小火星上的空氣草

作者: 小雷子 发表于 2020-1-1 01:30:46
19759 1115
lc1201 發表於 2020-11-11 14:00:59 |顯示全部樓層
erwong 發表於 2020-11-11 11:11
記得正官完年頭有支塔咁大的G毛有出花梗!
就好似lc大支出花霸王咁不过卷葉變毛毛葉 ...

咁咪成個啦啦球咁
taxitang 發表於 2020-11-11 14:09:27 |顯示全部樓層

近日留意空鳳出售頁面,有好多在我來說真的很美,但沒國內支付寶,付不了款。

拍得很美的白錦

拍得很美的白錦

很美的"狐狸精"

很美的"狐狸精"
taxitang 發表於 2020-11-11 14:11:28 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-11-11 12:59
大哥!呢隻紫色靚,過千好貴啊!

遲些可能有較小的側芽,或會較便宜,但如fred大所說,很多交配種確是很貴。
taxitang 發表於 2020-11-11 14:13:41 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-11-11 12:46
我呢隻浸極水都唔伸直…

襯上花器,形態很美,很舒服的感覺。

謝謝~  發表於 2020-11-11 14:32
waiting 發表於 2020-11-11 14:31:57 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-11-11 14:09
近日留意空鳳出售頁面,有好多在我來說真的很美,但沒國內支付寶,付不了款。
...

好似好細粒, 仲計比手指尾指頭還細…
taxitang 發表於 2020-11-11 15:13:47 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-11-11 14:31
好似好細粒, 仲計比手指尾指頭還細…

因十二卷錦售價貴,所以大多由小苗入手,所以玩十二卷錦有句話,"有苗不愁無將來",套在這裡說,小苗售價較便宜,養大也是一樣。看我的十二卷錦是從小苗養起的居多,樂趣之一!
小雷子 發表於 2020-11-15 12:38:25 來自手機 |顯示全部樓層

花友話用錢可以買時間,而我喜歡用錢買快樂!又入左4隻空鳳!
開心就係咁容易,買左平平地嘅小可愛,大人頭上的紅色鳳,店主叫佢<龍>相信啲名都係自己作嘅,唔緊要叫住先!
而 比卡超頭上的係<瑪利亞>幼葉粉紅色非常可愛!

另外聖誕節吊飾的星星,加左兩棵鳳鳳,效果都唔錯,粉紅色的叫<夢幻卷葉>,另一棵係萬汗BB,終於揀到一隻比較靚的!
屋企冇位再放,相信可以停手啦! Screenshot_20201115-121104_Gallery.jpg
waiting 發表於 2020-11-15 13:01:47 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-11-10 20:23
呢款我巧鐘意,我可唔可以抄呢?<span class="emoji emoji1f605"></span>

拆咗出嚟浸水, 順便影畀你睇個結構.
小雷子 發表於 2020-11-15 13:14:32 來自手機 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-11-15 13:01
拆咗出嚟浸水, 順便影畀你睇個結構.

唔該師姐!
我買左2包銅線,1包2 mm,1包1mm!
好似比你的幼好多!
waiting 發表於 2020-11-15 13:26:56 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-11-15 13:14
唔該師姐!
我買左2包銅線,1包2 mm,1包1mm!
好似比你的幼好多!<span class="emoji emoji1f605"></span> ...

圖中粗線係3mm, 幼線係1mm.
如果係小型空鳳2mm都夠力, 只係容易變形.
taxitang 發表於 2020-11-15 14:12:24 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-11-15 12:38
花友話用錢可以買時間,而我喜歡用錢買快樂!又入左4隻空鳳!
開心就係咁容易,買左平 ...

兩位師姐輪流到花墟掃貨,越買越開心。隻雞毛好精神,品種上是有龍精靈的,我也正在找合心意的。
waiting 發表於 2020-11-15 14:29:58 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-11-15 14:12
兩位師姐輪流到花墟掃貨,越買越開心。隻雞毛好精神,品種上是有龍精靈的,我也正在找合心意的。
...

龍精靈在花墟買都唔平, 名牌有個「Ron」字.
暫時精靈系列都唔捨得花過百元去買…
見到想要的榛子小精靈都要過2百…

嚟緊要等到12月先至有時間去花墟喇…
小雷子 發表於 2020-11-15 15:07:17 來自手機 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-11-15 14:29
見到想要的榛子小精靈都 ...

師姐!我呢<龍>平嘢$20隻,你果啲高級版…………
反而我見台灣紅小犀牛角,非常吸精…………細細唔左釘,開花好靚!
taxitang 發表於 2020-11-15 15:38:52 |顯示全部樓層

分開嚟買,唔多覺,無咁肉赤,其實諗諗吓,幸好師姐不懂淘,否則無得分開買,買也買不完。
erwong 發表於 2020-11-15 16:02:12 來自手機 |顯示全部樓層

我之前開花個粒Ron現在帶有两個得芽
erwong 發表於 2020-11-15 16:03:19 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-11-15 15:07
師姐!我呢平嘢$20隻,你果啲高級版…………<span class="emoji emoji1f605"></span>
反而我見台灣紅小犀牛角,非常吸精…… ...

可能係泰國龍
小雷子 發表於 2020-11-15 16:25:21 來自手機 |顯示全部樓層
erwong 發表於 2020-11-15 16:03
可能係泰國龍

你地好叻!我睇落隻隻差唔多……樣…………分辨唔到!
waiting 發表於 2020-11-15 16:26:16 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-11-15 15:38
分開嚟買,唔多覺,無咁肉赤,其實諗諗吓,幸好師姐不懂淘,否則無得分開買,買也買不完。  ...

真係好彩唔識淘… 識淘就大件事…
waiting 發表於 2020-11-15 16:31:09 來自手機 |顯示全部樓層
erwong 發表於 2020-11-15 16:02
我之前開花個粒Ron現在帶有两個得芽

呢隻都係Ron? 我想要的Ron係好似手榴彈咁樣~
waiting 發表於 2020-11-15 16:35:09 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-11-15 16:25
你地好叻!我睇落隻隻差唔多……樣…………分別到!<span class="emoji emoji1f605"></span>

我都唔識分, 只知就算係同一品種, 由唔同園圃培育出嚟, 型態都會唔同.