戴口罩的日子又再來臨了嗎?

作者: ayclui 發表于 2008-3-12 10:55:17
6147 103
mcyan 發表於 2008-3-12 13:47:02 |顯示全部樓層
好多人都無公德心架,係廁所到吐咗痰又唔沖咗去,仲要吐係洗手盆到呀 ,而家要貼張大大嘅紙係到提醒人要有公德心呀。
回復

jellyfishy 發表於 2008-3-12 13:48:41 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2008-3-12 13:09 發表

你話

同囡囡老公一起一二三做運動啦~ 身體好d身材正d人又醒老公錫多d~~~
回復

Monse 發表於 2008-3-12 14:20:17 |顯示全部樓層
唉!我係年初五搭巴士坐我後面的年青人(一男一女)咳到肺都甩埋仲唔用衛生紙掩著個口,我都知死架啦,點知第二日就開始喉嚨痛跟著就開始病啦,病到現在還未好而家仲睇緊中醫。發覺自從沙士後曾有一段時間啲人都好有公德心,但日子久了啲人忘記得一乾二清淨了,唉。
回復

ayclui 發表於 2008-3-12 15:13:06 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2008-3-12 14:20 發表
唉!我係年初五搭巴士坐我後面的年青人(一男一女)咳到肺都甩埋仲唔用衛生紙掩著個口,我都知死架啦,點知第二日就開始喉嚨痛跟著就開始病啦,病到現在還未好而家仲睇緊中醫。發覺自從沙士後曾有一段時間啲人都好有公德心,但日 ...

係呀, d 人真係好無公德心o架...咳到肺甩都唔用紙巾掩住.  你啤住佢咩, 佢重用一個'未見過人咳咩, 大驚小怪'嘅樣o黎回應你.  o向咁嘅情形下我通常會逃離現場, 如果唔得就唯有用紙巾掩住自己嘅口鼻囉

保重身體呀 Monse...

回復

lolo 發表於 2008-3-12 15:46:53 |顯示全部樓層
香港人非當健忘    好快唔記得03年的慘痛教訓     

我而家雖然置身事外(遠離醫院)   都不忘口罩   尤其搭港鐵呢d公車    車上每根扶手、陣陣强風都送上每數病菌   
回復

everydayfan 發表於 2008-3-12 15:50:19 |顯示全部樓層
我住村屋地下, 樓上沖涼去水係會經過我廁所去水渠, 新年時樓上有人咳到狗吠咁, 之後無耐到我病喇~
病徵同樓上一樣, 我曾經懷疑係樓上傳染俾我架!
病菌經同一條渠入我間屋度.
所以家居消潔消毒都好重要
回復

lolo 發表於 2008-3-12 16:00:20 |顯示全部樓層
原帖由 everydayfan 於 2008-3-12 15:50 發表
我住村屋地下, 樓上沖涼去水係會經過我廁所去水渠, 新年時樓上有人咳到狗吠咁, 之後無耐到我病喇~
病徵同樓上一樣, 我曾經懷疑係樓上傳染俾我架!
病菌經同一條渠入我間屋度.
所以家居消潔消毒都好重要 ...

村屋去水渠少有U型聚水器    沒這氣隔(or叫水隔)比較煩
回復

candyafr 發表於 2008-3-12 16:27:10 |顯示全部樓層
除咗流感,d諾沃克都好似好勁
回復

candyafr 發表於 2008-3-12 16:30:37 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2008-3-12 11:06 發表

ta ta 你有小朋友就更要加強戒備, 記得要洗手,洗手,洗手,洗手 ---> 變咗'董1A'添

宜家有d洗手液可免過水,只要搓手就ok la,仲話有護膚成份
回復

tata 發表於 2008-3-12 16:31:02 |顯示全部樓層
原帖由 candyafr 於 2008-3-12 16:27 發表
除咗流感,d諾沃克都好似好勁

講起諾沃克, 我早三個月前都疑似中過, 好利害, 嘔足三日, 痾足五日, 足足食粥食咗一星期, 仲要傳染俾細女, 細女再傳埋俾我阿媽, 都幾勁
回復

candyafr 發表於 2008-3-12 16:38:39 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2008-3-12 16:31 發表

講起諾沃克, 我早三個月前都疑似中過, 好利害, 嘔足三日, 痾足五日, 足足食粥食咗一星期, 仲要傳染俾細女, 細女再傳埋俾我阿媽, 都幾勁

係啊,主要是透過直接接觸傳染,所以d醫院病房一有,一定封病房,我媽媽上次食完壽司都勁痾又嘔,差d要入院
回復

ayclui 發表於 2008-3-12 17:31:29 |顯示全部樓層
原帖由 lolo 於 2008-3-12 15:46 發表
香港人非當健忘    好快唔記得03年的慘痛教訓     

我而家雖然置身事外(遠離醫院)   都不忘口罩   尤其搭港鐵呢d公車    車上每根扶手、陣陣强風都送上每數病菌     ...

除咗戴口罩外, 最好隨身帶備消毒濕紙巾就萬無一失啦   

原帖由 candyafr 於 2008-3-12 16:38 發表

係啊,主要是透過直接接觸傳染,所以d醫院病房一有,一定封病房,我媽媽上次食完壽司都勁痾又嘔,差d要入院

食完壽司?  嘩...呢兩個月都唔食囉...
回復

candyafr 發表於 2008-3-12 18:07:35 |顯示全部樓層
新聞報告話又多一間小學因流感停課
回復

ayclui 發表於 2008-3-12 18:15:28 |顯示全部樓層
原帖由 candyafr 於 2008-3-12 18:07 發表
新聞報告話又多一間小學因流感停課

大家都要一級戒備
回復

牙鈴 發表於 2008-3-12 18:32:49 |顯示全部樓層
大家都好似返到沙士果陣咁lo
回復

ahhong 發表於 2008-3-12 19:51:23 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 12/3/2008 13:09 發表

變咗戴口罩果d先係無病...幾畸形!

戴口罩....戴又焗到半死,唔帶就會病死~

疫症折磨人o既其中一環~
回復

lolo 發表於 2008-3-12 20:37:17 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2008-3-12 17:31 發表

除咗戴口罩外, 最好隨身帶備消毒濕紙巾就萬無一失啦    

自從03年後    除咗濕紙巾    我長期帶住支消毒抹手液    搭完公車 ... 都用嚟搓吓對手
回復

ayclui 發表於 2008-3-12 21:05:00 |顯示全部樓層
原帖由 lolo 於 2008-3-12 20:37 發表

自從03年後    除咗濕紙巾    我長期帶住支消毒抹手液    搭完公車 ... 都用嚟搓吓對手

消毒抹手液又被搶哂啦...好彩我有消毒濕紙巾
官塘線D人無乜衛生常識...好得人驚
回復

candyafr 發表於 2008-3-12 21:12:29 |顯示全部樓層
可以用alochol-based hand rub洗手
回復

Tingting 發表於 2008-3-12 21:16:36 |顯示全部樓層
今天公司又始集体訂購口罩....驚..驚
回復