CM高,而且唔係好穩,所以無用

用索帶固定係木架頂,初時一個架,後加到兩個架,長度剛剛好

木架呎吋:二層55*25*30(長寬高)

# 照燈時間及距離

網友建議跟季節的日出日落時間開,急於上色者會開更長時間(~20小時),甚至長開

及縮短燈距 (~5CM)

我由每天照燈12小時,增加至夏季的朝5AM,晚7PM

覺得植物都要休息一下吧,便無開足全日

燈距約15CM (視乎植物及盆的高度)

# 效果

1)        防徒長:這是室內養多肉的限制,這燈幫到手,無見有徒

2)        上色:睇品種,會上色既,2星期開始有分別,1個月分別好大,未種足一年,所以未知是否可用燈照全就1年4季都上色。另

#會上色品種:

水蜜桃:最明顯同最靚,熟左;

吉娃娃:較明顯,由葉邊開始轉紅,之後成塊變紅,但跟住底葉會枯,所以最近放開左D,擔心晒傷;

火星免子:明顯,由淡粉紅轉深或鮮色左

果凍乙水心、蒂亚:明顯,但跟住葉會枯(也可能是悶熱),所以最近放開左D,擔心反效果;

羅賓、烏木黑檀汁:有效果,但分別不太

#暫未有反應品種 (又或者是根本不轉色的品種)

黃麗、馬庫斯、莎莎女王、冰梅、藍蘋果、靜夜

# 愈晒愈綠品種 (也可能有其他因季節因素)

觀音蓮及紫牡丹

3) 晒傷

係,照燈都會有機會晒傷景天,同品種、燈距、光強度都有關吧

水蜜桃

水蜜桃

吉娃娃放開左

吉娃娃放開左

火星免子

火星免子

愈晒愈綠

愈晒愈綠
回復

GW1225 發表於 2020-7-19 12:10:23 |顯示全部樓層

入坑一個多月,中毒愈來愈深,但種得多,就開始交學費,肉肉相繼出現各種問題
 我估都係大家經歷過既階段,雖然努力爬文,但現實的變數似乎比書本上的多,所以希望在此請教各位,集思廣益,撞少D板,死少D!!

#1 介殼虫及懷疑介殼虫事件  (P.2 #24)  
        updated on 2nd May 2020

#2 服盆唔成功 (P.5 #93)                           
       updated on 2nd May 2020

#2.1 服盆成功例子 (P.6 #112)               
      updated on 3rd May 2020

#3 葉化水/ JELLY 化/ 果凍葉 + #4黑腐 
      updated on 17th May 2020 (P.20 #382)

#5照燈效果                 
     updated on 19th July 2020 (P.27 #525)
回復

MasterTT 發表於 2020-7-19 12:12:27 |顯示全部樓層
GW1225 發表於 2020-7-19 12:08
#5照燈效果                 updated on 19th July 2020

開始時,完全無想過要買燈, ...

水密桃狀態唔錯,係咪有控水?
回復

GW1225 發表於 2020-7-19 12:13:46 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-7-19 12:12
水密桃狀態唔錯,係咪有控水?

唔知算唔算,1星期浸一次盆
回復

MasterTT 發表於 2020-7-19 12:22:05 |顯示全部樓層
GW1225 發表於 2020-7-19 12:13
唔知算唔算,1星期浸一次盆

嘩,勤澆水!
回復

waiting 發表於 2020-7-19 12:43:47 來自手機 |顯示全部樓層
GW1225 發表於 2020-7-19 12:08

開始時,完全無想過要買燈, ...

真係樣樣都要試…
距離要試﹑位置要試﹑時間要試…
試到人都出煙…
回復

taxitang 發表於 2020-7-19 14:31:27 |顯示全部樓層
專業達人,等待報告學習
回復

chuyat10 發表於 2020-7-19 16:09:20 來自手機 |顯示全部樓層

越來越講究,照燈播種樣樣科學化,真係現代化種植。
水蜜桃好靚啊!
回復

zoka 發表於 2020-7-19 17:24:50 來自手機 |顯示全部樓層
好pro的用燈報告
一星期浸一次@@是全顆粒嗎?
回復

GW1225 發表於 2020-7-19 21:28:16 |顯示全部樓層

大約啦, 我D盆細, 苗細,

都會睇埋天氣既,

同埋記唔記得

忙個陣未隔耐D , HAHA

開始順其自然

回復

GW1225 發表於 2020-7-19 21:31:19 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-7-19 12:43
真係樣樣都要試…
距離要試﹑位置要試﹑時間要試…
試到人都出煙… ...

係, 好想有通用方程式種

可惜種種唔同,照顧個別差異認真難

不過大自然就係咁,千變萬化

順期自然啦 
回復

GW1225 發表於 2020-7-19 21:34:07 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-7-19 14:31
專業達人,等待報告學習

我D"專業"其實未就係從各位花友身上吸吸吸番黎

我只是係負責打番出來了吧 

無你地,我D肉肉死晒都唔知咩事

回復

GW1225 發表於 2020-7-19 21:37:37 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2020-7-19 16:09
越來越講究,照燈播種樣樣科學化,真係現代化種植。
水蜜桃好靚 ...

現實係,講就無敵,做就隨機,HAHA

係呀,水蜜桃係暫時最靚既小苗,秋天想再入,照到紅,送比人

不過有時都會驚照燈照得太多,因之前試過D景天轉到紅紅之後死左

死前既回光反照
回復

GW1225 發表於 2020-7-19 21:40:31 |顯示全部樓層
zoka 發表於 2020-7-19 17:24
好pro的用燈報告
一星期浸一次@@是全顆粒嗎? ...

真係唔咁講,只是長氣多一點

將大家既精華吸吸吸了吧

顆粒為主,都會睇其他情況,1星期是大約了吧

回復

superbeginner 發表於 2020-7-20 00:06:47 來自手機 |顯示全部樓層
景天嘅反應係好明顯,反而我有啲仙人掌種室內照燈好似無反應咁,照到懷疑人生
回復

GW1225 發表於 2020-7-20 10:14:48 |顯示全部樓層
superbeginner 發表於 2020-7-20 00:06
景天嘅反應係好明顯,反而我有啲仙人掌種室內照燈好似無反應咁,照到懷疑人生 ...

無徒, 有生長, 對仙人掌會否已是"效果"呢?

種野真係考耐性

回復

superbeginner 發表於 2020-7-20 23:42:50 來自手機 |顯示全部樓層
GW1225 發表於 2020-7-20 10:14
無徒, 有生長, 對仙人掌會否已是"效果"呢?

種野真係考耐性

短時間內根本睇唔到佢變化
我試緊部分室內,部分室外
一段時間後睇下有無分別
回復