小小的室內花園 (更新: 紫陽, 櫻花, 皋月杜鵑)

作者: nwss54510 發表于 2020-3-3 12:51:31
9180 115
nwss54510 發表於 2020-6-24 12:07:58 |顯示全部樓層
windnhill 發表於 2020-6-10 18:51
請問你是在室內種櫻花嗎?用什麼燈來照植物

係呀, 我係室內放窗邊種的丫, 因為只有1-5時有日光晒到, 所以平時我都有用LED燈補充日照的丫~

LED燈我是用兩支的啦, 一支是水草LED橙, 另一支係植物LED燈啦
回復

nwss54510 發表於 2020-6-24 12:10:23 |顯示全部樓層

因為有開窗嘛, D害蟲都會由窗外飛入黎丫
回復

nwss54510 發表於 2020-6-24 12:12:36 |顯示全部樓層
gita 發表於 2020-6-8 11:40
same same! 我已經用緊慣常驅虫法: 搣葉! 已經搣掉大半棵的葉子!

我每幾日就用水洗葉了啦~ 有一盆櫻自己都甩左大半葉重新再出葉丫
回復

freddywongdy 發表於 2020-6-24 12:13:03 |顯示全部樓層
nwss54510 發表於 2020-6-24 12:10
因為有開窗嘛, D害蟲都會由窗外飛入黎丫

oic, 咁要定時做下殺菌效滅蟲先得lu Nwss大!
回復

nwss54510 發表於 2020-6-24 12:15:29 |顯示全部樓層
jessica.sy 發表於 2020-6-9 15:09
早幾日買左盆櫻花,想換泥同細盆,但老闆話而家係生長期,叫我唔好換 (雖然我好想換,因為而家個盆太大同埋 ...

睇落個型唔錯丫, 都好健壯咁, 櫻花要換泥真的好易死的丫@@"
我勸喻都係唔好大換泥為好丫=.=..
回復

nwss54510 發表於 2020-6-24 12:16:48 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-6-24 12:13
oic, 咁要定時做下殺菌效滅蟲先得lu Nwss大!

我沒有特別用殺蟲劑丫, 我唔係咁想用哩D野
回復

freddywongdy 發表於 2020-6-24 12:25:54 |顯示全部樓層
nwss54510 發表於 2020-6-24 12:16
我沒有特別用殺蟲劑丫, 我唔係咁想用哩D野

咁又係!始終都係化學品!
回復

nwss54510 發表於 2020-6-24 12:26:13 來自手機 |顯示全部樓層
哩啲蟲,洗完無耐又有一堆返黎..

不過現在生長真的超旺盛!基本上要每日淋水了啦
回復

nwss54510 發表於 2020-6-24 13:06:31 |顯示全部樓層
jessica.sy 發表於 2020-6-9 15:09
早幾日買左盆櫻花,想換泥同細盆,但老闆話而家係生長期,叫我唔好換 (雖然我好想換,因為而家個盆太大同埋 ...

我應該會在7月就比花肥佢的啦~
回復

jessica.sy 發表於 2020-6-24 22:17:49 來自手機 |顯示全部樓層
nwss54510 發表於 2020-6-24 13:06
我應該會在7月就比花肥佢的啦~

早幾日忍唔住換左盆啦,整走左外圍少少泥再落大盆填顆粒土,暫時無乜事
回復

sunnylo 發表於 2020-6-25 12:26:21 |顯示全部樓層
jessica.sy 發表於 2020-6-24 22:17
早幾日忍唔住換左盆啦,整走左外圍少少泥再落大盆填顆粒土,暫時無乜事 ...

我都有種皋月,我覺得換盆皋月有難度,最近係大陸陶都選擇鹿沼土種值,感覺換土較易,
你的皋月夏天有無問題?我踏入夏天已經有傷亡了
回復

jessica.sy 發表於 2020-6-25 12:43:14 來自手機 |顯示全部樓層
sunnylo 發表於 2020-6-25 12:26
我都有種皋月,我覺得換盆皋月有難度,最近係大陸陶都選擇鹿沼土種值,感覺換土較易,
你的皋月夏天有無問題? ...

我無種皋月,我有梅花同櫻花,用鹿沼+赤玉+少少桐生砂,顆粒土似乎無咁易黏實啲根,換盆時無咁傷,不過相對唔容易抓緊土
回復

nwss54510 發表於 2020-6-25 12:55:49 來自手機 |顯示全部樓層
jessica.sy 發表於 2020-6-24 22:17
早幾日忍唔住換左盆啦,整走左外圍少少泥再落大盆填顆粒土,暫時無乜事 ...

你哩盆櫻係咩品種黎呀?用到幾吋盆了?
回復

nwss54510 發表於 2020-6-25 12:57:09 來自手機 |顯示全部樓層
sunnylo 發表於 2020-6-25 12:26
你的皋月夏天有無問題? ...

我盆杜鵑冇乜事呀,現在天氣熱,基本上都係每日淋住水佢佢架啦
回復

nwss54510 發表於 2020-6-25 12:59:14 來自手機 |顯示全部樓層
jessica.sy 發表於 2020-6-25 12:43
我無種皋月,我有梅花同櫻花,用鹿沼+赤玉+少少桐生砂,顆粒土似乎無咁易黏實啲根,換盆時無咁傷,不過相 ...

我現在盆櫻花基本上都全赤肉土種的了,對需要疏水嘅植物真係幾好用
回復

jessica.sy 發表於 2020-6-25 14:35:33 來自手機 |顯示全部樓層
nwss54510 發表於 2020-6-25 12:59
我現在盆櫻花基本上都全赤肉土種的了,對需要疏水嘅植物真係幾好用

赤玉土真係好百搭
回復

jessica.sy 發表於 2020-6-25 14:35:56 來自手機 |顯示全部樓層
nwss54510 發表於 2020-6-25 12:55
你哩盆櫻係咩品種黎呀?用到幾吋盆了?

旭山櫻,15cm盆
回復

sunnylo 發表於 2020-6-25 18:52:25 |顯示全部樓層
nwss54510 發表於 2020-6-25 12:57
我盆杜鵑冇乜事呀,現在天氣熱,基本上都係每日淋住水佢佢架啦

可能我換土或拖肥不當,我真係要留意下
回復

gita 發表於 2020-6-26 20:57:41 來自手機 |顯示全部樓層
nwss54510 發表於 2020-6-24 12:26
哩啲蟲,洗完無耐又有一堆返黎..

嘩 同我盤櫻花d蟲同款,依家仲有紅蜘蛛呀。不過我已把所有蟲染的葉搣晒!因為極易傳染俾其他!另外我最近買了17大介紹用的biokill,真好掂!年年令我極煩惱的紅蜘蛛暫時在繡球上消失。你都可以試下!
回復

nwss54510 發表於 2020-6-30 12:17:45 |顯示全部樓層
gita 發表於 2020-6-26 20:57
嘩 同我盤櫻花d蟲同款,依家仲有紅蜘蛛呀。不過我已把所有蟲染的葉搣晒!因為極易傳染俾其他!另外我最近 ...

搣葉@@" 其實我都有諗過, 但咁會唔會影響植物生長架?

Biokill, 我以前都有用過, 好似好快用完一支咁@@"
回復