亂亂種一堆 25 Nov #2094

作者: waiting 發表于 2020-1-20 11:54:40
38086 2093
waiting 發表於 2020-7-29 10:44:06 來自手機 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-7-29 10:33
顆粒係咪同鋪面一樣size?

唔一樣, 細d的.
回復

waiting 發表於 2020-7-29 11:21:16 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-7-29 10:16
轉載差不多了,如沒有新的建議,將不再轉了。
有種植松針牡丹的花友請注意

先謝謝Taxi大, 等睇文章, 睇吓救唔救到粒松針…

琴晚我隻佬問我點解咁鍾意呢粒嘢, 我話因為佢好可愛, 開出嚟朵花真係好靚好靚~ 佢竟然答我︰買過囉…
但我話睇吓佢有冇機會好番…
回復

chuyat10 發表於 2020-7-29 11:35:39 來自手機 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-7-29 11:21

琴晚我隻佬問我點解咁鍾意呢粒嘢, 我話因為佢好可愛, 開 ...

你老公真好,一句買過囉好安慰。
回復

taxitang 發表於 2020-7-29 11:50:21 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-7-29 10:30
都係近日先學到,你可以減低少少顆粒土嘅份量,其餘泥炭。顆粒要用細粒,按得扁果啲(例如珍珠岩,鹿沼土 ...

重新估量,一半十二卷土,配一半泥炭土与珍珠岩混合物,加强泥炭土比例。
回復

taxitang 發表於 2020-7-29 12:15:17 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-7-29 11:21

琴晚我隻佬問我點解咁鍾意呢粒嘢, 我話因為佢好可愛, 開 ...

不用客气,我也正在吸取经验,认识加深。
个边论坛已到第九页,不过也是离不开多水,再无新意,反而我转载的文章,却刚刚相反,不是水多,有些重点,在我来说,好像明灯,师姐亦可向你的先生看看这篇文章的相片,群生无甩叶,很漂亮,当然,这篇文章也不是绝对的,只可作参考。
回復

taxitang 發表於 2020-7-29 12:19:34 |顯示全部樓層
松针牡丹植土講解
資料來源:
仙珍圜花友:yuej

回復

waiting 發表於 2020-7-29 12:48:55 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-7-29 12:19
松针牡丹植土講解
資料來源:

好似明白咗d嘢… 要消化下先…
見到個泥膽真係好有衝擊…
回復

taxitang 發表於 2020-7-29 13:01:50 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-7-29 12:48
好似明白咗d嘢… 要消化下先…
見到個泥膽真係好有衝擊…

植土顆粒唔大,我都打算換植土,泥炭土為主,加珍珠、小號赤玉土,還在思考中,個邊有些花友養了五年的松針牡丹也無先兆下爛了,去到第十頁了。
回復

waiting 發表於 2020-7-29 13:06:47 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-7-29 13:01
植土顆粒唔大,我都打算換植土,泥炭土為主,加珍珠、小號赤玉土,還在思考中,個邊有些花友養了五年的松 ...

養咗5年都無啦啦死… 真可惜…
的確顆粒唔大, 泥炭土比例高.
回復

chuyat10 發表於 2020-7-29 13:27:57 來自手機 |顯示全部樓層
太高難度唔啱我,玩下翻版松針算。
回復

taxitang 發表於 2020-7-29 13:34:01 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-7-29 13:06
養咗5年都無啦啦死… 真可惜…
的確顆粒唔大, 泥炭土比例高.

我諗爛的原因離不開有菌,而且無解釋五年來有沒有換土,修根,我覺得要做好防菌,爛就是有菌,仙人球根系大,幾年沒修根換土,根系在土裡有枯萎,沒清理,久而久之滋生細菌,引至腐爛。
回復

freddywongdy 發表於 2020-7-29 13:51:46 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-7-29 12:19
松针牡丹植土講解
資料來源:

明白!
我覺我用一半細粒一半大粒種比較安全呢!
回復

taxitang 發表於 2020-7-29 13:56:58 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-7-29 13:51
明白!
我覺我用一半細粒一半大粒種比較安全呢!

在國內論壇的回覆與這篇文章都有不約而同的提起軟介質,加番些泥炭土可能會較好。
回復

freddywongdy 發表於 2020-7-29 14:12:52 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-7-29 13:56
在國內論壇的回覆與這篇文章都有不約而同的提起軟介質,加番些泥炭土可能會較好。 ...

我試過加泥炭土好多時會隨淋水流失,
一係就重手混得多左,濕得滯嗡爛根,
返而而家用兩款多肉植物土混合,
效果出黎都唔錯。
我都睇過好多國內高手配土方法,
佢地又真係幾多會混泥炭或其他土質,
我諗其實都要睇個人種植環境同經驗去發揮,
有陣時真係要效下學費先知點對應呢!
回復

waiting 發表於 2020-7-29 14:24:27 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-7-29 14:12
返而而家用兩款多肉植物土混合 ...

我交咗一期學費~
唔知仲要交多幾多次…
回復

waiting 發表於 2020-7-29 16:26:35 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-7-29 13:56
在國內論壇的回覆與這篇文章都有不約而同的提起軟介質,加番些泥炭土可能會較好。 ...

我剛剛掉咗佢喇… 頭先脫盆, 㩒下佢, 佢好似粉碎咗咁…
回復

taxitang 發表於 2020-7-29 16:47:47 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-7-29 14:12
返而而家用兩款多肉植物土混合 ...

確是別人的經驗是別人,只有自己累積才是自己的。
回復

taxitang 發表於 2020-7-29 16:55:24 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-7-29 16:26
我剛剛掉咗佢喇… 頭先脫盆, 㩒下佢, 佢好似粉碎咗咁…

又新嘗試,既然淘了一棵嫁接V兜,不妨淘多棵松針牡丹,到手後就齊齊落地,挑戰自己。
回復

waiting 發表於 2020-7-29 17:13:37 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-7-29 16:55
又新嘗試,既然淘了一棵嫁接V兜,不妨淘多棵松針牡丹,到手後就齊齊落地,挑戰自己。
...

因為係嫁接, 所以咁平?
回復

taxitang 發表於 2020-7-29 17:40:26 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-7-29 17:13
因為係嫁接, 所以咁平?

是啊!嫁接便宜好多,但我唔喜歡,到手後會砍斷切平,重新發根,當然風險很高和一定較弱,連運費6元,36人仔,40港元,試試無妨
回復