蘭花記事簿(resume)

作者: psyche 發表于 2020-3-11 07:44:44
25860 364
Ming36 發表於 2020-6-29 21:56:49 來自手機 |顯示全部樓層
kkkwan0828 發表於 2020-6-29 21:50
我屋企嗰啲係 最麻煩嗰啲先有冷氣嘆

冇冷氣,AV即刻頂唔住,蘭花反而頂得吓!風扇吹都得
回復

kkkwan0828 發表於 2020-6-29 22:04:52 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-6-29 21:56
冇冷氣,AV即刻頂唔住,蘭花反而頂得吓!風扇吹都得

蘭花要睇下咩品種,有D真係完全唔怕熱
回復

psyche 發表於 2020-6-30 01:37:12 |顯示全部樓層
仆直咗嗰啲, 我有一大堆名牌,我為佢哋整咗個名牌收集箱(墳墓)

聽落好搞笑,實情好悲傷,尤其係由苗帶大的花。
回復

psyche 發表於 2020-6-30 01:43:10 |顯示全部樓層
kkkwan0828 發表於 2020-6-29 21:19
係咪樓上樓下一齊開冷氣,跟住就仆直

係俾人讚壞左。我話佢係強者,之後成棵中哂菌。
回復

psyche 發表於 2020-6-30 01:49:32 |顯示全部樓層
有追開我文的朋友應該認得個盆,知道係邊棵未? 心情現在既憤怒又悲痛。蘭花記事簿由即日起暫停更新,直至本人心情平伏為止。

回復

psyche 發表於 2020-6-30 01:55:06 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-6-29 21:15
我睇咗呢個post,都即刻噴咗一半,真係唔懶得。
嚟緊放假,再噴埋另一半 ...

其實你地知唔知我啲花種全戶外? 你種室內不用太緊張。
回復

Ming36 發表於 2020-6-30 11:26:35 來自手機 |顯示全部樓層
psyche 發表於 2020-6-30 01:37
聽落好搞笑,實情好悲傷,尤其係由苗帶大的花。

每次我掉塊名牌到這收集箱,也是問心無愧!
我真係盡晒力,救唔番佢哋(有一些是決定棄養,送晒俾人,名牌只作為紀念)!
或者、如果,有機會再遇上,可以再次重用
回復

nekotoro 發表於 2020-6-30 13:10:40 來自手機 |顯示全部樓層
psyche 發表於 2020-6-25 10:44
LONGLIFE前輩不愧是有料之人,連加青苔這方法都知,一直只知這樣做能提高存活率,不知原來也有抑制真菌的 ...

原來青苔係好嘢嚟!
回復

nekotoro 發表於 2020-6-30 13:38:02 來自手機 |顯示全部樓層
psyche 發表於 2020-6-30 01:49
有追開我文的朋友應該認得個盆,知道係邊棵未? 心情現在既憤怒又悲痛。蘭花記事簿由即日起暫停更新,直至本 ...

psyche大,棵花陪你咁多年,你果種心情大家都好理解,我之前交低啲花比屋企人照顧,點知到我返嚟已經有一棵已GG, 另外有兩棵原本肥肥白白嘅就睇住佢啲葉逐塊甩晒,我果下心痛到極點⋯⋯ 好在兩個月後有一棵居然出返個側芽,我先叫做好過啲!希望你可以早日平復心情,享受養花賞花的樂趣!
回復

tomato_king 發表於 2020-6-30 15:40:06 |顯示全部樓層
好耐以前睇過的一個故事。。。

一個老和尚養了一盆蘭花,他對這盆淡雅的蘭花呵護有加,經常為她澆水除草。蘭花在老和尚的悉心照料下,長的十分健康,出落的清秀可人。 有一次,老和尚要外出會友,便把這盆花托付給小和尚,請他幫忙照看。小和尚很是負責,像老和尚一樣用心呵護蘭花,蘭花茁壯地成長着。

