Goodluck 的苦苣苔科植物 ☆不斷更新★

作者: GOODluck20x 發表于 2007-7-20 00:49:09
44602 460
Tony 發表於 2011-11-12 12:29:33 |顯示全部樓層
GOODluck20x 發表於 2011-11-12 12:27
講落又似wow
咁就玩過算了.
原本想cut 塊大葉再戰..haha

上次我都唔知做乜pat痕cut出黎玩XD
等夏天生到baba聲先cut啦:p
回復

GOODluck20x 發表於 2011-11-12 12:35:28 |顯示全部樓層
Tony 發表於 2011-11-12 12:29
上次我都唔知做乜pat痕cut出黎玩XD
等夏天生到baba聲先cut啦:p

e塊6分葉係大葉底的老小葉. 吾 cut 都冇前途 .
好多時比大葉遮住o既小葉係長吾大.
依家吾 cut 了. 反而想 set 好d ! 希望下年仲夏有 7 缸滿o西就好滿足了
回復

GOODluck20x 發表於 2011-11-12 14:33:45 |顯示全部樓層

Sinn. Hcy's Bluebuterfly  

Episcia Smoke

Ep Smoke 花花跟 Ep Pink Dream 一樣,但葉我始終覺得夢美人靚D~~  發表於 2011-11-25 15:08
Sinn. Hcy's Bluebuterfly ~ 葉子很綠、很健美! 你似乎很喜歡吃m記新地呢.........^^  發表於 2011-11-24 15:17
Sinn. Hcy's Bluebuterfly  發表於 2011-11-12 17:15
Blue butteffly 好靚 !!!  發表於 2011-11-12 16:33

評分

查看全部評分

回復

GOODluck20x 發表於 2011-11-13 11:06:20 |顯示全部樓層
Thx ! 江姐姐
適少少 , 糸幾令!
回復

GOODluck20x 發表於 2011-11-24 07:23:11 |顯示全部樓層

Episcia Unpredictable Helen

評分

查看全部評分

回復

GOODluck20x 發表於 2011-11-26 20:53:42 |顯示全部樓層
Episcia Smoke

評分

查看全部評分

回復

GOODluck20x 發表於 2011-11-26 20:54:23 |顯示全部樓層
Episcia Cleopatra

呢款的叶真系好靓好靓。  發表於 2011-11-30 22:25

評分

查看全部評分

回復

Dreamer 發表於 2011-11-26 22:50:08 |顯示全部樓層
GOODluck20x 發表於 2011-11-26 20:54
Episcia Cleopatra

好 sharp!
仲有好多小 baby 多可愛~~
泥土濕還是乾較好呢
回復

GOODluck20x 發表於 2011-11-27 00:34:28 |顯示全部樓層
Dreamer 發表於 2011-11-26 22:50
好 sharp!
仲有好多小 baby 多可愛~~
泥土濕還是乾較好呢

之前原本有3棵較大o既主莖, 因為空間吾夠而抽走左一棵 .但依家又生爆缸了.
系呀~好多小走莖呀!!
我覺得 Episcia 系接受到偏濕o既泥土 , 同高濕度 . 個人比較喜歡用缸種 , 一方面易保持高濕度 , 令外仲可以 for 擺設 .
正常有閑會早晚噴水 ( 打霧 ) ,  早上通風 , 入夜蓋保鮮紙保濕 .
但有時忙...一蓋保鮮紙就 5-7 日 ...或者 5-7 日冇噴水冇蓋保鮮紙,泥都乾埋都試過 . 感覺幾粗生
你有 keep 粉紅色 Episcia  嘛??

令外我將 4 個品種合併埋一缸 , 易控制之如易打理 ! fit o西懶洋洋o既人 hahaa

哈哈!有煙雨濛濛 feel ....... @@  發表於 2011-11-27 02:21

評分

查看全部評分

回復

Dreamer 發表於 2011-11-27 00:49:13 |顯示全部樓層
GOODluck20x 發表於 2011-11-27 00:34
之前原本有3棵較大o既主莖, 因為空間吾夠而抽走左一棵 .但依家又生爆缸了.
系呀~好多小走莖呀!!
我覺得  ...

