新手一問: 殺肉手記及解救方法(集思廣益版) + 殺菌+補光燈

作者: GW1225 發表于 2020-4-3 19:50:45
14783 564
GW1225 發表於 2020-5-9 22:13:05 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-5-9 22:07
第一幅果棵好似已經C咗....

佢已死過一次

不過後來又有新芽生出來

所以都係死馬當活馬醫, 睇下仲有無彎轉

失禮晒, 咁多死樣

PLAN B 係佢地之前脫下來的葉

有部分出了新芽

希望可以延續其生命

加油呀~  發表於 2020-5-10 09:24
回復

GW1225 發表於 2020-5-17 15:45:18 |顯示全部樓層

#3暫時導致最多多肉植物死亡的頭號殺手:葉化水/ JELLY 化/ 果凍化 + #4 黑腐

[長文]

有部分文章會將化水與果凍化當係同一種情況,不過亦有人將此兩種情況,清楚分辨:「果凍色是通過控養讓肉肉的葉綠素轉化為花青素或胡

蘿蔔素,但是它的細胞構造等不會改變;而化水則是肉肉的細胞壁破了,內部已經變得一團糟。」

由於讀書時說植物細胞因有細胞壁,所以因此不會因吸水過多而破裂,但不少文章也有提及化水是因細胞壁破裂所致,所以嘗試找答案,找了很久,也未有定論,現先將找

到的及各位大大的組驗整理一下,看以後及大家會否可有更多的input

維基百科對於如何將細胞弄破提出了3個方法:

•        滲透壓衝擊破碎法(osmotic shock)

「將細胞先放在高濃度蔗糖溶液中,由於滲透作用,細胞內水分便向外流失,細胞發生收縮,然後將細胞轉入清水中,由於水勢的突然變化,水迅速滲入胞內,引起細胞快速膨脹而破裂。」

這似乎是人為的極端情況,大自然中就會否同樣可發生呢?但與之前讀書的似乎有點不同,又或者學海無崖,在某些特別情況仍是會發生?

•        凍融破碎法(freezing and thawing)

「將細胞放在低溫下冷凍(約-15℃),胞內水結晶,形成冰晶粒,引起細胞膨脹而破裂。」

這在香港出現霜凍的日子,便會聽見新界菜農說因此而將菜凍壞了。但在家中,特別是室內,發生的可能很低吧!

•        酶溶破碎法(enzyme lysis)

「某些酶可將細胞壁的纖維素或蛋白質部分或完全破壞。」「減弱了的細胞壁便會較易因吸入過多水份破裂。」這說法有文章將之與因真菌感染聯繫上,說是真菌分泌一些

能分解細胞壁的酶,而導致植物腐爛及化水。

其實水果熟透時,變得水化/軟化也是因為植物自己製造酶將水果內細胞壁破裂所致。

多肉植物化水的原因及預防方法:
(原因或不止一個,且互有關聯)

