小小的室內花園 (更新: 紫陽, 櫻花, 皋月杜鵑)

作者: nwss54510 發表于 2020-3-3 12:51:31
9177 115
nwss54510 發表於 2020-6-30 12:18:31 |顯示全部樓層

我盆旭山櫻換盆後死左, 所以要小心D丫
回復

gita 發表於 2020-6-30 13:25:04 |顯示全部樓層
nwss54510 發表於 2020-6-30 12:17
搣葉@@" 其實我都有諗過, 但咁會唔會影響植物生長架?

Biokill, 我以前都有用過, 好似好快用完一支咁@@" ...

搣完葉, 依家已經出緊新葉, 夏天長得極快呀. 見到咁多虫, 愈惹愈多, 惹埋隔離, 會好憤怒.
回復

nwss54510 發表於 2020-9-8 17:10:47 |顯示全部樓層
gita 發表於 2020-6-30 13:25
搣完葉, 依家已經出緊新葉, 夏天長得極快呀. 見到咁多虫, 愈惹愈多, 惹埋隔離, 會好憤怒.  ...

咁咪成日都冇咩葉囉=口=?
回復

nwss54510 發表於 2020-9-9 15:55:28 來自手機 |顯示全部樓層
這個6-8月櫻花以極快速度生長,一些今年抽高很多的枝節原頭上,都有咁嘅情況出現啦,希望唔係有什麼問題了啦
回復

nwss54510 發表於 2020-9-12 09:17:46 來自手機 |顯示全部樓層
今年生長大爆發!

已有1.3米高!再生長就頂天花板了

回復

nwss54510 發表於 2020-9-29 00:42:44 來自手機 |顯示全部樓層
由8月10日,我家晚上還有35度高溫,到9月10日下降到31度,夏天真的慢慢地退場了!而櫻花亦都感受到天氣變化而沒再生出新葉了,有一盆更每天都會有樹葉變黃落下了。

回復

freddywongdy 發表於 2020-9-29 10:50:55 |顯示全部樓層
nwss54510 發表於 2020-9-29 00:42
由8月10日,我家晚上還有35度高溫,到9月10日下降到31度,夏天真的慢慢地退場了!而櫻花亦都感受到天氣變化 ...

好專業!連濕溫計都有!
回復

nwss54510 發表於 2020-10-9 07:41:41 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-9-29 10:50
好專業!連濕溫計都有!

其實只係咁啱見到有團購先買的丫
回復

nwss54510 發表於 2020-10-9 07:43:20 來自手機 |顯示全部樓層
秋紅。這棵紅得比較多丫!
回復

nwss54510 發表於 2021-1-5 10:17:02 來自手機 |顯示全部樓層

種左兩年的日本楓,今年的青苔真的很靚丫
冇得去日本,唯有在香港賞楓啦

回復

nwss54510 發表於 2021-2-16 14:18:18 來自手機 |顯示全部樓層
大年初一開花的日本杜鵑花,斑葉+紅色小花真係好靚!

回復

Ming36 發表於 2021-2-16 15:35:09 來自手機 |顯示全部樓層
nwss54510 發表於 2021-2-16 14:18

真係好靚
今年的日本櫻花怎樣呀?
回復

小雷子 發表於 2021-2-16 15:37:47 來自手機 |顯示全部樓層
nwss54510 發表於 2021-2-16 14:18

新年新氣象,花花換上新衣裳,盼望主人心情靚,大封紅包速速上!
回復

nwss54510 發表於 2021-2-17 21:47:51 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2021-2-16 15:35
真係好靚<span class="emoji emoji1f60d"></span>
今年的日本櫻花怎樣呀?

重未開花,還是支柴黎丫
回復

nwss54510 發表於 2021-2-18 11:13:38 來自手機 |顯示全部樓層
正當其他櫻花重係支柴時,十月櫻就開花了啦很有櫻花嘅感覺呢!

回復

nwss54510 發表於 2021-2-21 09:42:31 |顯示全部樓層
紫藤花,早個月被朋友說服一齊購入,兩星期前從日本運回家。15日芽點就開始爆開了,短短5日就拉長了很多啦!我想下星期就有花看了,家中幾盆櫻都未有花賞,就要二月賞紫藤了希望下年會繼續有花看啦

回復

nwss54510 發表於 2021-2-22 01:34:53 |顯示全部樓層
十月櫻,接近滿開啦,早開花的都進入櫻吹雪的狀態了啦

回復

gita 發表於 2021-2-23 17:36:18 來自手機 |顯示全部樓層
櫻花開得漂亮呢!紅杜鵑也不錯!今年少了打理花花,但也開了白色日本杜鵑「常夏」,滿意了。
回復

nwss54510 發表於 2021-2-25 15:40:19 來自手機 |顯示全部樓層
久留米杜鵑,細細朵紅花+斑葉真係好靚丫

今年年初比哩兩年凍,其他兩盆杜鵑似乎要3月先開花了啦
回復

nwss54510 發表於 2021-2-25 16:38:30 |顯示全部樓層
gita 發表於 2021-2-23 17:36
櫻花開得漂亮呢!紅杜鵑也不錯!今年少了打理花花,但也開了白色日本杜鵑「常夏」,滿意了。 ...

我見到呀, 你分常夏都好靚丫~ 你D櫻花又點呀?
回復