香薰膏

作者: Sylvia 發表于 2011-4-17 13:15:39
6249 61
jellyfishy 發表於 2011-4-18 09:47:53 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-4-18 09:44
剛抄完筆記你地就吹左咁多層樓喇....

我最中意甜杏仁油,用完軟軟滑滑.....怕易變就溝油用囉....溝祖祖巴 ...

sure 有~ 
$0.7平野...

回復

jellyfishy 發表於 2011-4-18 09:48:37 |顯示全部樓層

我最中意甜杏仁油,用完軟軟滑滑.....怕易變就溝油用囉....溝祖祖巴 ...

死喇,買左Aloe vera 回家,我仲未開始用,有無好介紹?
回復

Sylvia 發表於 2011-4-18 09:52:17 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-4-18 08:54
你邊本書咁教???   
max 1% in carrier oil 係芳療用葯最大劑量.
1ml = 約20drops essential oil.  ...

您真醒目, 係抄書架, 坊間無乜配方, 仲要我自己減左佢一半架喇~
就係覺得唔多妥, 所以先貼出黎獻醜~
回復

Sylvia 發表於 2011-4-18 09:54:26 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-4-18 08:54
你邊本書咁教???   
max 1% in carrier oil 係芳療用葯最大劑量.
1ml = 約20drops essential oil.  ...

我貼左出嚟先醒起有問題, 但又唔見有 icon可以修改, 再發貼又....
回復

cklife 發表於 2011-4-18 09:54:44 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-4-18 09:48
死喇,買左Aloe vera 回家,我仲未開始用,有無好介紹?

你買既係乜野呀...蘆薈粉、蘆薈液、蘆薈啫喱?
回復

cklife 發表於 2011-4-18 09:56:02 |顯示全部樓層
Sylvia 發表於 2011-4-18 09:54
我貼左出嚟先醒起有問題, 但又唔見有 icon可以修改, 再發貼又....

就係你發個貼下邊有寫鉛筆....寫住[編輯]
回復

jellyfishy 發表於 2011-4-18 09:57:38 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-4-18 09:54
你買既係乜野呀...蘆薈粉、蘆薈液、蘆薈啫喱?

係你個樽分出來的ND蘆薈啫喱~~
回復

jellyfishy 發表於 2011-4-18 09:58:40 |顯示全部樓層
Sylvia 發表於 2011-4-18 09:52
您真醒目, 係抄書架, 坊間無乜配方, 仲要我自己減左佢一半架喇~
就係覺得唔多妥, 所以先貼出黎獻醜~ ...

你個配方無乜野,係檸檬尤加利唔係幾啱我啫~
msfion個本書問題大d,好想知佢個本書點解會咁大劑量~
回復

prodorothyhkg 發表於 2011-4-18 10:58:26 |顯示全部樓層

我用左成百個都ok喎,不過係幾個月至半年前既貨
回復

cklife 發表於 2011-4-18 12:43:39 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-4-18 09:57
係你個樽分出來的ND蘆薈啫喱~~

天氣熱喇,可以要黎做茶樹啫喱....我老公好中意...

可以驅蚊、修復曬後皮膚、解決輕微皮膚痕癢(濕疹、蚊咬等等)、補濕得黎清爽。

亦可以要黎做眼啫喱或啫喱狀眼膜、補水面膜。

依家冬天夏天都用蘆薈啫喱+油+甘油比老公做身體潤膚霜。

佢冬春天中意起抓痕症...即用手抓一下,D抓痕就腫起晒....用左蘆薈啫做既潤膚啫喱,唔洗搽藥治療預防一次攪惦。
回復

jellyfishy 發表於 2011-4-18 13:12:30 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-4-18 12:43
天氣熱喇,可以要黎做茶樹啫喱....我老公好中意...

可以驅蚊、修復曬後皮膚、解決輕微皮膚痕癢(濕疹、蚊 ...

