戴口罩的日子又再來臨了嗎?

作者: ayclui 發表于 2008-3-12 10:55:17
6212 103
everydayfan 發表於 2008-3-12 21:49:42 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2008-3-12 21:05 發表

消毒抹手液又被搶哂啦...好彩我有消毒濕紙巾
官塘線D人無乜衛生常識...好得人驚

我覺得西鐵線既人都係咁,
另外我返大陸如住酒店都會帶定消毒噴霧架, 好似殺虫水果隻~

回復

bchai 發表於 2008-3-12 22:24:10 |顯示全部樓層
其實我由去年11月已經斷斷續續病到現在,真的是十分恐怖,其中去年十二月頭我去了BBQ之後一天再去吃 buffet,再之後的一天早上就有點兒喉痛,lunch 的時侯就與同事一起海南雞飯,之後覺得 d海南雞很好吃,再買了外賣與家人於 dinner 時品嘗,那天晚上家人還煲了花膠煲雞,一直以來我都有聽過傷風or感冒不要吃雞會困住,很難好的,但我一路都唔信,仲覺得有 d 好笑,都唔知道什麼是"困住" ,但之後的一天起來時聲音也變了,但我仍沒有多加注意,睇完醫生後即同家姐去食日式串燒,之後我就慘了,足足咳了一個月,是很恐怖的咳不停,吃藥後只能睡三小時,藥力過後便會咳醒,要帶藥 & 暖水壺一起睡,要再吃藥才可入睡,這是我病了數天後才發現的,之前數天我真係晚晚咳通霄 ,日日都在 overdose 咳藥水,可恨的是咳藥水會令人 very tired 的,我日日都捱眼瞓上班。我亦試過在 bus上狂咳,雖然我帶了口罩,但全車人都用奇異的目光看我,我那時已用手按著自己條頸,但按到面紅 & 流眼水也 stop 唔到.........................

所以傷風or感冒不要吃雞
回復

Tony 發表於 2008-3-12 22:40:45 |顯示全部樓層
頭先睇新聞話小學同幼稚園停課 ,但中學冇得放
回復

Monse 發表於 2008-3-12 22:45:34 |顯示全部樓層
原帖由 bchai 於 2008-3-12 22:24 發表
其實我由去年11月已經斷斷續續病到現在,真的是十分恐怖,其中去年十二月頭我去了BBQ之後一天再去吃 buffet,再之後的一天早上就有點兒喉痛,lunch 的時侯就與同事一起海南雞飯,之後覺得 d海南雞很好吃,再買了外賣與家人於 din ...

bchai
me too. 我同你既情況一樣呀,不過我介口都介得好清架啦,我睇左六次西醫,食抗生素都食到我傻呀,而家轉左睇中醫都超過一個星期了,醫師問我食過物原來除了雞唔食得外就連骨湯(任何骨湯都不可)都唔飲得架,我飲左鮮鱷魚排煲沙參玉竹湯之麻,人地話鱷魚肉煲湯可止咳我才飲,點知就攪成咁啦,醫師話有排攪,哪我今日又喉嚨痛啦總之病情反反覆覆啦,各位花友請小心保重身體呀
回復

lolo 發表於 2008-3-12 23:08:30 |顯示全部樓層
bchai 同 Monse 要好好保重呀
回復

lolo 發表於 2008-3-12 23:23:27 |顯示全部樓層
原帖由 Tingting 於 2008-3-12 21:16 發表
今天公司又始集体訂購口罩....驚..驚

又要麻煩你喇    唔該晒
回復

cross 發表於 2008-3-13 09:05:56 |顯示全部樓層
我都病左...失聲tim陰功
回復

raccoon 發表於 2008-3-13 09:24:51 |顯示全部樓層
原帖由 cross 於 2008-3-13 09:05 發表

好好保重呀,飲下淡蜜糖水呀,有幫助架,可以消炎。
回復

ayclui 發表於 2008-3-13 10:19:05 |顯示全部樓層
原帖由 cross 於 2008-3-13 09:05 發表

醫失聲良方:
去藥材鋪買2隻鹹竹蜂, 篤碎佢, 用熱水沖o黎飲, 包你好快開聲
回復

noel 發表於 2008-3-13 10:29:14 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2008-3-13 10:19 發表

醫失聲良方:
去藥材鋪買2隻鹹竹蜂, 篤碎佢, 用熱水沖o黎飲, 包你好快開聲

呢個好work嫁
不過我只落半隻咋...
回復

cross 發表於 2008-3-13 10:40:35 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2008-3-13 10:19 發表

醫失聲良方:

我係病成咁..
宜家走音加差唔多叫講唔到野
回復

noel 發表於 2008-3-13 10:50:29 |顯示全部樓層
原帖由 bchai 於 2008-3-12 22:24 發表
其實我由去年11月已經斷斷續續病到現在,真的是十分恐怖,其中去年十二月頭我去了BBQ之後一天再去吃 buffet,再之後的一天早上就有點兒喉痛,lunch 的時侯就與同事一起海南雞飯,之後覺得 d海南雞很好吃,再買了外賣與家人於 din ...