#根部不健康:未服盆的多肉植物也可能因沒有足夠的根系用來吸氧,導致缺氧。

其他導致根部受傷的原因,例如換盆、修根、或落的肥料,農藥過濃,導致根受損。

* 修根後,於陰涼通風處等數天,傷口癒合後才落盆。跟足指示稀釋肥料及農藥。

#根部缺氧:持續下雨、淋水過多或泥土積水都會將土粒之間的空氣趕走,導致缺氧。

泥炭土比例較多,也會增加泥土保水的能力。換盆後,植物都未長根,太快澆水,可能導致積水。    

*  因此使用較多顆粒(不過也要視乎情況,幼苗始終需多些泥炭土保)、用有底孔及較透氣的花

盆及不要過度澆水都是預防以上情況的好方法。

# 真菌感染(黑腐):缺氧或酸性的泥土均有利真菌或其他缺氧微生物滋生,並將植物的細胞壁破壞。

亦有人聲稱當植物進入無氧呼吸的循環,多肉植物內部的有機物會自行分解。

* 不要過度澆水、避免泥土積水是最佳的預防方法。亦有人定期淋殺菌藥,但此舉有機會將泥土中有益的微生物也殺埋,或導致具抗藥性的真菌出現。

# 空氣高濕度:高濕度減慢土中水份蒸發,亦不利植物藉蒸騰失水,令積水及缺氧情況惡化。

* 保持通風,例:加裝風扇。

# 高溫:這是最具爆炸性的說法,個人有保留:喝飽了水的多肉植物在高溫的狀態下熱脹冷縮,脹破了細胞壁。

另一解釋是若把剛澆完水的肉肉放在陽光下暴曬,會減低了土壤含氧量。還有高溫將泥土內的水份蒸發時,也有機會把肉肉蒸熟。

* 陽光猛烈的日子在傍晚時才淋水,淋水後保持通風/ 吹風。

急救站:

輕微:儘快把化水的葉片摘除,加強通風,持續隔離觀察是否有惡化

中度:並有人說,葉化得水,都唔會係輕微,所以安全計都係要脫盆檢查根部,將已腐爛的根部除去、消毒、涼乾,才再上盆,持續隔離觀察。

嚴重:「若莖部也出現水化,或出現黑色或深啡色斑,好大機會代表已受真菌感染,這便要趕緊砍頭處理,以防整棵肉肉感染死掉。

在處理腐爛的植株時務必保持器具的乾淨無菌,在碰其他植株之前務必仔細洗手。切除時,儘可能的多切除一些。」

消毒、涼乾,才再上盆,持續隔離觀察。
回復

waiting 發表於 2020-5-17 15:57:54 來自手機 |顯示全部樓層
GW1225 發表於 2020-5-17 15:45
#3暫時導致最多多肉植物死亡的頭號殺手:葉化水/ JELLY 化/ 果凍化 + #4 黑腐

[長文]

或者佢係用錯字, 應該叫細胞膜(cell membrane), 係細胞膜爆咗(即係個細胞已死), 細胞壁(cell wall)都失去細胞液的支撐, 亦即是我地話佢軟化﹑ 化水…
回復

GW1225 發表於 2020-5-17 17:29:46 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-5-17 15:57
或者佢係用錯字, 應該叫細胞膜(cell membrane), 係細胞膜爆咗(即係個細胞已死), 細胞壁(cell wall)都失去 ...

理論上個細胞壁唔係會防止個細胞膜爆的嗎?

不過如果比酶或菌破壞左個細胞壁, 都會有可能吧
回復

waiting 發表於 2020-5-17 18:08:52 來自手機 |顯示全部樓層
GW1225 發表於 2020-5-17 17:29
理論上個細胞壁唔係會防止個細胞膜爆的嗎?

不過如果比酶或菌破壞左個細胞壁, 都會有可能吧 ...

防爆都有極限的.
要明白細胞壁唔係密封的, 係好似個籠咁包住個細胞, 即係非受壓點都係會爆. 都係讀書讀番嚟…
會唔會係有菌的enzyme, 個人認為會. 不過大前題係植物本身都有抵抗力, 中菌之前可能已經有問題…
回復

GW1225 發表於 2020-5-17 19:23:40 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-5-17 18:08
防爆都有極限的.
要明白細胞壁唔係密封的, 係好似個籠咁包住個細胞, 即係非受壓點都係會爆. 都係讀書讀番 ...

也有道理, 幾堅固既城牆, 都有比人攻入既機會

書本同現實, 有好大既學習距離

回復

waiting 發表於 2020-5-17 19:48:18 來自手機 |顯示全部樓層
GW1225 發表於 2020-5-17 19:23
也有道理, 幾堅固既城牆, 都有比人攻入既機會

書本同現實, 有好大既學習距離

我讀書嘅時候都係話細胞壁唔係堅固到不會爛… 我覺得好多書本上嘅知識係可以應用到生活中.
回復

GW1225 發表於 2020-5-20 10:34:56 |顯示全部樓層
求教,  點解會變啡呢?

光? 水? 通風 ?
WhatsApp Image 2020-05-20 at 10.32.37 AM.jpeg
回復

MasterTT 發表於 2020-5-20 10:36:31 |顯示全部樓層
GW1225 發表於 2020-5-20 10:34

光? 水? 通風 ?

