香薰膏

作者: Sylvia 發表于 2011-4-17 13:15:39
6127 61
身痕,想整啲香薰膏, 唔知下面個配方有無問題, 主要唔想啲油揩到衫~

材料:
乳木果脂2湯匙
菎麻籽油1湯匙
蜜蠟5g
個人喜好的精油10滴(嘻嘻, 我揀檸檬尤加利)

做法:
1.將果脂和蜜蠟倒入燒杯中,然後隔水加熱至溶化。
2.蜜蠟溶化後,加入精油充份攪拌,然後倒入已消毒過的容器中,待凝固即可使用。

msfion 發表於 2011-4-17 13:40:29 |顯示全部樓層
書話:基本每10ml 底油+至多3隻香薰油共6滴是為安全,
你呢個配方估計應該有30ml底油(有冇估錯?),自己計吓啦
回復

jellyfishy 發表於 2011-4-18 08:54:43 |顯示全部樓層
msfion 發表於 2011-4-17 13:40
書話:基本每10ml 底油+至多3隻香薰油共6滴是為安全,
你呢個配方估計應該有30ml底油(有冇估錯?),自己計吓啦 ...

你邊本書咁教???  
max 1% in carrier oil 係芳療用葯最大劑量.
1ml = 約20drops essential oil.
if 10ml carrier oil -> 約 2 drops essential oil only. 好多essential oil 下多了會有反效果.

以你本書的劑量計算, 10ml carrier oil 6 drops essential oil ... = 3% essential oil,  係非常大劑量, 我會叫過量.  

檸檬桉/尤加利有單炶烯荃, 人體絶不能多吸, 我呢d 聞多少少都頭痛喇....
回復

jellyfishy 發表於 2011-4-18 09:02:37 |顯示全部樓層
Sylvia 發表於 2011-4-17 13:15
身痕,想整啲香薰膏, 唔知下面個配方有無問題, 主要唔想啲油揩到衫~

材料:

你一湯匙即係幾多ml / cc?  5ml?
回復

candyafr 發表於 2011-4-18 09:11:39 |顯示全部樓層
Sylvia 發表於 2011-4-17 13:15

材料:

阿太, 用乳木果脂會否太'立,你是否想現在用?而菎麻籽油好似有陣特別味,而且好黏稠
回復

jellyfishy 發表於 2011-4-18 09:15:01 |顯示全部樓層
candyafr 發表於 2011-4-18 09:11
阿太, 用乳木果脂會否太'立,你是否想現在用?而菎麻籽油好似有陣特別味,而且好黏稠 ...

candy 你心水真係清~~ 
回復

candyafr 發表於 2011-4-18 09:16:26 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-4-18 09:15
candy 你心水真係清~~ 

haha...我有温書架
回復

candyafr 發表於 2011-4-18 09:17:34 |顯示全部樓層
一湯匙好似15 cc
回復

jellyfishy 發表於 2011-4-18 09:18:25 |顯示全部樓層
乳木果脂, 我d皮膚嫌佢笠.
如果15g oil 用 5g beewax, 可能軟左d.天口熱會易溶.我自己通常用約2:1 (油:Beewax)做膏~
回復

candyafr 發表於 2011-4-18 09:25:13 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-4-18 09:18
乳木果脂, 我d皮膚嫌佢笠.
如果15g oil 用 5g beewax, 可能軟左d.天口熱會易溶.我自己通常用約2:1 (油 ...

我自己就用開油5:1beewax..........不過天氣熱,我建議用4:1,會好d...............同埋不如用荷荷巴油,渗透性好,不易變壞,抗氧化又修護肌膚
回復

jellyfishy 發表於 2011-4-18 09:26:37 |顯示全部樓層
candyafr 發表於 2011-4-18 09:17
一湯匙好似15 cc

嘩~~阿太個配方,10drops essential oil ok la~~
回復

jellyfishy 發表於 2011-4-18 09:27:50 |顯示全部樓層
candyafr 發表於 2011-4-18 09:25
我自己就用開油5:1beewax..........不過天氣熱,我建議用4:1,會好d...............同埋不如用荷荷巴油, ...