一天,小和尚給蘭花澆過水後放在窗台上,就出門辦事了。不想天降暴雨,狂風把蘭花打翻砸壞了。小和尚趕回來,看到一地的殘枝敗葉,十分痛心,也很害怕老和尚責怪他。

過幾天老和尚回來了,小和尚向他講述了蘭花的事情,並準備接受他的責怪。可老和尚什麼也沒說。小和尚感到很意外,因為那畢竟是老和尚最心愛的蘭花呀。 老和尚淡淡一笑,說道:「我養蘭花,不是為了生氣的。」
回復

W88 發表於 2020-6-30 17:25:33 來自手機 |顯示全部樓層

蘭花草歌詞
作詞:胡適   作曲:陳賢德/張弼

我從山中來,帶著蘭花草;種在小園中,希望花開早。
一日看三回,看得花時過;蘭花卻依然,苞也無一個?
轉眼秋天到,移蘭入暖房;朝朝頻顧惜、夜夜不相忘。
期待春花開,能將宿願償;滿庭花簇簇,添得許多香。

我從山中來,帶著蘭花草;種在小園中,希望花開早。

銀霞主唱!
https://youtu.be/nCZxcIMG8uc

回復

Ming36 發表於 2020-6-30 22:10:38 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2020-6-30 17:25
蘭花草歌詞
作詞:胡適   作曲:陳賢德/張弼

W大大.......這首歌......這首歌是我的一位朋友.....小時候,他的媽媽晚上唱給他聽,每次唱到第二句,佢就會自然瞓着的催眠曲,所以在他的記憶中,就只有頭兩句 我都係聽過佢唱頭兩句咋!
謝謝你放出歌名及歌詞
回復

W88 發表於 2020-7-1 07:03:02 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-6-30 22:10
W大大.......這首歌......這首歌是我的一位朋友.....小時候,他的媽媽晚上唱給他聽,每次唱到第二句,佢 ...

哈哈!估唔到換起Ming大回憶'添!
當年聽咗呢首歌,開始種蘭花,合指一算都好多年前!
回復

Ming36 發表於 2020-7-1 13:58:16 來自手機 |顯示全部樓層

[quote]W88 發表於 2020-7-1 07:03
當年聽咗呢首歌,開始種蘭花,合指一算都好多年前! ...

回復

Ming36 發表於 2020-7-1 13:58:39 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2020-7-1 07:03
當年聽咗呢首歌,開始種蘭花,合指一算都好多年前! ...

一個美麗的回憶⋯⋯
歌詞被改了(國語唱出幾啱音㗎)
「我從山中來,帶着小火把,走到半路中,有人跳出來,嚇了我一跳,lalalalala....lalalalala」
只係記得音調,不記得歌詞,所以就搞成咁
回復

W88 發表於 2020-7-1 17:38:50 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-7-1 13:58
一個美麗的回憶⋯⋯
歌詞被改了(國語唱出幾啱音㗎)
「我從山中來,帶着小火把,走到半路中,有人跳出來 ...

呢句好鍾意!

幾時先有花開呀?

回復

Ming36 發表於 2020-7-1 20:30:12 來自手機 |顯示全部樓層

一日何止看三回!
這株一年半前買入,上個月,把去年大約十月分出來的子株,送給花友,上個禮拜母株竟然有動靜,莫非是好消息?
回復

freddywongdy 發表於 2020-7-1 20:44:37 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-7-1 20:30
一日何止看三回!
這株一年半前買入,上個月分株送給花友,上個禮拜母株竟然有動靜,莫非是好消息? ...

分左株都可以咁快打蕾?
勁呀Ming大!
回復

freddywongdy 發表於 2020-7-1 20:51:57 |顯示全部樓層
psyche 發表於 2020-6-30 01:49
有追開我文的朋友應該認得個盆,知道係邊棵未? 心情現在既憤怒又悲痛。蘭花記事簿由即日起暫停更新,直至本 ...

psyche大 唔駛咁嘅!得閒噴下藥啦!
要繼續報導蘭花生長情況呀!加油!
回復

Ming36 發表於 2020-7-1 21:23:37 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-7-1 20:44
分左株都可以咁快打蕾?
勁呀Ming大!

唔好意思,我講得唔清楚。分咗株好幾個月(大約去年10月),由拯救到情況穩定。
分株後穩定咗長出新芽仔,上個月把子株送花友,母株在我家,上個禮拜有動靜
回復