換盆後部分老葉會枯萎的,覺得冇乜大問題。
回復

chuyat10 發表於 2020-5-20 11:04:47 來自手機 |顯示全部樓層

光? 水? 通風 ?

太光,太乾,我覺得。
回復

waiting 發表於 2020-5-20 11:30:26 來自手機 |顯示全部樓層

光? 水? 通風 ?

我覺得太光, 仲有d乾. 你幾耐冇淋水?植料比例大約幾多?
回復

goldking2 發表於 2020-5-20 12:14:07 |顯示全部樓層

光? 水? 通風 ?

變啡色可能照完太陽, 見狀態都飽滿, 又未算乾
回復

taxitang 發表於 2020-5-20 12:15:47 |顯示全部樓層

光? 水? 通風 ?

OB1,光照太多,火山石是舖面石或是全是紅色火山石,如果全是紅色火山石,儲水能力差。
回復

GW1225 發表於 2020-5-22 16:44:38 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-5-20 10:36
換盆後部分老葉會枯萎的,覺得冇乜大問題。

有幾塊葉應是你所說的情況, 但因為外圍一圈的葉紋都變左深啡色, (圈住那些位) 所以有D擔心
WhatsApp Image 2020-05-22 at 4.41.58 PM_LI.jpg
回復

GW1225 發表於 2020-5-22 16:45:34 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2020-5-20 11:04
太光,太乾,我覺得。

已經係散光位,

之前有另一棵化水, 所以唔係好敢淋太多

試下比多少少水,
回復

GW1225 發表於 2020-5-22 16:47:52 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-5-20 11:30
我覺得太光, 仲有d乾. 你幾耐冇淋水?植料比例大約幾多?

大約1星期1次

植料泥: 顆粒 大約 50:50

夏天要多D水, OR 少D水?
回復

GW1225 發表於 2020-5-22 16:48:44 |顯示全部樓層
goldking2 發表於 2020-5-20 12:14
變啡色可能照完太陽, 見狀態都飽滿, 又未算乾

散光位, 無直射陽光的

還是要再陰D?
回復

GW1225 發表於 2020-5-22 16:49:54 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-5-20 12:15
OB1,光照太多,火山石是舖面石或是全是紅色火山石,如果全是紅色火山石,儲水能力差。 ...

鋪面係火山石, 因怕葉水化, 所以用佢,

泥:顆粒係大約 50:50
回復

waiting 發表於 2020-5-22 16:55:06 來自手機 |顯示全部樓層
GW1225 發表於 2020-5-22 16:47
大約1星期1次

植料泥: 顆粒 大約 50:50

天氣熱要少水.
呢棵上盆有多久?
回復

GW1225 發表於 2020-5-22 17:08:07 |顯示全部樓層
最近開始忙, 少左上黎,

呢幾日落雨天已延遲唔淋水住, 不過仍出事 !!!!!!!

今日終於見識到黑腐的真正威力, 日日/隔日望住都可能很短時間內出事, 且見到黑葉時, 已擴散緊

想問一問, 仲有無得救

大和錦有幾塊葉嚴重黑腐 (忘記影相) , 但D 莖又好似仲OK, 還是裡面可能已出事?

兩粒鸞鳳玉個底都開始黃

三棵係附近, 其他未見到有事 (又唔等於無事? !!)

四梭成粒暗黃軟身, 似乎仲未服盆, 因新根唔多, 盆泥好濕, 但其實同其他一樣咁多水

五梭係底黃, 黃位有少少軟, 其他部分好似OK, 都有幾多新根, 泥乾爽

浸緊殺菌水,

仲有無什麼可以做?

附近個D會唔會都有機會中?

加強通風?  窗台洗唔洗消毒?
WhatsApp Image 2020-05-22 at 5.05.15 PM.jpeg
WhatsApp Image 2020-05-22 at 5.05.15 PM (2).jpeg
WhatsApp Image 2020-05-22 at 5.05.15 PM (1).jpeg
回復