多謝你詳細講解   我有2款呀!
早晚噴水 ( 打霧 )  ~~ 怕唔怕葉濕易爛呢
我而家都將她放在缸,用保鮮紙保住,每日打開一次通風後就包番
自從咁樣的確高濕D,不過同時泥土經常都係濕,攪到我唔敢淋水添~~
見到你咁多小 babies 好羨慕,因為我種左4個月,蛋都冇隻

回復

Dreamer 發表於 2011-11-27 02:16:37 |顯示全部樓層
GOODluck20x 發表於 2011-11-27 01:15
其實吾詳細 .. 再詳細你會發現我原來可以咁求其.. hahaaa
wooooooooooooo)))))))))))  set 得好 cute !! ...

換盆   係咪大而淺好D 呀?
唉!唔係佢地曳,係我老人家超級水皮
朋友送我,可惜佢唔見咗右邊嘅名,只知以前旺角樓上av店有售~~
左邊係 Ep Pink Shimmer Valley ,只係 10月中開過一次花
右邊 unknown ...... 花+蛋都冇
我放在窗邊散射陽光,可能唔夠光卦  又或者肥,唔啱佢地胃口
總之恨仔,超碼可以繼後香燈丫嗎

Ep Pink Shimmer Valley - 2011.10.16

如買到大而淺好D o既盆就更好la~ ^^   發表於 2011-11-27 11:10
回復

GOODluck20x 發表於 2011-11-27 01:15:56 |顯示全部樓層
Dreamer 發表於 2011-11-27 00:49
多謝你詳細講解   我有2款呀!
早晚噴水 ( 打霧 )  ~~ 怕唔怕葉濕易爛呢
我而家都將她放 ...

其實吾詳細 .. 再詳細你會發現我原來可以咁求其.. hahaaa
wooooooooooooo)))))))))))  set 得好 cute !!  好骨子丫~ 慢慢 keep 靚佢! ^^
做法系 around 12 hours 打開 ,  12 hours 蓋保鮮紙保濕
我冇理o架, 照葉噴的. 我冇時間避開d葉噴水 @@''  ok 冇爛葉的 . 個別一兩塊葉消边我當睇吾到乍.. hahaa
就算早晚噴水 ( 打霧 ) 泥土又吾算好濕 . 可能系照灯o既熱力令水份散失得快.
種左4個月冇開花 ?? 冇則芽 ?? 未有花都可接受o既 ...╮(╯_╰)╭   未有則芽就.就.就....边边.兩款咁曳呀??
你晒太陽 or 照灯呢??

P.s.  我見議大俠換盆 .

哩盆系 Episcia Moonlight Valley
感覺比妖后生長速度慢一點

呢款都幾粉紅靚靚,係咪好夠光呢?  發表於 2011-11-27 02:19

評分

查看全部評分

回復

GOODluck20x 發表於 2011-11-27 11:08:49 |顯示全部樓層
Dreamer 發表於 2011-11-27 02:16
換盆   係咪大而淺好D 呀?
唉!唔係佢地曳,係我老人家超級水皮
朋友送我,可惜佢唔見咗右邊嘅名, ...

糸呀~ Episcia 對植料營養需求頗大 , 你個盆細植料亦相對少 .
我用 4''直巠兜 2''厚植料 , 我諗不用4個月根己生到底部 . um....所以7-8個月我會換底材了
唔見咗名吾打緊 , 唯有等開花 @@''
若果有半日散射陽光都 ok o既  =.. =
Ep Pink Shimmer Valley 種得好好!!  

我有 7後宮佳丽 , 旦只有 Episcia Smoke Unpredictable Helen 開花乍 .ヽ( ̄д ̄;)ノ

評分

查看全部評分

回復

Dreamer 發表於 2011-11-27 18:17:34 |顯示全部樓層
GOODluck20x 發表於 2011-11-27 11:08
糸呀~ Episcia 對植料營養需求頗大 , 你個盆細植料亦相對少 .
我用 4''直巠兜 2''厚植料 , 我諗不用4個 ...