oh thank you baby~~~

當爽爽地的驅蟲潤膚啫喱,幾好~
今晚試下先~
回復

candyafr 發表於 2011-4-18 16:28:18 |顯示全部樓層
蘆薈啫喱,我上次塊面有d敏感,用左它加d洋甘菊eo同苦橙葉eo搽,立即見效~~
回復

msfion 發表於 2011-4-18 17:52:55 |顯示全部樓層

網上刮來的少少料:
芳療精油使用方式及劑量

精油為高萃取物質,使用時務必注意劑量並稀釋使用。

購買精油時如欲換算滴數可參考下列數值

1滴精油約為0.04ml
1ml 精油 = 25 drops
5ml 精油 = 120 drops
10ml 精油 = 240 drops

1. 香薰法 1-6滴
使用專門的薰香器,並依照說明、空間大小、容器大小,滴入適量精油。一般滴入2-3滴即可充滿約5坪的小室內。

2. 吸入法
蒸氣吸入法:大盆中注入熱水,滴入2-3滴精油,將臉直接對著大盆約25cm,閉上眼睛,深深吸入蒸氣,進行時需將頭部以大毛巾覆蓋,以免蒸氣外洩。
手帕或紙巾吸入法:將1-2滴精油滴於手帕或紙巾上以利吸入

3. 按摩法
將精油依專業指示的比例與基底油混合使用。一般而言1ml的基底油可對應滴入0.5-1滴的精油。老人與小孩則需將劑量減低。列表如下:
基底油(ml) [ 精油滴數(drop)]
1ml [0.5-1drop]
5ml [1-5 drops]
15ml [2-10 drops]
20ml [4-20 drops]
25ml [5-25 drops]
30ml [6-30 drops]

濃度1%= 30ml [7-8 drops]
濃度2%= 30ml [15 drops]
濃度3%= 30ml [23 drops]
濃度4%= 30ml [30 drops]

4. 水療法
泡澡:5-10滴 (basil, cinnamon, clove, peppermint, thyme等香料性的精油不宜用於泡澡)
足浴:2-6滴
半身浴、臀浴:4滴
淋浴:最多8滴

5. 室內噴劑:250ml水,加入10ml無色、無濃重味道的烈酒(例如伏特加或琴酒),滴入4滴精油並搖勻,可噴灑空間,改善空氣品質

6. 枕頭:1-3滴,視精油特性,不宜滴過量以免影響睡眠。亦可將精油滴在棉球上塞在枕套裡。並需注意,有些精油會在布料上留下痕跡。
回復

candyafr 發表於 2011-4-18 17:59:34 |顯示全部樓層
msfion 發表於 2011-4-18 17:52
網上刮來的少少料:
芳療精油使用方式及劑量

通常 1ml eo =20滴............所以如果你以 1ml = 25滴,難怪你的eo用量偏多
回復

msfion 發表於 2011-4-18 18:02:55 |顯示全部樓層

精油稀釋的濃度:

正常稀釋使用 2.5% 濃度稀釋,使用 10ml 基底油應加入不超過 5 滴的精油。
   使用在身體按摩油稀釋濃度可以提高到 3 ~ 5% ,例如 10 ml 基底油,可加入 6 ~ 10 滴的精油。

適用在泡澡可以有 5 % 的稀釋濃度,例如 10 ml 基底油,可加入 10 滴的精油。

懷孕中或敏感肌膚 使用 1% 濃度稀釋,計算方式同 1。

非常敏感肌膚或小孩或嬰兒需用極度稀釋,即一滴精油配 20ml 基底油,像有些精油具有較強的效力,例如

玫瑰等,就可以使用比薰衣草、佛手柑等較少的劑量。

回復

jellyfishy 發表於 2011-4-18 18:05:52 |顯示全部樓層
msfion 發表於 2011-4-18 17:52
網上刮來的少少料:
芳療精油使用方式及劑量

fion, 網上版權問題,請列明出處,否則今晚午夜左右我會delete左佢~ 真係唔好意思.
回復

msfion 發表於 2011-4-18 18:09:18 |顯示全部樓層
candyafr 發表於 2011-4-18 17:59
通常 1ml eo =20滴............所以如果你以 1ml = 25滴,難怪你的eo用量偏多

一般情況都以樽一滴一滴的滴到底油稀釋,ml,ml,聲倒好少好少咁豪.
回復

msfion 發表於 2011-4-18 18:11:17 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-4-18 18:05
fion, 網上版權問題,請列明出處,否則今晚午夜左右我會delete左佢~ 真係唔好意思. ...

好呀~今晚delete左佢啦.唔會唔好意思.我明白的
回復

fanhoiyiu 發表於 2011-4-18 18:16:10 |顯示全部樓層
請問各位知唔知邊度有香薰課程讀呢?
回復

candyafr 發表於 2011-4-18 18:23:06 |顯示全部樓層
msfion 發表於 2011-4-18 18:09
一般情況都以樽一滴一滴的滴到底油稀釋,ml,ml,聲倒好少好少咁豪.

我知係以幾多滴計.................我的意思係1ml= 20滴,不是25滴啊.......打皂咪可以以ml計啦
回復