跌入空鳳坑 5 May 2024 #1897

作者: waiting 發表于 2019-10-26 12:57:47
47002 1935
waiting 發表於 2020-11-6 20:17:09 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-11-6 20:00
咁都會錯手? 師姐都好大心癮。
我剛剛看見淘佬有間店舖,出售大多是空鳳雜交,但閒閒地都幾百元人仔, ...

本來買隻黃水晶就算… 點知見到隻秘魯雞毛型態特別, 忍唔住手就買埋喇… 行多兩行又見到馬生掛咗兩隻香花空鳳出嚟, 真係好吸引.
回復

chuyat10 發表於 2020-11-6 20:25:40 來自手機 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-11-6 20:17
本來買隻黃水晶就算… 點知見到隻秘魯雞毛型態特別, 忍唔住手就買埋喇… 行多兩行又見到馬生掛咗兩隻香花 ...

好彩我對空鳳一知半解,見到寶都唔知寶,隻秘魯雞毛可能見到都中毒,其他野未必會毒到,到宜家電卷類好多品種都分唔清,所以寛葉卷有一粒就夠,章魚型又係一粒,各種差唔多樣有一粒就算數,所以荷包損失唔大。
回復

waiting 發表於 2020-11-6 20:34:20 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2020-11-6 20:25
好彩我對空鳳一知半解,見到寶都唔知寶,隻秘魯雞毛可能見到都中毒,其他野未必會毒到,到宜家電卷類好多 ...

今日我攞正牌去買嘢㗎!
見到花中花﹑花卷都好想買, 但真係太大隻…
靜X園話日後會入多d細隻空鳳~
回復

taxitang 發表於 2020-11-6 20:55:11 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-11-6 20:17
本來買隻黃水晶就算… 點知見到隻秘魯雞毛型態特別, 忍唔住手就買埋喇… 行多兩行又見到馬生掛咗兩隻香花 ...

我也見到淘佬有棵美花,但在我立場實在太貴,比指公稍大要四百人仔,唔捨得買。
回復

taxitang 發表於 2020-11-6 20:57:37 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-11-6 20:34
今日我攞正牌去買嘢㗎!
見到花中花﹑花卷都好想買, 但真係太大隻…
靜X園話日後會入多d細隻空鳳~  ...

我也偷妳心中所喜歡的花中花,買隻細的5至7cm,35元人仔,遲兩日到手。

回復

waiting 發表於 2020-11-6 20:58:06 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-11-6 20:55
我也見到淘佬有棵美花,但在我立場實在太貴,比指公稍大要四百人仔,唔捨得買。
...

這個靚~ 不過四百蚊人仔真係貴咗d…
佢叫乜名呀?等我記住佢先!
回復

waiting 發表於 2020-11-6 21:01:12 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-11-6 20:57
我也偷妳心中所喜歡的花中花,買隻細的5至7cm,35元人仔,遲兩日到手。

...

Taxi大, 這隻是花中花X電捲.
花中花很長的.
回復

taxitang 發表於 2020-11-6 21:33:45 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-11-6 20:58
這個靚~ 不過四百蚊人仔真係貴咗d…
佢叫乜名呀?等我記住佢先!

看真啲,四百二十元人仔。
有名有姓:
回復

waiting 發表於 2020-11-6 21:52:01 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-11-6 21:33
有名有姓:

真係迷你…
中文名咁搞笑嘅…叫S燒賣.
上網揾吓又有一隻叫K燒賣.
回復

freddywongdy 發表於 2020-11-6 21:52:05 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-11-6 21:33
有名有姓:

如果三舊幾可以考慮!香港賣成七舊幾八舊,
K燒,S燒,B燒 系列都諗住收集一下呢!
回復

taxitang 發表於 2020-11-6 22:35:39 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-11-6 21:52
真係迷你…
中文名咁搞笑嘅…叫S燒賣.
上網揾吓又有一隻叫K燒賣.  ...

初入鳳坑,真的不懂,名字不太重要,重要是合眼緣,這隻燒賣整體感覺唔錯,就是貴了點,不過店主說是入口貨。
回復

taxitang 發表於 2020-11-6 22:39:13 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-11-6 21:52
K燒,S燒,B燒 系列都諗住收集一下呢!  ...

