Goodluck 的苦苣苔科植物 ☆不斷更新★

作者: GOODluck20x 發表于 2007-7-20 00:49:09
44293 460
GOODluck20x 發表於 2010-5-17 20:18:21 |顯示全部樓層
Streptocarpus falling star 20100517 Update

Streptocarpus falling star 20100517.jpg
回復

GOODluck20x 發表於 2010-5-17 20:24:33 |顯示全部樓層
Streptocarpus Potpourii 20100517 update

Streptocarpus Potpourii 20100517.jpg
回復

GOODluck20x 發表於 2010-5-17 20:25:25 |顯示全部樓層
Episcia Cleopatra 20100517

Episcia Cleopatra 20100517 004.jpg

評分

查看全部評分

回復

adakong 發表於 2010-5-17 22:56:42 |顯示全部樓層
回復 242# GOODluck20x
add oil!!add6icon add6icon
回復

adakong 發表於 2010-5-17 22:58:33 |顯示全部樓層
系咪冚住d霉吾覺眼...
GOODluck20x 發表於 2010-5-17 20:07

no ah! to separate the moist soil from the leave to minimize the rotten leave!
回復

GOODluck20x 發表於 2010-5-18 12:30:53 |顯示全部樓層
no ah! to separate the moist soil from the leave to minimize the rotten leave!
adakong 發表於 2010-5-17 22:58

我講笑乍.....
系!!! +左珠石了!! 美觀!!!耐用!!!!!得体!!!!!!!!  

你覺得用盆 for 堇蘭好d 嗎?
回復

adakong 發表於 2010-5-18 13:28:34 |顯示全部樓層
我講笑乍.....
系!!! +左珠石了!! 美觀!!!耐用!!!!!得体!!!!!!!!   

你覺得用盆 for 堇蘭好 ...
GOODluck20x 發表於 2010-5-18 12:30

都知係師兄玩野LA! 盆<<--是瓦盆嗎?
若是基於個人喜好, 我會用膠盆, 仲要大隻的(4"-6")
瓦盆會較重, 比我實會打爛, 同時水蒸發會較快, 要加強補濕, 因為堇蘭咁多咁大塊葉, 要比AV淋更多水!
回復

Tony 發表於 2010-5-18 13:55:16 |顯示全部樓層
都知係師兄玩野LA! 盆
adakong 發表於 2010-5-18 13:28

我最多比3吋佢算喇..
我盆Crystal Ice差唔多1日淋一次,最多頂倒2日,唔係成棵會軟晒
回復

GOODluck20x 發表於 2010-5-19 12:19:39 |顯示全部樓層
都知係師兄玩野LA! 盆<<--是瓦盆嗎?
若是基於個人喜好, 我會用膠盆, 仲要大隻的(4"-6")
瓦盆會較重, 比我實會打爛, 同時水蒸發會較快, 要加強補濕, 因為堇蘭咁多咁大塊葉, 要比AV淋更多水!
adakong 發表於 2010-5-18 13:28

我系師弟呀.....
4-6''  好大wor... 我d 小苗用 4'' 盆已系超級豪宅了!
沈晚個別d葉有d軟...我入左温箱
以師姐覺得 max 幾多度會量安全 ?
我諗要想辦法先得!!
回復

GOODluck20x 發表於 2010-5-19 12:20:31 |顯示全部樓層
我最多比3吋佢算喇..
我盆Crystal Ice差唔多1日淋一次,最多頂倒2日,唔係成棵會軟晒 ...
Tony 發表於 2010-5-18 13:55

有冷气系抽得勁d
回復

adakong 發表於 2010-5-19 13:00:15 |顯示全部樓層
我系師弟呀.....
4-6''  好大wor... 我d 小苗用 4'' 盆已系超級豪宅了!  
沈晚個別d葉有d軟...我入 ...
GOODluck20x 發表於 2010-5-19 12:19

師兄又扮細, 用住2"都OK! 不過好快D根爆盆, 要睇住, 我果d開頭用2"-3", 返來3-5個月, 都要轉4"豪宅
師妹覺得 max 幾多度會量安全 ? <<--係咪指幾多度要開冷氣降溫?--這個不大清楚, 要問Tony/ Leo!
d葉有d軟--可能五行欠水, 唔駛騰, no problem!
回復

GOODluck20x 發表於 2010-5-19 14:49:32 |顯示全部樓層
    師兄又扮細, 用住2"都OK! 不過好快D根爆盆, 要睇住, 我果d開頭用2"-3", 返來3-5個月, 都要轉4"豪宅
以師妹覺得 max 幾多度會量安全 ? <<--係咪指幾多度要開冷氣降溫?--這個不大清楚, 要問Tony/ Leo!
d葉有d軟--可能五行欠水, 唔駛騰, no problem!adakong 發表於 2010-5-19 13:00

以年紀我當然大大大一大截la
但以種花經驗..我系小師弟

依家日頭開風扇 , 入夜有冷氣 ......

今晚有d 可以換盆 , 真系有d根纏爆盆
我會緊記小師姐指教!!
回復

adakong 發表於 2010-5-19 15:53:53 |顯示全部樓層
Yeeeeeeee! 驚屎人LA!
加油! 努力!
回復

irishuen 發表於 2010-5-19 23:01:32 |顯示全部樓層
堇蘭喎))))))
回復

GOODluck20x 發表於 2010-5-20 11:06:04 |顯示全部樓層
Yeeeeeeee! 驚屎人LA!
加油! 努力!
adakong 發表於 2010-5-19 15:53

小師妹多d 指教大師弟wor
回復

GOODluck20x 發表於 2010-5-20 11:06:41 |顯示全部樓層
堇蘭喎))))))
irishuen 發表於 2010-5-19 23:01

堇蘭魅力好勁
回復

GOODluck20x 發表於 2010-5-20 11:08:04 |顯示全部樓層
Chirita brassicoides 20100519

回復

GOODluck20x 發表於 2010-5-20 11:09:23 |顯示全部樓層
Alsobia San Miguel 20100519

回復

GOODluck20x 發表於 2010-5-20 11:10:44 |顯示全部樓層
alsobia dianthiflora 20100519

回復

adakong 發表於 2010-5-20 11:24:12 |顯示全部樓層
Chirita brassicoides 20100519
GOODluck20x 發表於 2010-5-20 11:08

這個我也有呀, 返來2個月, 好似冇大過咁!
回復