亂亂種一堆 25 Nov #2094

作者: waiting 發表于 2020-1-20 11:54:40
37945 2093
zoka 發表於 2020-10-5 15:59:51 來自手機 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-10-5 13:07
我已經有雞毛喇

仲有5隻側芽~

師姐好手工

多謝讚賞~  發表於 2020-10-5 16:32
回復

waiting 發表於 2020-10-5 20:42:37 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-10-5 15:37
到時收到後,我又屈些形狀出來擺放鳳梨,想起都覺好玩。

Taxi大, 忘記提一提你收貨後最好等佢地通吓風先至好畀水, 就算好乾都唔怕, 冇咁易乾死的. 我之前試過買咗隻啱啱拆箱嘅, 一回家就俾水, 點知過幾日就發黑喇.
另外針葉狀的除咗浸水, 平時晚上可噴吓水, 葉尖就冇咁易枯. 我的雞毛初時都係浸水10分鐘, 慢慢加時, 而家已經可一星期浸水一個鐘.
回復

taxitang 發表於 2020-10-5 21:06:52 |顯示全部樓層
再一謝謝師姐,我還想問一問唔浸水得唔得,因為掛了出外,比較難收入屋,一星期大噴水得唔得,謝謝!
回復

waiting 發表於 2020-10-5 21:28:08 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-10-5 21:06
再一謝謝師姐,我還想問一問唔浸水得唔得,因為掛了出外,比較難收入屋,一星期大噴水得唔得,謝謝! ...

咁要睇天氣喇… 如果小精靈嗰類缺水會變得銀白捲曲變輕, 咁就要噴密d. 如果天氣潮濕, 濕度有80%, 就成個星期唔噴都得. 同多肉一樣短期缺水唔死得, 多水唔通風就易噏爛.
回復

taxitang 發表於 2020-10-5 21:37:55 |顯示全部樓層
明白,知道原因,先試試看,看情況才看怎樣養,謝謝師姐。
回復

erwong 發表於 2020-10-5 23:47:02 來自手機 |顯示全部樓層
再一謝謝師姐,我還想問一問唔浸水得唔得,因為掛了出外,比較難收入屋,一星期大噴水得唔得,謝謝! ...

空鳳唔可以積水!好易爛芯
回復

taxitang 發表於 2020-10-6 08:49:51 |顯示全部樓層
erwong 發表於 2020-10-5 23:47
空鳳唔可以積水!好易爛芯

早晨,明白,會加多注意,謝謝!
回復

freddywongdy 發表於 2020-10-6 11:44:52 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-10-4 12:48
都唔係㗎… 你知d小朋友幾喜歡淋水㗎啦…
我同佢解釋咗好多次, 佢先至唔咁淋多水咋.
我話浸死冇得救, 乾d ...

咁精靈!由細培養種植樂趣真好!
回復

taxitang 發表於 2020-10-6 13:29:47 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-10-5 21:28
咁要睇天氣喇… 如果小精靈嗰類缺水會變得銀白捲曲變輕, 咁就要噴密d. 如果天氣潮濕, 濕度有80%, 就成個 ...

其實植物真的如養得好,狀態出來,普通的空氣草精靈也很美。

回復

waiting 發表於 2020-10-6 13:50:43 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-10-6 13:29
其實植物真的如養得好,狀態出來,普通的空氣草精靈也很美。

我的小精靈都靜雞雞開咗花
回復

taxitang 發表於 2020-10-6 14:58:06 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-10-6 13:50

係喎,幾得意,最喜歡變色的植物,由綠轉紅、黃、紫等,不單調。
回復

waiting 發表於 2020-10-6 15:15:01 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-10-6 14:58
係喎,幾得意,最喜歡變色的植物,由綠轉紅、黃、紫等,不單調。

如果Taxi大你把她們掛窗外曬太陽, 開花時婚姻色會更鮮豔㗎!
我呢粒都養咗一年, 乒乓波咁大咋, 我都估唔到隔住玻璃曬太陽都顯色.
回復

zoka 發表於 2020-10-6 15:50:24 來自手機 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-10-6 13:50

原來咁細粒會開花

屋企有粒「玫瑰精靈」到家時有少少紅,養左大半年葉尖退晒紅完全無紅過,唔知係咪賣家染色
回復

zoka 發表於 2020-10-6 16:05:33 來自手機 |顯示全部樓層

的士大,唔浸水都得架~
給你做個參考,呢棵夏天每日晚上噴水,冬季兩至三日噴一次,一直相安無事,直至到早幾個月前拆出嚟學人每星期浸水(其實都係浸十分鐘咋)再吹風扇就gg, 可能佢太多仔痴埋噏住,發現由pat pat 開始發黑,好彩及時發時清走黑色地方拆件先救返/-\

依家除左棉花糖一晚噴兩次,其他都係噴一次。
回復

taxitang 發表於 2020-10-6 18:49:46 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-10-6 15:15
如果Taxi大你把她們掛窗外曬太陽, 開花時婚姻色會更鮮豔㗎!
我呢粒都養咗一年, 乒乓波咁大咋, 我都估唔 ...

看來好像十二卷錦,看狀態,知是否光足夠,應該日常要留意植株狀態,應可保平安。
回復

taxitang 發表於 2020-10-6 18:55:56 |顯示全部樓層
zoka 發表於 2020-10-6 16:05
的士大,唔浸水都得架~
給你做個參考,呢棵夏天每日晚上噴水,冬季兩至三日噴一次,一直相安無事,直至 ...

謝謝zoka大大教路,空氣草從未接觸,遲些到手遇疑難,還需大大指教,先嘗試日常噴水,如沒大進步,才再浸水養,園藝館的空氣草帖文,除了fred大有更新外,已經唔多有資料。
回復

waiting 發表於 2020-10-6 19:56:51 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-10-6 18:49
看來好像十二卷錦,看狀態,知是否光足夠,應該日常要留意植株狀態,應可保平安。 ...

同大部份植物都差唔多, 唔夠光都會徒長, 只係徒得慢d, 仲會都會曬傷, 所以要避開中午太陽, 優點係唔需要煩惱用甚麼配土, 只要夠光鍾意擺邊都得. Taxi大, 你放心你買的都係易養, 係雞毛要小心d唔可以太濕咋.
回復

waiting 發表於 2020-10-6 19:57:52 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-10-6 18:55
謝謝zoka大大教路,空氣草從未接觸,遲些到手遇疑難,還需大大指教,先嘗試日常噴水,如沒大進步,才再浸 ...

Fred大成日都放毒㗎…
我已經好耐冇入貨…
回復

waiting 發表於 2020-10-6 19:59:42 來自手機 |顯示全部樓層
zoka 發表於 2020-10-6 16:05
的士大,唔浸水都得架~
給你做個參考,呢棵夏天每日晚上噴水,冬季兩至三日噴一次,一直相安無事,直至 ...

好翠綠~ 好健康~
個竹篩都好正!
回復

taxitang 發表於 2020-10-6 20:34:42 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-10-6 19:56
同大部份植物都差唔多, 唔夠光都會徒長, 只係徒得慢d, 仲會都會曬傷, 所以要避開中午太陽, 優點係唔需要 ...

OK晒,向東南,早上幾小時陽光,沒有頂光,室外應通風,現在只欠扎靚花架放草。
回復