小小的室內花園 (更新: 紫陽, 櫻花, 皋月杜鵑)

作者: nwss54510 發表于 2020-3-3 12:51:31
9181 115
gita 發表於 2020-3-30 15:09:30 來自手機 |顯示全部樓層
nwss54510 發表於 2020-3-30 15:02
做不到花球開法,唯有找其他角度觀賞啦!南天竹的紅葉都幾靚丫架

嘻,你又有種南天竹。我種過多次,最近又種瓜了一棵。南天竹紅葉都很優美,但唔同款南天竹耐乾情度不同。有些又會生得頗大棵。
回復

nwss54510 發表於 2020-3-30 15:26:48 |顯示全部樓層
gita 發表於 2020-3-30 15:09
嘻,你又有種南天竹。我種過多次,最近又種瓜了一棵。南天竹紅葉都很優美,但唔同款南天竹耐乾情度不同。 ...

我一開首正正因為它的紅葉我才入手的丫, 最好是它不需要太多光照, 種得密又不會有問題丫~

最好的是南天竹耐旱耐濕, 有時個多星期沒淋水都不會有事呢~

第一盆時4棵死3棵, 第二盆時11棵一併種都沒問題, 我覺得可能因為第二次我用的盆比較深啦~
回復

nwss54510 發表於 2020-4-8 14:45:19 來自手機 |顯示全部樓層
黎到4月8日,繼續花見!

回復

freddywongdy 發表於 2020-4-10 10:20:00 |顯示全部樓層
nwss54510 發表於 2020-4-8 14:45

好似好易開花咁呢!
搞到我都心郁郁!
回復

nwss54510 發表於 2020-4-15 17:50:44 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-4-10 10:20
好似好易開花咁呢!
搞到我都心郁郁!

對我黎講,最麻煩係冬眠過後佢唔識醒丫
回復

nwss54510 發表於 2020-4-15 17:52:31 來自手機 |顯示全部樓層

咁啱哩兩年今日家中櫻花盛開都有post相,沒理由今日唔post家中櫻花相的啦

今年3月15日開第一朵,到今日都重有花苞慢慢開緊!

回復

freddywongdy 發表於 2020-4-15 19:00:49 |顯示全部樓層
nwss54510 發表於 2020-4-15 17:50
對我黎講,最麻煩係冬眠過後佢唔識醒丫

我諗種定左會正常返呢!
回復

gita 發表於 2020-4-16 12:10:47 |顯示全部樓層
nwss54510 發表於 2020-4-8 14:45

你的櫻花, 主幹有幾粗呢? 全棵有幾高? 看來已開始出新葉啦!

我的已在長新葉. 早前整理了泥和根, 現在生得比較健康. 希望明年開始有花看啦.
回復

gita 發表於 2020-4-16 12:14:29 |顯示全部樓層
nwss54510 發表於 2020-3-30 15:26
我一開首正正因為它的紅葉我才入手的丫, 最好是它不需要太多光照, 種得密又不會有問題丫~

最好的是南天 ...

上星期將看來已乾瓜數月的南天竹洗泥洗根.  洗完用泥再種, 看來它有點生機跡象. 希望終於有日它會醒來!
回復

nwss54510 發表於 2020-4-20 17:51:24 來自手機 |顯示全部樓層
gita 發表於 2020-4-16 12:10
你的櫻花, 主幹有幾粗呢? 全棵有幾高? 看來已開始出新葉啦!

我的已在長新葉. 早前整理了泥和根, 現在生 ...

你係用咩泥種架?我2月換左泥,今次腐葉土多左,但好似生得比之前用赤肉土多時差丫

我這盆不高啦,大約30cm到,咁你果啲有幾高呀?
回復

nwss54510 發表於 2020-4-20 17:52:34 來自手機 |顯示全部樓層
gita 發表於 2020-4-16 12:14
上星期將看來已乾瓜數月的南天竹洗泥洗根.  洗完用泥再種, 看來它有點生機跡象. 希望終於有日它會醒來! ...

幾個月後都重有生機!其實我都只係讓佢天生天養的
回復

nwss54510 發表於 2020-5-4 12:18:32 來自手機 |顯示全部樓層
4月中滿開的鴛鴦櫻!

短短兩星期就大左好多啦!
回復

gita 發表於 2020-5-5 12:05:39 |顯示全部樓層
nwss54510 發表於 2020-4-20 17:51
你係用咩泥種架?我2月換左泥,今次腐葉土多左,但好似生得比之前用赤肉土多時差丫

我這盆不高啦,大約3 ...

我換過幾次土, 土用腐植土(家中廚餘自製)+陶粒+小石 撈埋. 初期種唔夠泥, 用較多陶粒, 生得不錯, 之後換大盤, 用多了廚餘腐植土, 如果淋多了水, 就易較濕, 生長無咁好, 所以之後又再整理, 換走部份腐植土, 加多D 小石和陶粒撈埋, 依家OK.  所以我發覺不能溝太多腐植土, 太濕根.

初回來時接近1米, 修剪了幾次至現在約50-60CM, 依家頂位部份可能營養不到, 變枯枝,  ACTIVE 生長的高度大約都係30CM.
回復

nwss54510 發表於 2020-5-13 16:20:42 |顯示全部樓層
gita 發表於 2020-5-5 12:05
我換過幾次土, 土用腐植土(家中廚餘自製)+陶粒+小石 撈埋. 初期種唔夠泥, 用較多陶粒, 生得不錯, 之後換 ...

腐葉土太多真的唔係好多, 我早兩星期都換回赤肉土種植了

我見你的都生得很大了呢! 重要很壯, 我想8月落點花肥, 下年應該有花看了吧
回復

nwss54510 發表於 2020-6-7 13:02:16 來自手機 |顯示全部樓層
踏入6月,櫻花正在快速生長中!但相對蟲害也越來越嚴重了..
回復

freddywongdy 發表於 2020-6-7 21:47:33 |顯示全部樓層
nwss54510 發表於 2020-6-7 13:02

室內種都中招?
回復

gita 發表於 2020-6-8 11:40:23 |顯示全部樓層
nwss54510 發表於 2020-6-7 13:02

same same! 我已經用緊慣常驅虫法: 搣葉! 已經搣掉大半棵的葉子!
回復

jessica.sy 發表於 2020-6-9 15:09:54 來自手機 |顯示全部樓層
早幾日買左盆櫻花,想換泥同細盆,但老闆話而家係生長期,叫我唔好換 (雖然我好想換,因為而家個盆太大同埋泥好似唔太疏水)

室內窗邊散光+夜晚3個鐘燈照
返黎淋過一次透水同噴左藥
但係佢每日都有幾片黃葉,正唔正常?
請教下2-3日淋一次水o唔ok?
大家會幾時開始俾磷肥?
回復

windnhill 發表於 2020-6-10 18:51:18 來自手機 |顯示全部樓層
請問你是在室內種櫻花嗎?用什麼燈來照植物
回復

jessica.sy 發表於 2020-6-11 17:00:41 來自手機 |顯示全部樓層
windnhill 發表於 2020-6-10 18:51
請問你是在室內種櫻花嗎?用什麼燈來照植物

係啊,室內種,放係窗邊,照植物燈
回復