好鬼燢

作者: Sylvia 發表于 2012-5-17 08:41:25
1885 17
樓上住戶, 經常性地到每層垃圾房摷賣得$嘅垃圾~
為左方便運送, 佢將垃圾放響每層嘅消防喉櫃裡面(因為係不锈鋼門, 所以係睇唔到嘅)~
wendy_choy_hk 發表於 2012-5-17 08:45:45 |顯示全部樓層
同管理處投訴得唔得?

我住那座個婆婆今日3次由40樓巡樓到1樓,仲要係繁忙時間hold lift 巡樓. d管理員丙佢好幾次之後,佢唔敢甘過份.
回復

mono 發表於 2012-5-17 08:59:31 |顯示全部樓層
試過投訴未?
回復

Sylvia 發表於 2012-5-17 09:14:46 |顯示全部樓層
燢得濟, 未講完~
我之所以發現, 係因為消防櫃係走廊, 係幾個單位必經之地, 當然包括我喇~
每日都覺得走廊好臭, 以為係垃圾房傳出嚟, 同管理處講叫佢搵清潔人員去洗下~
但依然耐唔時有臭味, 當然係有日陣味大得濟, 俾我地發現左~

跟住去管理處投訴, 但都俾我地係消防櫃發現左好多次, 真係火~'
回復

Springonions 發表於 2012-5-17 09:22:51 |顯示全部樓層
除了向管理處投訴外, 你也可以向消防處投訴, 因為消防櫃裏有消防喉, 阻塞消防喉是違反消防條例的.

我上次都係咁"恐"管理主任"  發表於 2012-5-17 09:38
回復

jellyfishy 發表於 2012-5-17 09:29:00 |顯示全部樓層
聯同其他業主一齊向管理處投訴, 否則就要向管理委員會投訴埋管理公司~

其他廢柴業主~xyz佢地喇~第二層都算, 同層另外一邊都算, 有乜理由有臭味個邊有3個單位, 淨係得我地嘈, 唔通另外啲廢柴住慣係係垃圾裡面, 唔覺嗅  發表於 2012-5-17 09:40
回復

Sylvia 發表於 2012-5-17 09:37:19 |顯示全部樓層
上個月, 卒之俾我親手捉住一個女人, 佢驚得濟, 俾我迫左落樓下管理員更亭, 佢跟住走左出街~
但起碼就爆左佢係邊層業主, 當時聽到管理員同佢嘅對話~
原來管理處知道佢係邊個, 亦勸過, 重有清潔姐姐岩岩係度, 爆話每日都幫佢清番好多~
我話佢係業主, 我唔係亞, 您地唔好意思得罪佢, 咁您就唔怕得罪我

哼, 今朝變左亞伯(其實應該有3條友, 1個亞伯, 1個亞毛, 另1個女人)~
亞伯今次醒, 見我等電梯, 佢就唔開垃圾房, 扮野等~
我當然唔放過佢, 問佢做乜嚟執垃圾~
其實執我係唔會理, 祗要您唔好整污漕我都算~
亞伯串我, 叫我人贓并獲先~

型喎~~~阿太~~~ 我都會咁做~ 咁你又call定管理處捉佢地囉~  發表於 2012-5-17 09:51
亞伯好堅喎!叫你要人贜並獲....... 你咪話:你唔喺住哩層,刻意逗留圖謀不軌,用IPHONE影底佢做證據。你喺業主,你有權唔俾佢出入你果層!  發表於 2012-5-17 09:43
回復

Springonions 發表於 2012-5-17 09:43:41 |顯示全部樓層
Sylvia  我上次都係咁"恐"管理主任

為了自己和全層居民的安全, 我覺得你應該真係向消防處投訴.
回復

Sylvia 發表於 2012-5-17 10:10:06 |顯示全部樓層
八王爺  亞伯好堅喎!叫你要人贜並獲....... 你咪話:你唔喺住哩層,刻意逗留圖謀不軌,用IPHONE影底佢做證據。你喺業主,你有權唔俾佢出入你果層!  發表於 24 分鐘前

好, 等我查吓大廈公契, 如果係嘅, 佢就死梗~

係喎~ 你熟法律~  發表於 2012-5-17 10:11
回復

八王爺 發表於 2012-5-17 10:27:50 |顯示全部樓層
Sylvia 發表於 2012-5-17 03:10
八王爺  亞伯好堅喎!叫你要人贜並獲....... 你咪話:你唔喺住哩層,刻意逗留圖謀不軌,用IPHONE影底佢做證 ...

