<新雷大〉教你種花,種出真感情

作者: 小雷子 發表于 2024-5-22 16:51:02
361 23

呢棵嘢我一眼睇見就好鍾意佢(一見鐘情),葉片上昏白的花紋好靚 ,就知佢係正花,好嘢緊係留比自己種啦!
我對佢充滿幻想,如果日後能爆花就發達啦!相信450萬都有人肯「要」!你用詞用好啲,好唔好?」係「賣」!
難得我倆緣份到(忙連戀),緊係快手行動,整定啲靚湯(迷暈湯)比佢補身,點知佢越飲越壯,越飲越精神,仲生多左幾個側芽添,真係勁過旁邊啲迷岩仔架!
呢棵花對我好好架,係情人節佢送左2個拳頭大花冧比我,佢對我好好又好錫我,你地啲人好奇怪,唔係應該羡慕我嘅咩?
我倆情比金堅,風雨同路見真心架!
taxitang 發表於 2024-5-22 18:12:48 |顯示全部樓層
為什麼要稱新雷大?又有新名稱呼?
期待是什麼花色能夠令雷大大情有獨鍾
回復

小雷子 發表於 2024-5-22 18:21:37 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2024-5-22 18:12
為什麼要稱新雷大?又有新名稱呼?
期待是什麼花色能夠令雷大大情有獨鍾 ...

近排全城熱話,當然要跟住朝流走啦!你冇理由唔知架?
話時話,我唔知佢開咩花式,我只被它的葉片吸引,起初啲葉紋有粉紅色,帶有閃閃銀光!
網上揾到圖片:
Screenshot_20240522_184048_Chrome.jpg Screenshot_20240522_183332_Chrome.jpg
回復

taxitang 發表於 2024-5-22 18:54:52 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2024-5-22 18:21
近排全城熱話,當然要跟住朝流走啦!你冇理由唔知架?
話時話,我唔知佢開咩花式,我只被它的葉片吸引, ...

說真的新雷大,我已很久沒出花墟,我看的群組也沒見過,真的已脫節,老矣!
回復

小雷子 發表於 2024-5-22 19:01:20 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2024-5-22 18:54
說真的新雷大,我已很久沒出花墟,我看的群組也沒見過,真的已脫節,老矣! ...

哈哈哈!我話個標題要跟朝流走,唔係花呢!
<何伯&新何太>轟動全城的新聞,你無聽過?
回復

taxitang 發表於 2024-5-22 19:17:27 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2024-5-22 19:01
哈哈哈!我話個標題要跟朝流走,唔係花呢!
轟動全城的新聞,你無聽過? ...

啊!明白,何生、新何太。我呢啲老人家,反應沒師姐快,見諒!
原來這株是皮草,早十年前我也有玩,不過不是斑葉,摘一塊葉就能出很多苗,但不知斑葉是否也一樣
回復

小雷子 發表於 2024-5-22 19:26:32 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2024-5-22 19:17
啊!明白,何生、新何太。我呢啲老人家,反應沒師姐快,見諒!
原來這株是皮草,早十年前我也有玩,不過 ...

我又未試過,因為冇地方再培植,你有興趣的話,寄棵比你種吓!
回復

taxitang 發表於 2024-5-22 19:51:59 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2024-5-22 19:26
我又未試過,因為冇地方再培植,你有興趣的話,寄棵比你種吓!

未來我有花棚就一定再玩,暫時也沒地方了,先謝謝!
回復

waiting 發表於 2024-5-22 21:51:43 來自手機 |顯示全部樓層
新雷大係度曬“迷魂花”?
回復

小雷子 發表於 2024-5-22 22:23:41 來自手機 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2024-5-22 21:51

唔好咁講,你地就太膚淺啦!

哈哈哈哈……  發表於 2024-5-23 08:07
回復

小雷子 發表於 7 天前 來自手機 |顯示全部樓層
已經開花啦!
原來係我鐘意的紫色花,而且花心有條子紋,喇巴長度有5CM,都算大花!仲生左一粒小花冧,真係無啦啦多個仔,笑C我!
回復

taxitang 發表於 6 天前 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2024-5-27 16:48
已經開花啦!
原來係我鐘意的紫色花,而且花心有條子紋,喇巴長度有5CM,都算大花!仲生左一粒小花冧,真係 ...

高貴清雅感覺,盛開時可以好多朵!
回復

小雷子 發表於 6 天前 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2024-5-28 20:05
高貴清雅感覺,盛開時可以好多朵!

第一次開花已經好滿意,如果爆花真係會好靚!
等我再加多兩錢迷湯谷行佢!
回復

lamkaicheung 發表於 6 天前 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2024-5-28 22:12
等我再加多兩錢迷湯谷行佢! ...

果然俾你猜中,一來就两個拳頭🥳
回復

taxitang 發表於 5 天前 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2024-5-28 22:12
等我再加多兩錢迷湯谷行佢! ...

早晨師姐,期待爆花照。
回復

babyjon 發表於 5 天前 來自手機 |顯示全部樓層
葉子及花也很靚
回復

小雷子 發表於 5 天前 來自手機 |顯示全部樓層
babyjon 發表於 2024-5-29 08:58
葉子及花也很靚<span class="emoji emoji1f44d"></span>

賞花又得,賞葉又得,得左!
回復

小雷子 發表於 4 天前 來自手機 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2024-5-22 21:51

我剛剛撞到何生及新何太,佢地十指緊扣去街街!
被佢地嚇一嚇,心都離埋!
回復

hkclive 發表於 4 天前 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2024-5-30 12:39
我剛剛撞到何生及新何太,佢地十指緊扣去街街!
被佢地嚇一嚇,心都離埋!
...

有冇叫佢教煲湯
回復

小雷子 發表於 4 天前 來自手機 |顯示全部樓層
hkclive 發表於 2024-5-30 15:43
有冇叫佢教煲湯

我就係忘記左問囉!
回復

12下一頁