戴口罩的日子又再來臨了嗎?

作者: ayclui 發表于 2008-3-12 10:55:17
6152 101
bchai 發表於 2008-3-13 16:50:42 |顯示全部樓層
原帖由 cross 於 2008-3-13 10:40 發表

我係病成咁..
宜家走音加差唔多叫講唔到野

cross
早日康復
回復

bchai 發表於 2008-3-13 16:53:11 |顯示全部樓層
原帖由 noel 於 2008-3-13 10:50 發表

咳真係好難制止...個人習慣帶定d薄荷糖/茶响袋,忍唔住就攞出嚟"啪"

我通常係氣管敏感至咳,一咳就好麻煩
斷斷續續咁,最弊外頭熱公司凍,一冷一熱好難斷尾
以前响舊公司有個同事笑住叫我去照肺, ...

我通常帶保心x油、白x油&話妹,正常情況下能止咳的,除了上次
好似個阿婆
回復

bchai 發表於 2008-3-13 17:06:20 |顯示全部樓層
原帖由 candyafr 於 2008-3-13 11:07 發表

不如你試下睇中醫清吓会好d

不能呀,病得太恐怖 ,現在我是傷風菌上眼 ,引致眼覺膜炎,要滴眼藥水,原本好了很多,但突然有一天視力模糊,又去睇醫生,滴晒 d 藥都唔好,轉介去眼科,眼科醫生話我隻眼有一片小膠片黏著,所以睇野會模糊,我懷疑因為我唔識滴眼藥水,滴唔中就move 個頭等佢流入去,膠片可能就係咁入咗去

醫生幫我拿出膠片,仲話星期三前會回復正常,但今日已是星期四,仲係模模地,好似散光咁
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-3-13 17:11:40 |顯示全部樓層
我條氣不柳都唔係好順架拉,千其唔好咳,一咳就必定3個月(百日咳??? ),食乜都冇用,只係可以舒緩下,唔好咁辛苦吧了
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-3-13 17:14:42 |顯示全部樓層
原帖由 bchai 於 2008-3-13 17:06 發表

不能呀,病得太恐怖 ,現在我是傷風菌上眼 ,引致眼覺膜炎,要滴眼藥水,原本好了很多,但突然有一天視力模糊,又去睇醫生,滴晒 d 藥都唔好,轉介去眼科,眼科醫生話我隻眼有一片小膠片黏著,所以睇野會模糊,我懷疑因為我唔識滴 ...

死羅,又咳又眼朦又隨身xx油,成個亞婆咁 陰公
回復

bchai 發表於 2008-3-13 17:17:48 |顯示全部樓層
馬尿藥水是不是黑色那一種??幾好飲喎 ,我上回狂飲的是紅色的 ,較黑色的難飲
回復

bchai 發表於 2008-3-13 17:18:47 |顯示全部樓層
原帖由 prodorothyhkg 於 2008-3-13 17:14 發表

死羅,又咳又眼朦又隨身xx油,成個亞婆咁 陰公

都係o架 ,仲要加話妹
回復

trust_fl 發表於 2008-3-13 17:21:23 |顯示全部樓層
原帖由 bchai 於 2008-3-13 16:53 發表

我通常帶保心x油、白x油&話妹,正常情況下能止咳的,除了上次
好似個阿婆

話梅唔會野痰咩?
回復

lolo 發表於 2008-3-13 17:22:14 |顯示全部樓層
原帖由 cross 於 2008-3-13 09:05 發表
我都病左...失聲tim陰功

仲失聲     咁呢處啱晒你    唔駛出聲 齋寫字就得

戈斯多多保重  
回復

trust_fl 發表於 2008-3-13 17:25:54 |顯示全部樓層
原帖由 bchai 於 2008-3-13 17:06 發表

不能呀,病得太恐怖 ,現在我是傷風菌上眼 ,引致眼覺膜炎,要滴眼藥水,原本好了很多,但突然有一天視力模糊,又去睇醫生,滴晒 d 藥都唔好,轉介去眼科,眼科醫生話我隻眼有一片小膠片黏著,所以睇野會模糊,我懷疑因為我唔識滴 ...