我都buy jojoba oil, 感覺唔笠,而且仲幾滑身,最好係佢最唔易變壞~
sweet almond oil 都好爽,不過易壞d~
回復

candyafr 發表於 2011-4-18 09:29:31 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-4-18 09:27
我都buy jojoba oil, 感覺唔笠,而且仲幾滑身,最好係佢最唔易變壞~
sweet almond oil 都好爽,不 ...

haha.............我買左新油試..............個名好開心架
回復

candyafr 發表於 2011-4-18 09:32:29 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-4-18 09:27
sweet almond oil 都好爽,不 ...

但sweet almond oil連bb都啱用 .................
回復

cklife 發表於 2011-4-18 09:34:10 |顯示全部樓層
摷番筆記,抄少少出黎先。

一般生理劑量為0.5%-1%
複方精油︰溫和且安全劑量為1%,若含高比例酮類,安全生理劑量應降低為0.5%
單方精油︰溫和且安全劑量為0.5%,用量過大對皮膚具刺激作用。

使用濃度與功效關係︰
低劑量(系統應用)︰附著於細胞膜特定部位,對細胞膜上的酵素,攜型蛋白、離子通道或受體有一定的影響。
中劑量︰細胞膜穩定作用,類似局部麻醉劑。
高劑量︰局部應用(只能短時間小面積使用)。

使用精油除左留意濃度對皮膚既刺激性,同埋化學物對神經系統既影響,仲要留意每日所使用總精油量。

如果使用者好喜歡用精油,乜都加精油,咁應該濃度再調低D,減低每日總精油吸收量。(以一般純護膚或只想聞香氣而言,藥理作用請資詢正式方療師)

而個別精油對皮膚刺激性有不同程度分別,例如︰薰衣草、茶樹精油,濃度可以略高亦不太刺激皮膚。

一般藥理使用精油量略高,比如風濕痛、淋巴推拿、消腫散瘀等。
身體用量可達2.5%
臉部用量可達1-1.5%
局部短期止痛甚至可達25%(只做局部不能超過三天使用)

另外,嬰幼兒和孕婦使用精油種類和份量也和常人有差異。請留意...

如果要做的是香膏,即當作香水使用,因為只是小範圍塗抺,用量較少,只要不刺激皮膚其濃度可以稍高。
但要小心選擇油種,不適宜單劑量使用酮類比較高品種,所以一般做香水類產品,多用複方。

評分

查看全部評分

回復

jellyfishy 發表於 2011-4-18 09:35:10 |顯示全部樓層
candyafr 發表於 2011-4-18 09:29
haha.............我買左新油試..............個名好開心架

你又放毒,你整個支eye cream,我唔捨得用晒佢,放左响雪櫃,早晚搽.
手霜比較笠,適合上星期好乾燥天氣~ 
感覺上eye cream 質感好過手霜,可能油比例少d掛.
回復

cklife 發表於 2011-4-18 09:36:57 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-4-18 09:02
你一湯匙即係幾多ml / cc?  5ml?

1湯匙(量匙)=15ML
回復

candyafr 發表於 2011-4-18 09:44:06 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-4-18 09:35
你又放毒,你整個支eye cream,我唔捨得用晒佢,放左响雪櫃,早晚搽.
手霜比較笠,適合上星期好乾燥天氣 ...

bingo, handcream 油30%, 仲有rosehip oil.................
回復

cklife 發表於 2011-4-18 09:44:59 |顯示全部樓層
剛抄完筆記你地就吹左咁多層樓喇....

我最中意甜杏仁油,用完軟軟滑滑.....怕易變就溝油用囉....溝祖祖巴、椰子油....都係爽油....
你地有無去牛頭角買唇膏筒?昨日收到唇膏既姐妹話滲漏得幾嚴重下。我上次做紫雲高,同佢一樣用透明筒,都漏左一半出黎,你地有無咁情況呀?
回復

candyafr 發表於 2011-4-18 09:47:39 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-4-18 09:44
剛抄完筆記你地就吹左咁多層樓喇....

我最中意甜杏仁油,用完軟軟滑滑.....怕易變就溝油用囉....溝祖祖巴 ...

渗就冇渗..............但家人話用到一半就自動分2截
回復

1234下一頁