小火星上的空氣草

作者: 小雷子 發表于 2020-1-1 01:30:46
20944 1115
taxitang 發表於 2020-10-30 12:17:38 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-10-29 13:36
浸完肥仔水…………係咪會開花?

唔知是否與fred大教的浸水肥方法有關,10月11日初到手,只得一棵微紅其它都是全綠,昨晚又將三棵轉色後中芯有花的放在一齊。

10月11日到手

10月11日到手

轉色又開花

轉色又開花
回復

chuyat10 發表於 2020-10-30 14:20:50 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-10-30 12:17
唔知是否與fred大教的浸水肥方法有關,10月11日初到手,只得一棵微紅其它都是全綠,昨晚又將三棵轉色後中 ...

三粒拼盆好靚。
回復

chuyat10 發表於 2020-10-30 14:22:45 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-10-29 08:38
空鳳都可以種死,真係笑C人!
得返3棵………………希望唔好再比我玩死! (^▽^)

D葉翠綠好健康啊。
回復

waiting 發表於 2020-10-30 14:38:14 來自手機 |顯示全部樓層
唔知是否與fred大教的浸水肥方法有關,10月11日初到手,只得一棵微紅其它都是全綠,昨晚又將三棵轉色後中 ...

一齊開花可以玩授粉喎!
回復

taxitang 發表於 2020-10-30 14:56:14 |顯示全部樓層

呢段時間確是好看,慢慢由綠轉色,跟著中間上紫花或白花等等,又可以隨時拼盆,可以好多創意。
回復

taxitang 發表於 2020-10-30 15:04:14 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-10-30 14:38
一齊開花可以玩授粉喎!

授粉?一來唔懂、二來又唔識播,花蕊又好似好細,唔玩喇。反而剛剛想淘啲物件,順便看中粉色霸王,好似又幾好看,呢間店舖的粉色大霸王較大,所以要200元太貴,有幾間店舖有細隻啲70元人仔左右,但恐近日接近四條一的光棍節,物流會好慢。
回復

waiting 發表於 2020-10-30 15:35:44 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-10-30 15:04
授粉?一來唔懂、二來又唔識播,花蕊又好似好細,唔玩喇。反而剛剛想淘啲物件,順便看中粉色霸王,好似又 ...

授粉成功都要過成年種子先至成熟, 授得嚟就啱喇!
回復

小雷子 發表於 2020-10-30 16:19:01 來自手機 |顯示全部樓層

3隻色襯出嚟好靚!
好吸睛!
回復

小雷子 發表於 2020-10-30 16:23:00 來自手機 |顯示全部樓層
授粉?一來唔懂、二來又唔識播,花蕊又好似好細,唔玩喇。反而剛剛想淘啲物件,順便看中粉色霸王,好似又 ...

粉色霸王有另有一番美感!
回復

taxitang 發表於 2020-10-30 17:46:53 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-10-30 15:35
授粉成功都要過成年種子先至成熟, 授得嚟就啱喇!

嘩!種子要等成年,那麼播籽出苗時間都唔會快,頸都長埋,還要唔知如何播種子。
回復

taxitang 發表於 2020-10-30 18:44:00 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-10-30 16:19
3隻色襯出嚟好靚!
好吸睛!

精靈的色彩確是幾艷,如能好像各位師兄姐咁有心思,扎的美好花器襯上發色精靈,絕對能為家居點綴一吓。
回復

taxitang 發表於 2020-10-30 18:45:40 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-10-30 16:23
粉色霸王有另有一番美感!

我喜歡會有色差轉變的植物,所以考慮買棵細的玩玩。
回復

freddywongdy 發表於 2020-10-30 18:50:39 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-10-29 13:36
浸完肥仔水…………係咪會開花?

我浸水絕不會加開花肥,
只會加超淡葉肥,
我情願谷大棵野,
好過咁快開花生側芽又要重新黎過。
回復

freddywongdy 發表於 2020-10-30 18:54:03 |顯示全部樓層

的士大 原來鍾意化左粧嘅美女!
哩d其實係照燈上色用黎吸引人嘅手段,
咁嘅size去花墟買平1/3,
買左返去自己照燈試下上色仲好啦!
回復

freddywongdy 發表於 2020-10-30 19:01:52 |顯示全部樓層

的士大 浸水肥唔會令到佢地發色架!
只會壯大!發色情況係近開花時中心出嘅顏色,
你見網上d葉紅卜卜果d大部分都係花場照燈出色呢!
回復

waiting 發表於 2020-10-30 19:30:08 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-10-30 17:46
嘩!種子要等成年,那麼播籽出苗時間都唔會快,頸都長埋,還要唔知如何播種子。 ...

可以參考吓
https://twflowerangel.pixnet.net/blog/post/225616706
回復

taxitang 發表於 2020-10-30 22:10:47 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-10-30 18:54
的士大 原來鍾意化左粧嘅美女!
哩d其實係照燈上色用黎吸引人嘅手段,
咁嘅size去花墟買平1/3,

我確是喜歡艷麗植物,我都估到這是商家的手法,但對空鳳認識不深,所以就算買,也買棵細的,但既然是這樣,放棄吧!謝謝fred大提點。
回復

taxitang 發表於 2020-10-30 22:16:47 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-10-30 19:01
的士大 浸水肥唔會令到佢地發色架!
只會壯大!發色情況係近開花時中心出嘅顏色,
你見網上d葉紅卜卜果d ...

又學到嘢,唔經唔覺半個月,浸了兩次,現在同時開花,所以諗住功勞歸於水肥,但又係喎,葉肥,不是開花肥,太耐無玩蘭花,忘記晒。唉!老了。
回復

taxitang 發表於 2020-10-30 22:27:13 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-10-30 19:30
可以參考吓
https://twflowerangel.pixnet.net/blog/post/225616706

多謝師姐的寶貴資料,看來授粉不難,難在是時間,由授粉到成熟要一年,順利出苗一年也只不過0.5一1cm,實在太漫長。
回復

waiting 發表於 2020-10-30 23:01:01 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-10-30 22:27
多謝師姐的寶貴資料,看來授粉不難,難在是時間,由授粉到成熟要一年,順利出苗一年也只不過0.5一1cm,實 ...

過程真係好漫長, 但我家的小精靈自己都無啦啦有種夾,唔覺唔覺又差唔好一年, 而家等佢爆開. 人一世, 物一世. 又唔犯法, 點都要玩吓.
回復