新手一問: 殺肉手記及解救方法(集思廣益版) + 殺菌+補光燈

作者: GW1225 發表于 2020-4-3 19:50:45
14740 564
goldking2 發表於 2020-6-3 14:47:11 |顯示全部樓層
GW1225 發表於 2020-6-3 14:10
#照燈效果

成長日記 ~ 入伙個多月,

支燈好好效果, 你應該未過淋水, 淋水後就打開晒
回復

GW1225 發表於 2020-6-3 22:44:03 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2020-6-3 14:07
師兄宜家仲係應付病蟲害階段,搵出根本原因好重要,熱,悶,濕,冇風,成日買新植物傳染,究竟邊度出左問 ...

同意, 有D似查案, 也是訓練解難吧

不過唔知係什麼病時, 便只有加強預防, 同試試用藥

初步懷疑有幾個可能性: 悶, 濕, 通風不足

#1 之前只是間中開風扇仔, 加上早排常下雨, 常關窗, 濕度高

現在已幾乎長開風扇, 晚上開冷氣時, 開門比佢地一齊涼

#2 也有懷疑是這一批新植物的來源麻麻地, 因最近出事的, 也是集中在這一批

入伙時, 已浸花寶殺菌水, 你們一般會浸多久呢? 會否是浸得不夠耐呢?

泥是新的, 除非也是來源唔干淨

見D人, 次次連泥也消毒, 好似有點........又或是需要的呢?

都好既, 好似上緊 intensive course, 什麼情況也遇上, 也就是學習的機會

謝謝鼓勵
回復

GW1225 發表於 2020-6-3 22:48:41 |顯示全部樓層
goldking2 發表於 2020-6-3 14:47
支燈好好效果, 你應該未過淋水, 淋水後就打開晒

係, 雖然有點貴, 但支燈都覺OK, 有幾棵都有上色, 遲D補相

FB 群組介紹的淘寶貨, 柏X 燈盆, 1米, 白+粉紅燈

未試過其他燈, 所以無得比較

你都好似有用燈, 是嗎?

可以交流下你的SET UP嗎?
回復

goldking2 發表於 2020-6-3 23:53:49 來自手機 |顯示全部樓層
GW1225 發表於 2020-6-3 22:48
係, 雖然有點貴, 但支燈都覺OK, 有幾棵都有上色, 遲D補相

FB 群組介紹的淘寶貨, 柏X 燈盆, 1米, 白+粉紅 ...

也沒什麼設置,就用雙面膠紙貼在架上
2支 0.3m 7w
回復

LALA種 發表於 2020-6-4 11:21:54 來自手機 |顯示全部樓層
goldking2 發表於 2020-6-1 16:41
都幾忍得手, 咁要加強光照, 同埋每次俾水減至3圈

忍手因為我夠懶 窗向東所以只有早上才直射陽光應該唔夠光! 比水我見盆底有水出就收手請問是否只要澆3圈就可以了?
回復

freddywongdy 發表於 2020-6-4 11:38:12 |顯示全部樓層
GW1225 發表於 2020-5-26 22:28
你們會點防黑腐?

出左黑點又可點殺菌呢?

GW大,我通常裸根時全棵噴一下百菌清+葉蘚寧,
吹乾先落泥,不過佢地係農藥級,所以响屋企用要小心!
回復

goldking2 發表於 2020-6-4 12:48:58 |顯示全部樓層
LALA種 發表於 2020-6-4 11:21
忍手因為我夠懶 窗向東所以只有早上才直射陽光應該唔夠光! 比水我見盆底有水出就收手請問是 ...

大家交流下, 網上話泥干澆透係唔啱香港夏天, 初初跟做都賴野, 死得多就知道,千其唔好睇泥干,
幾時澆水都係嗰句, 粒肉肉會話你知, 呢粒吉娃大姐差唔多要淋水, 沿邊3-4圈就夠

吉娃大姐

吉娃大姐
回復

LALA種 發表於 2020-6-4 14:26:03 來自手機 |顯示全部樓層
啊! 明白謝謝~
回復

GW1225 發表於 2020-6-4 21:59:51 |顯示全部樓層
goldking2 發表於 2020-6-3 23:53
也沒什麼設置,就用雙面膠紙貼在架上
2支 0.3m 7w

你都好近, 所以都應該上到色

你一日開幾耐呢?
回復

GW1225 發表於 2020-6-4 22:01:20 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-6-4 11:38
GW大,我通常裸根時全棵噴一下百菌清+葉蘚寧,
吹乾先落泥,不過佢地係農藥級,所以响屋企用要小心!
...

