戴口罩的日子又再來臨了嗎?

作者: ayclui 發表于 2008-3-12 10:55:17
6137 101
最近的流感實在有點可怕...令我想起五年前的恐怖回憶.  不知是否我太敏感的關係, 總覺得今天地鐵內很多人都有咳嗽, 又不掩口和帶口罩...我決定今晚回家後拿數個口罩放到手袋內, 以便不時之需.  大家都不要掉以輕心啊~
tata 發表於 2008-3-12 11:01:37 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2008-3-12 10:55 發表
最近的流感實在有點可怕...令我想起五年前的恐怖回憶.  不知是否我太敏感的關係, 總覺得今天地鐵內很多人都有咳嗽, 又不掩口和帶口罩...我決定今晚回家後拿數個口罩放到手袋內, 以便不時之需.  大家都不要掉以輕心啊 ...

係呀, 好驚呀, 元朗有間小學有百個師生放病假呀, 學校要停課兩日呀~ 我都驚緊L
回復

ayclui 發表於 2008-3-12 11:06:51 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2008-3-12 11:01 發表

係呀, 好驚呀, 元朗有間小學有百個師生放病假呀, 學校要停課兩日呀~ 我都驚緊L

ta ta 你有小朋友就更要加強戒備, 記得要洗手,洗手,洗手,洗手 ---> 變咗'董1A'添
回復

tata 發表於 2008-3-12 11:09:18 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2008-3-12 11:06 發表

ta ta 你有小朋友就更要加強戒備, 記得要洗手,洗手,洗手,洗手 ---> 變咗'董1A'添

講開都有啲喉嚨唔係好舒服, 飲杯熱檸水先
回復

lammadick 發表於 2008-3-12 11:13:20 |顯示全部樓層
希望不會吧...不過大家都應該小心自律...有病既小朋友就唔應該比佢上學
我位小公子都在二月尾有感冒...足足一個星期先好番..睇咗三次醫生..我成個星期都唔比佢返學呀
今次都真的很利害...連睇住佢個工人都病了...我都有兩天冇番工睇仔比工人休息下
點知連自己都有少許問題...不過食了兩天藥我已經好番哂
回復

ayclui 發表於 2008-3-12 11:17:05 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2008-3-12 11:09 發表

講開都有啲喉嚨唔係好舒服, 飲杯熱檸水先

你就好啦, 公司有檸檬...原來呢d'基本人權'都唔係'老馮'o架
想當年我舊公司重有即磨咖啡機添, 好似小型 starbxxk 咁, 幾 high 呀...家吓...
報應囉...
回復

tata 發表於 2008-3-12 11:43:12 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2008-3-12 11:17 發表

你就好啦, 公司有檸檬...原來呢d'基本人權'都唔係'老馮'o架
想當年我舊公司重有即磨咖啡機添, 好似小型 starbxxk 咁, 幾 high 呀...家吓...
報應囉... ...

你錯喇, 檸檬係來自公司canteen, 成為五個大洋
回復

everydayfan 發表於 2008-3-12 11:47:55 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2008-3-12 11:17 發表

報應囉... ...

我以前公司都有個呀姐朝朝沖定杯靚飲品架, 要乜有乜, 呀姐仲記得晒公司成百人要飲咩野添呀!
我而家轉左自己工, 要食自己lu...係咪而家公司無晒呢D福利喇?
講返我今日答小巴時聽到後面有個女人係電話到同人講佢昨晚個小朋友發燒同埋咳到嘔, 依家帶佢去睇醫生,
我寧轉見到佢個小朋友都無帶返個口罩, 我果時真係好驚佢會傳染俾我架!
都係今日買返幾個口罩旁身, 保護自己!!!
回復

ayclui 發表於 2008-3-12 12:45:39 |顯示全部樓層
原帖由 everydayfan 於 2008-3-12 11:47 發表

我以前公司都有個呀姐朝朝沖定杯靚飲品架, 要乜有乜, 呀姐仲記得晒公司成百人要飲咩野添呀!
我而家轉左自己工, 要食自己lu...係咪而家公司無晒呢D福利喇?
講返我今日答小巴時聽到後面有個女人係電話到同人講佢昨晚 ...

係呀, 小心駛得萬年船...人o地唔戴咪自己戴囉...
昨日lunch time 經過 '萬零' d 口罩重比人搶哂添呀, 好彩我屋企有足夠數量自用...
回復

ayclui 發表於 2008-3-12 12:47:05 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2008-3-12 11:43 發表

你錯喇, 檸檬係來自公司canteen, 成為五個大洋

原來'同是天涯淪落人'...
回復

tata 發表於 2008-3-12 12:47:37 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2008-3-12 12:45 發表

係呀, 小心駛得萬年船...人o地唔戴咪自己戴囉...
昨日lunch time 經過 '萬零' d 口罩重比人搶哂添呀, 好彩我屋企有足夠數量自用...

撞鬼, 又要搶購呀~ 阿女報告話今日好多小朋友戴口罩, 但係我估多數係唔係有病
回復

tata 發表於 2008-3-12 12:49:13 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2008-3-12 12:47 發表

原來'同是天涯淪落人'...

我公司係有咖啡供應, 不過唔係俾人飲, 係俾鬼飲架(我大老闆係鬼佬)
回復

jellyfishy 發表於 2008-3-12 12:54:52 |顯示全部樓層
記得多做運動加強免疫力呀~
(水母覺得好多為花友都好似唔係好鍾意做運動, 你地係咪懶人呀? )
回復

蛀米虫 發表於 2008-3-12 13:00:00 |顯示全部樓層
希望唔好啦~
回復

蛀米虫 發表於 2008-3-12 13:01:36 |顯示全部樓層
不過大家都應該小心自律<----- 好多人唔知死!  係巴士打個核痴都可以噴到前坐成頭成耳口水......
回復

ayclui 發表於 2008-3-12 13:09:04 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2008-3-12 12:47 發表

撞鬼, 又要搶購呀~ 阿女報告話今日好多小朋友戴口罩, 但係我估多數係唔係有病

變咗戴口罩果d先係無病...幾畸形!
回復

tata 發表於 2008-3-12 13:09:27 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-3-12 12:54 發表
記得多做運動加強免疫力呀~
(水母覺得好多為花友都好似唔係好鍾意做運動, 你地係咪懶人呀? )

你話
回復

tata 發表於 2008-3-12 13:11:13 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2008-3-12 13:09 發表

變咗戴口罩果d先係無病...幾畸形!

沙士嗰陣都係咁架啦
回復

mcyan 發表於 2008-3-12 13:47:02 |顯示全部樓層
好多人都無公德心架,係廁所到吐咗痰又唔沖咗去,仲要吐係洗手盆到呀 ,而家要貼張大大嘅紙係到提醒人要有公德心呀。
回復

jellyfishy 發表於 2008-3-12 13:48:41 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2008-3-12 13:09 發表

你話

同囡囡老公一起一二三做運動啦~ 身體好d身材正d人又醒老公錫多d~~~
回復