嘩!你拍得住韋小寶  羨慕中.........
其實佢地啲花冇特色,你有粉紅、橙+紅,即係全部開過花囉
明天等我同佢两老,換個大大兜+新植料,希望下星期寒流到之前可以適應先~~
回復

Dreamer 發表於 2011-12-1 21:33:18 |顯示全部樓層
GOODluck20x 發表於 2011-12-1 10:52
Flora Gard 德國泥 ching 話永安都有, 旦我去花墟買的
http://hkplants.com/thread-82082-1-1.html

Flora Gard 德國泥 .....似乎平過花bo 3合1喎~
花墟邊度有呀  等我去托番包試試

泥都冇換!乜你咁懶架~~等我買番支 BIO KILL 看門口先   
其實我之前買左 neem oil,點知一打開 onion%20(92).gif ..........
我諗蟲蟲未c,我已升先 onion (72).gif
回復

GOODluck20x 發表於 2011-11-30 11:50:49 |顯示全部樓層
Dreamer 發表於 2011-11-27 18:17
嘩!你拍得住韋小寶  羨慕中.........
其實佢地啲花冇特色,你有粉紅、橙+紅,即係全部開過花囉
...

吾洗羨慕丫~  都未開花 ヽ( ̄д ̄;)ノ
係Y~喜蔭啲花冇特色 . 尤其粉紅喜蔭 , 係玩葉多過玩花 . 感覺係穩定環境先開花o既 . 所以有好處o既  ꒰ෆ⚫ ల⚫ ꒱
換o左個大大兜+新植料未呀? 明天又涼d wo~ !
回復

Dreamer 發表於 2011-11-30 16:43:40 |顯示全部樓層
GOODluck20x 發表於 2011-11-30 11:50
吾洗羨慕丫~  都未開花 ヽ( ̄д ̄;)ノ
係Y~喜蔭啲花冇特色 . 尤其粉紅喜蔭 , 係玩葉多過玩花 . 感覺係穩 ...

多謝關心 28/11 已經換咗個大大兜+新植料啦~~
大大兜....原本托住嗰個膠兜 4.5" 直徑 2" 高
新植料....DIY嘅3合1泥
今日仲加盞書枱燈俾佢两老,預備天氣凍可以加光兼保温~~
似乎右邊適應ok,左邊就麻麻....葉都軟哂

pink 2011.11.30c.jpg
回復

GOODluck20x 發表於 2011-11-30 21:00:55 |顯示全部樓層
Dreamer 發表於 2011-11-30 16:43
多謝關心 28/11 已經換咗個大大兜+新植料啦~~
大大兜....原本托住嗰個膠兜 4.5" 直徑 2" 高
...

set 得幾好丫~ 只糸左手盆d葉都軟哂 ヽ( ̄д ̄;)ノ 點解咁o架!!
什麽新植料....DIY嘅3合1泥 ?? 我想知呀!! 比我学野Y (´-﹏-`;)  .  
我見你 post AV , 原來你糸高 , e 2 盆野一定攪得掂la~

後宮 Episcia Pink Dream 終於豬胎暗結 !! 希望 1星期後有花睇la~

回復

Dreamer 發表於 2011-11-30 22:21:16 |顯示全部樓層
GOODluck20x 發表於 2011-11-30 21:00
set 得幾好丫~ 只糸左手盆d葉都軟哂 ヽ( ̄д ̄;)ノ 點解咁o架!!
什麽新植料....DIY嘅3合1泥 ?? 我想知呀 ...

恭喜!恭喜!繼{吾}家有喜後,{鴨}家都有喜啦~~ monkey (21).gif
云云後宮中,粉紅夢美人始終係我最心儀的…
DIY嘅3合1泥~即係楊州炒飯 .....屋企有嘅樣樣落,泥炭土+金石+珠石(大小都加啲)
係呀!年齡嘅老人家
唔好提AV啦 monkey%20(18).gif
一場白色風暴,掉左差不多一半,剩番嘅通通斬頭再種
有排都冇花花~~
回復

GOODluck20x 發表於 2011-11-30 22:51:06 |顯示全部樓層
Dreamer 發表於 2011-11-30 22:21
恭喜!恭喜!繼{吾}家有喜後,{鴨}家都有喜啦~~
云云後宮中,粉紅夢美人始終係我最心儀的…
DIY嘅3合1 ...

我之前用花宝三合一, set 缸好似吾見洗咁 =.. =
之後就用 Flora Gard既德國花泥 , 再+ 株石 & 蛋殼 , 效果 ok 理想!
車! 我夠糸麻甩佬啦 ヽ( ̄д ̄;)ノ
白色風暴 ?? 掉左差不多一半 ...o甘沖動 !! (≧ω≦) 棉花虫 right??

回復