咳真係好難制止...個人習慣帶定d薄荷糖/茶响袋,忍唔住就攞出嚟"啪"

我通常係氣管敏感至咳,一咳就好麻煩
斷斷續續咁,最弊外頭熱公司凍,一冷一熱好難斷尾
以前响舊公司有個同事笑住叫我去照肺,話我咳咗成年都重咁好氣..

後來轉咗エ,老細比較隨意,唔係太熱就會開晒全公可嘅窗,話空氣流通喎!
事實又真係好咗,果段日子都冇乜氣管問題
回復

ayclui 發表於 2008-3-13 11:06:16 |顯示全部樓層
原帖由 noel 於 2008-3-13 10:29 發表

呢個好work嫁
不過我只落半隻咋...

sorry, sorry 無講清楚...每次一隻都ok啦, 我話兩隻係因為無乜人會去藥材鋪齋買一隻鹹竹蜂啩
回復

candyafr 發表於 2008-3-13 11:07:56 |顯示全部樓層

不如你試下睇中醫清吓会好d
回復

noel 發表於 2008-3-13 11:08:59 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2008-3-12 22:45 發表
bchai
me too. 我同你既情況一樣呀,不過我介口都介得好清架啦,我睇左六次西醫,食抗生素都食到我傻呀,而家轉左睇中醫都超過一個星期了,醫師問我食過物原來除了雞唔食得外就連骨湯(任何骨湯都不可)都唔飲得架,我 ...

Monse~ 鱷魚肉煲湯係醫哮喘嫁,你d咳係由病菌而來,緊係止唔到啦...

我上次睇咗好多次中、西醫都止唔到咳,咳到小腹同心口好疼
到後來食晒d葯又咳到好辛苦,就走去葯房買咳水頂住先,果位葯劑師見我咳到隻狗咁
就介紹咗隻咳水比我,雖然未見過呢隻牌子,但都唔埋得咁多~
好好彩我夾到隻葯水,咁先至唔洗受苦咋
回復

ayclui 發表於 2008-3-13 11:11:03 |顯示全部樓層
原帖由 noel 於 2008-3-13 10:50 發表

咳真係好難制止...個人習慣帶定d薄荷糖/茶响袋,忍唔住就攞出嚟"啪"

我通常係氣管敏感至咳,一咳就好麻煩
斷斷續續咁,最弊外頭熱公司凍,一冷一熱好難斷尾
以前响舊公司有個同事笑住叫我去照肺, ...

我都有氣管敏感, 所以成日著樽領衫罩住條頸...次次一咳就要咳到流哂眼淚鼻涕先會停...好易嚇壞人
回復

candyafr 發表於 2008-3-13 11:11:55 |顯示全部樓層
原帖由 cross 於 2008-3-13 10:40 發表

我係病成咁..
宜家走音加差唔多叫講唔到野

嘩,好似我上1次咁,要唔好講嘢,醫生話是病毒感染,結果我食完5日抗生素,再睇咗2次中醫先ok
回復

tata 發表於 2008-3-13 11:12:09 |顯示全部樓層
原帖由 noel 於 2008-3-13 11:08 發表

Monse~ 鱷魚肉煲湯係醫哮喘嫁,你d咳係由病菌而來,緊係止唔到啦...

我上次睇咗好多次中、西醫都止唔到咳,咳到小腹同心口好疼
到後來食晒d葯又咳到好辛苦,就走去葯房買咳水頂住先,果位葯劑師見我咳到隻 ...

係咪上次你介紹嗰隻呀, 好難飲...............
回復

ayclui 發表於 2008-3-13 11:14:36 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2008-3-13 11:12 發表

係咪上次你介紹嗰隻呀, 好難飲...............

苦口良藥噃
回復

candyafr 發表於 2008-3-13 11:19:56 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2008-3-13 11:11 發表

我都有氣管敏感, 所以成日著樽領衫罩住條頸...次次一咳就要咳到流哂眼淚鼻涕先會停...好易嚇壞人

其實可以用布的頸巾,一樣有效,唔駛下下着樽領衫,但小心氣管敏感,有機會變哮喘,我有個朋友都有氣管敏感,她的私家醫生曾經介紹佢食一種特效藥,只食6個星期,都好有效,但都幾貴
回復