好, 謝謝

先記低, 現在既唔得先升級

回復

goldking2 發表於 2020-6-5 23:20:09 來自手機 |顯示全部樓層
GW1225 發表於 2020-6-4 21:59
你都好近, 所以都應該上到色

你一日開幾耐呢?

約開10-12個鐘,光刺眼,要揾嘢遮住
回復

GW1225 發表於 2020-6-7 22:53:52 |顯示全部樓層
goldking2 發表於 2020-6-5 23:20
約開10-12個鐘,光刺眼,要揾嘢遮住

係WOR, 你這燈都好似勁好多, 有UV的嗎?

唔怪得 TT大說有小朋友, 唔太適知裝

回復

kklaw 發表於 2020-6-8 15:25:07 |顯示全部樓層
我想請問個白癡問題...
見你地話屋企向邊個方向曬唔到太陽,想問點樣可以知曬唔曬到? 因為日頭無係屋企....好難睇到....
回復

GW1225 發表於 2020-6-8 15:35:11 |顯示全部樓層
kklaw 發表於 2020-6-8 15:25
見你地話屋企向邊個方向曬唔到太陽,想問點樣可以知曬唔曬到? 因為日頭無係屋企.... ...

我早排 home office, 所以才知道

放個舊手機係到影time lapse?

又或者週未時留意下?

不同季節, 會有所不同

附近的建築物都會有影響

回復

kklaw 發表於 2020-6-8 15:40:00 |顯示全部樓層
GW1225 發表於 2020-6-8 15:35
我早排 home office, 所以才知道

放個舊手機係到影time lapse?

就係星期六日都無係屋企, 睇唔到...
我住得高, 個窗出面無遮無擋, 唔知太陽有無射到入屋呢....=p  
回復

goldking2 發表於 2020-6-8 15:57:20 |顯示全部樓層
GW1225 發表於 2020-6-7 22:53
係WOR, 你這燈都好似勁好多, 有UV的嗎?

唔怪得 TT大說有小朋友, 唔太適知裝

燈不特別勁,7W1支,應該沒UV吧,幾十蚊,有UV貴好多,
刺眼同望耐唔舒服,最好揾野遮遮, 晚上都要關上,
唔係影響隔離屋, 東張西望都講過
回復

goldking2 發表於 2020-6-8 16:10:49 |顯示全部樓層
kklaw 發表於 2020-6-8 15:25
見你地話屋企向邊個方向曬唔到太陽,想問點樣可以知曬唔曬到? 因為日頭無係屋企.... ...

KK大, 咁好難古喎, 例如你個窗出面見到乜野,
例如見南丫島, 只能斷古就向南囉, 即係射唔到
回復

kklaw 發表於 2020-6-8 16:17:14 |顯示全部樓層
goldking2 發表於 2020-6-8 16:10
KK大, 咁好難古喎, 例如你個窗出面見到乜野,
例如見南丫島, 只能斷古就向南囉, 即係射唔到 ...

窗外見山同貨柜碼頭...
夜晚見到月光XD (話說同朋友講開先知,原來唔係人人屋企都睇到月光, 朋友講我先知...哈~)
回復

goldking2 發表於 2020-6-8 16:30:27 |顯示全部樓層
kklaw 發表於 2020-6-8 16:17
窗外見山同貨柜碼頭...
夜晚見到月光XD (話說同朋友講開先知,原來唔係人人屋企都睇到月光, 朋友講我先知. ...

向貨柜碼頭,  見山係咪青衣島, 咁就向西
回復

kklaw 發表於 2020-6-8 16:42:39 |顯示全部樓層
goldking2 發表於 2020-6-8 16:30
向貨柜碼頭,  見山係咪青衣島, 咁就向西

係呀!
青衣
回復