買樓時連門口位,走廊和走火梯都計入面積架!
佢可以行走火梯,但進入樓層就侵犯你嘅業權。
回復

Springonions 發表於 2012-5-17 10:39:11 |顯示全部樓層
用業權呢條路, 唔係唔得, 但一定要付諸法庭, 先至有效.  如果佢係醒, 可能估到你地唔會真係揾律師告佢, 咁你地就無法拋到佢啦.

呀太可以做到出信,實拋到佢既~  發表於 2012-5-17 10:46
回復

Springonions 發表於 2012-5-17 11:02:03 |顯示全部樓層
dorothyhkg  呀太可以做到出信,實拋到佢既~

係por, 唔記得咗添 一於嚇到佢鼻哥窿無肉
回復

faylo 發表於 2012-5-17 11:10:39 |顯示全部樓層
Springonions 發表於 2012-5-17 09:43
Sylvia  我上次都係咁"恐"管理主任

為了自己和全層居民的安全, 我覺得你應該真係向消防處投訴. ...

其實你投訴一次消防防火組一次,佢地查明屬實,就會出警告信給管理公司,咁個管理主任就要切實執行及打擊那一家人,其實管理處有錄像.咁就好易用佢警告那一家人並以通知防火組及叫防火組做檢控做威嚇,stop佢地再咁做喇

係啦~ 用呢焦可能最快最易攪喎~  發表於 2012-5-17 12:00
回復

claudiatang 發表於 2012-5-17 11:11:20 |顯示全部樓層
他/她們執什麼垃圾呀?賣得的都只有紙和罐頭................﹗自己住的地方都不保持清潔太過份了。
回復

Sylvia 發表於 2012-5-17 11:41:31 |顯示全部樓層
救命, 人都癲, 家陣連我老公都發癲~
我老公本來約左管理主任同建築公司今晚去我屋企跟進牆漏水問題~
咁我今朝問我老公攞管理主住個電話, 諗住去"趙"佢, 我老公司反正今晚見到佢, 等佢講, 好喇, 您去講, ok, 我都吽病吽到失聲~
頭先, 要大廈公契, 咪再同老公攞電話囉~
哼, 我同個主任講我要公契副本, 佢話會擺響更亭度, 完.
頭先老公打電話嚟, 話我個主任打俾佢, 又話我自己唔同人講, 我頂佢xyz....
家陣我去攞野, 有乜問題, 佢成日都覺得我呢啲係唔嗱有用, 您咁有用又唔見您擺得平, 我要係結果~
真係好嗱燢
我老公仲衰Q個啲管理公司

唔好內鬨 x3~  發表於 2012-5-17 15:28
你地唔可以內鬨 x2  發表於 2012-5-17 12:11
水母,佢講管理公司嘅主任今晚見佢老公。主任就是管理公司的主任。  發表於 2012-5-17 12:04
唔好嬲你老公。佢都喺夾心人。最衰都喺果個執垃圾嘅。你地唔可以內鬨!  發表於 2012-5-17 12:03
你個主任打俾你老公? 死喇,我又睇唔明喇~   發表於 2012-5-17 11:59
回復

Sylvia 發表於 2012-5-17 12:07:50 |顯示全部樓層
Sorry, 燢我濟, 都唔知自己寫乜

定d來定d來~~~ 勿內閧呀~~  發表於 2012-5-17 15:26
回復

chingyi724 發表於 2012-5-17 20:34:23 |顯示全部樓層
依家生活咁艱難 對於D長者黎講執垃圾對佢地黎講係最好嘅幫補家計方法
試想下,如果有得揀,佢地都唔會想去執垃圾,問題係佢地冇工作能力而只得時間,就只可以做呢D野,
有時候不妨做下好人,係佢地未黎執垃圾之前整理好1袋可回收嘅垃圾比佢地,1黎可以幫到佢地,2黎佢地又唔洗摷垃圾騷擾到你地

又或者佢唔係長者-0-咁以上嘅就係廢話lu~~
回復

faylo 發表於 2012-5-17 22:16:31 |顯示全部樓層
chingyi724 發表於 2012-5-17 20:34
依家生活咁艱難 對於D長者黎講執垃圾對佢地黎講係最好嘅幫補家計方法
試想下,如果有得揀,佢地都唔會想去執 ...

有d人糸吾值得同情,你執得于淨,我米幫你,試過百d衰人,為執個紙盒,將裹面d垃圾倒到一地,執個花盆,成地都糸泥同棵植物,哩d人我地吾可以辜惜,最後是養虎為患,以前隔離屋都糸執舊野,放到前院一大舊少報紙,舊電器,等任佢日哂雨淋,後來d街坊話佢有兩間老人院,及一間手袋廠,咁我米不斷投訴先有改善
回復