如來有咁多燒賣,fred大真的見多識廣,我都查吓有乜分別先,其實這店感覺有好多交配種適合fred大,不妨看看。

https://shop58007433.taobao.com/index.htm?spm=a1z10.5-c.w5002-18205710147.15.30c92dbedze6ww
回復

waiting 發表於 2020-11-6 22:41:23 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-11-6 21:52
K燒,S燒,B燒 系列都諗住收集一下呢!  ...

Fred大, 等你收集先, 這幾粒燒賣葉片緊密, 感覺好易爛心…
另外, 未見靚犀牛角出沒, 只在靜X園見到隻又瘦又皺的…
回復

freddywongdy 發表於 2020-11-6 23:48:48 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-11-6 22:39
如來有咁多燒賣,fred大真的見多識廣,我都查吓有乜分別先,其實這店感覺有好多交配種適合fred大,不妨看 ...

Thanks 的士大介紹!
唔係見識廣啦!只不過以前留意開哩幾隻比較少有嘅品種,
以前要賣千幾二千銀一隻架,邊夠膽玩呀!
係近年比各地散開先降價啦!
不過近年各種交種出現,都貴到嚇人!
我都成日留意掏佬同香港d水位,
交種貴同香港價差無幾(如果香港有嘅話)
要平應該搵台灣團購,不過肯寄出外地比較少,
同埋要買好多除返開d運費先化算呢!

回復

freddywongdy 發表於 2020-11-6 23:53:22 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-11-6 22:41
Fred大, 等你收集先, 這幾粒燒賣葉片緊密, 感覺好易爛心…
另外, 未見靚犀牛角出沒, 只在 ...

唔該晒Wait大,我今日都有去睇過,
長拉拉唔似係犀牛角呢!
哩d細粒銀葉種都唔易種,
不過見網上d玩家有d種到手板咁上下size,
同埋都會未開花出側芽,
如果再平小小可以考慮挑戰下呢!
回復

taxitang 發表於 2020-11-7 09:58:31 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-11-6 23:48
Thanks 的士大介紹!
唔係見識廣啦!只不過以前留意開哩幾隻比較少有嘅品種,
以前要賣千幾二千銀一隻架 ...

台灣確是大市場,又想當日養蘭花時,我不少的拖鞋蘭和原生蝴蝶蘭也是從台灣入的。
回復

freddywongdy 發表於 2020-11-7 19:51:35 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-11-7 09:58
台灣確是大市場,又想當日養蘭花時,我不少的拖鞋蘭和原生蝴蝶蘭也是從台灣入的。 ...

可惜貴在運費什項呢!
如果唔係就會買到好多平靚正野!
回復

taxitang 發表於 2020-11-7 21:44:20 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-11-7 19:51
可惜貴在運費什項呢!
如果唔係就會買到好多平靚正野!

如你所言,買得多,就可以平均運費唔覺貴,但最衰沒有集運,不能同時將唔同店舖買的東西集埋一齊運,最難這點,
回復

小雷子 發表於 2020-11-7 22:55:45 來自手機 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-11-6 17:44
難得放假半日… 錯手又帶咗幾隻返屋企…

T. bandensis (香花)

師姐!我原本想睇下有冇靚寶石,可惜都係擇唔落手,見粉紅霸王都幾好,但太多人迫住,行唔到埋去,眼見一位女士,一面擇一面劈,好似街市買橙咁,霸王葉都斷晒, 慘不忍睹 ,唯有走人!
跟住去左静X,專登唔小心買左棵雞毛仔嚟試下,但又唔知應該點照顧先啱,你可以教下我嘛?雞毛可唔可以太陽直晒呢?雞毛開咩色花架?

睇圖片好似係淡紫色穗狀花  發表於 2020-11-7 23:40
回復

waiting 發表於 2020-11-7 23:20:17 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-11-7 22:55
師姐!我原本想睇下有冇靚寶石,可惜都係擇唔落手,見粉紅霸王都幾好,但太多人迫住,行唔到埋去,眼見一 ...

雞毛可以曬曬太陽, 但新買番嚟會放係明亮散光位, 等佢適應幾星期先至畀佢曬. 我隻雞毛都係用浸水方法, 一星期浸一次, 第一次浸15分鐘, 慢慢加長時間, 而家通常浸足一個鐘, 試過唔記得咗, 浸咗兩個鐘都冇事, 記得浸完水要倒轉佢擺起碼幾個鐘, 讓中心的水流番出嚟.
回復