嘩~ 好驚呀~~ 傷風菌入眼~ bchai 你真係要小心d 呀~
d 人話想滴眼葯水滴得中~ 就要好似俾醫生睇喉嚨咁 "呀~~~~" 住"岳"高個頭黎滴~ 就會滴得中呀~ 唔知係咪真呢~~
回復

cross 發表於 2008-3-13 17:26:13 |顯示全部樓層
原帖由 lolo 於 2008-3-13 17:22 發表

仲失聲     咁呢處啱晒你    唔駛出聲 齋寫字就得

戈斯多多保重  

好番好多lu
回復

Monse 發表於 2008-3-13 23:05:07 |顯示全部樓層
原帖由 noel 於 2008-3-13 11:08 發表

Monse~ 鱷魚肉煲湯係醫哮喘嫁,你d咳係由病菌而來,緊係止唔到啦...

我上次睇咗好多次中、西醫都止唔到咳,咳到小腹同心口好疼
到後來食晒d葯又咳到好辛苦,就走去葯房買咳水頂住先,果位葯劑師見我咳到隻 ...

果隻藥水係咪真係好有效架,我剩係睇醫生都睇左二仟幾成三仟蚊都醫唔好而家物都想試吓,自己又辛苦到死咳到橫隔膜都痛晚晚都咳到牀板彈起,就連隣居周太都知我晚晚咳到肺甩(住新界麻所以隔離屋聽到架)所以有時零晨時份都見到我上花綱就係咳醒左囉,似乎這裡好多花友都有氣管敏感,我都有嚴重既鼻敏感及氣管敏感,舊年仲要睇專科醫生診斷為壓力性哮喘,所以我都特別保護條頸架

今次啲細菌真係來勢洶洶,所以大家不要掉以輕心啊,要保重既呢!
回復

candyafr 發表於 2008-3-13 23:18:10 |顯示全部樓層
我今日專登去萬x和x臣氏睇下d口罩的消程,有d加到$80/盒,搶錢
回復

bchai 發表於 2008-3-13 23:24:08 |顯示全部樓層
原帖由 trust_fl 於 2008-3-13 17:25 發表

嘩~ 好驚呀~~ 傷風菌入眼~ bchai 你真係要小心d 呀~
d 人話想滴眼葯水滴得中~ 就要好似俾醫生睇喉嚨咁 "呀~~~~" 住"岳"高個頭黎滴~ 就會滴得中呀~ 唔知係咪真呢~~ ...

試吓先 thanks!
回復

Tingting 發表於 2008-3-13 23:32:37 |顯示全部樓層

回復 46# 的帖子

lolo:
今早已替你落order,有無貨就未知住
回復

cross 發表於 2008-3-14 08:31:05 |顯示全部樓層
原帖由 candyafr 於 2008-3-13 23:18 發表
我今日專登去萬x和x臣氏睇下d口罩的消程,有d加到$80/盒,搶錢

我屋企仲有存貨.應該夠今次呢輪杰野用
回復

WingWing 發表於 2008-3-14 09:51:43 |顯示全部樓層
原帖由 candyafr 於 2008-3-13 23:18 發表

之前我買咗盒口罩重係廿幾蚊盒, 前幾日我嗰 friend 買同一款要八十幾蚊.....真係世風日下!
坐地起價!!!!
回復

lammadick 發表於 2008-3-14 10:00:59 |顯示全部樓層
照咁落去...好快又到成街都有得買...連報紙檔都有喇
回復

ayclui 發表於 2008-3-14 10:33:57 |顯示全部樓層
原帖由 WingWing 於 2008-3-14 09:51 發表

之前我買咗盒口罩重係廿幾蚊盒, 前幾日我嗰 friend 買同一款要八十幾蚊.....真係世風日下!
坐地起價!!!!

嘩, 搶錢呀...

原帖由 lammadick 於 2008-3-14 10:00 發表

報紙檔應該唔送紙巾, 改送口罩/ 消毒濕紙巾啦
回復

ayclui 發表於 2008-3-14 10:34:37 |顯示全部樓層
原帖由 WingWing 於 2008-3-14 09:51 發表

坐地起價!!!!

嘩, 搶錢呀...

原帖由 lammadick 於 2008-3-14 10:00 發表

報紙檔應該唔送紙巾, 改送口罩/ 消毒濕紙巾啦
回復