四十二樓水耕番茄 (P7 update)

作者: 42ndfloor 發表于 2011-4-15 01:43:06
18467 135
42ndfloor 發表於 2011-5-18 15:14:19 |顯示全部樓層
回復 gender 的帖子

咁細棵都咁好收成?! 我都要試下啦!

如果我有咁多士多啤梨我會用嚟煮汁, 煎pancake一齊食, 淨番嘅汁放喺冰箱遲D食. Homemade士多啤梨奶昔都好正!
回復

農夫 發表於 2011-5-18 15:20:10 |顯示全部樓層
回復 42ndfloor 的帖子

上個月提過嗰盆俾大風吹爛左嘅車厘茄搬左入屋俾佢休養, 希望最少有幾粒紅色車厘茄食啦. 以為棵嘢死硬要食青車厘茄㗎啦, 竟然可以挨到多過九成嘅車厘茄都變左紅色! (不過酸到爆)

=========================================
真係好多喎~^^~ 壯觀!
回復

42ndfloor 發表於 2011-5-20 20:36:54 |顯示全部樓層

今日用左嗰D酸車厘茄加basil, 橄欖油, 蒜, 糖(勁多), 煮左個番茄湯...好味!

好靚, 一粒粒好似波子  發表於 2011-5-27 19:03
正! 好味道~  發表於 2011-5-27 00:37
甜羅勒同蕃茄真係好鬼夾架....  發表於 2011-5-23 17:44
回復

42ndfloor 發表於 2011-5-20 20:59:45 |顯示全部樓層

又upload唔到相嘅...有冇人知點解決?

Edit: 再upload過D相, 得左!

可能唔關你事,我今日up相都有問題@..@  發表於 2011-5-20 22:04
回復

modo 發表於 2011-5-23 16:55:32 |顯示全部樓層

回復 42ndfloor 的帖子

add some cream?

加sour cream都好好味㗎!  發表於 2011-5-25 00:17
回復

42ndfloor 發表於 2011-5-27 00:15:23 |顯示全部樓層
狂風暴雨後D番茄明顯弱左好多. 喺露臺嗰兩棵桃太郎番茄都冇左一半嘅葉, 淨返嗰D仲有白粉病. 大風又試吹斷左其中一棵條主莖. 頂部嘅葉同花好似dup dup地咁.

室內窗邊種嗰棵就靚好多. 而家已經差唔多有4'高, 仲有幾隻花lum同一粒大過車厘茄嘅番茄仔添!
Bucket tomatoes 26-5-11 01.jpg
Bucket tomatoes 26-5-11 02.jpg
Indoor tomato 26-5-11 01.jpg
Indoor tomato 26-5-11 02.jpg
回復

bunbun05 發表於 2011-5-27 08:59:29 |顯示全部樓層
42ndfloor 發表於 2011-5-20 20:36
今日用左嗰D酸車厘茄加basil, 橄欖油, 蒜, 糖(勁多), 煮左個番茄湯...好味!

咁多粒煲埋一定好濃, 但真係要落好多糖, 否則酸?

就係咁啦!  發表於 2011-5-27 10:51
回復

momodoll 發表於 2011-5-29 20:29:37 |顯示全部樓層
回復 riwibe 的帖子

我今日都去佐花寶買佐支試下種薄荷,希望得啦
回復

42ndfloor 發表於 2011-5-30 00:29:39 |顯示全部樓層
gender:  How long does it take to cook? ^^ I have a lot of basiel, 九層塔. And a lot of golden orange tomato... ><
----------------------------------------

Can cook for as long as you want!
Shorter time, fresher taste.
Longer time, deeper flavour.

通常甜D嘅番茄我唔會煮咁耐, 同埋鍾意加少少酒(白酒, 紹興酒, sherry, vermouth, etc...有咩用咩). 呢D酸番茄我就會煮耐D.

回復

*豹妹yabbe 發表於 2011-6-2 09:10:07 |顯示全部樓層
車厘番茄種子可唔可以o係蕃茄度整到?
因為我e+唔o係hk....同埋想問如果落泥...d泥要好濕定係??
我e+成個花園因為冇打理,,全都硬左-3-""
回復

boysirss 發表於 2011-6-3 13:37:27 |顯示全部樓層
真係犀利啊,真係好Pr0fessional!
回復

riwibe 發表於 2011-6-5 14:11:42 |顯示全部樓層
回復 *豹妹yabbe 的帖子

車厘茄種子可以在車厘茄裏找到,或者可買現成包裝好的。泥土要此較濕潤,如泥土已棄耕一段日子,用基肥壤土,加點水,過十多日後使用(如果天氣好)。
回復

riwibe 發表於 2011-6-5 14:19:49 |顯示全部樓層

兩星期過去,用Hyponex High Grade野菜專用水耕營養液的初步情況。
回復

*豹妹yabbe 發表於 2011-6-10 11:57:26 |顯示全部樓層
riwibe 發表於 2011-6-5 14:11
回復 *豹妹yabbe 的帖子

車厘茄種子可以在車厘茄裏找到,或者可買現成包裝好的。泥土要此較濕潤,如泥土 ...

點拎呀?* 即係直接拎出黎就放落泥? 
駛唔駛哂先定係要等個茄熟到爛先呢?

我見你水種好似仲好過我泥,我呢度有幾隻泥,諗用邊隻都好煩ar
回復

riwibe 發表於 2011-6-11 11:30:59 |顯示全部樓層

當砌開車厘茄,會見到一些很細少(大約2mm至3mm長)的淡黄色的種子。小心取出,選一些健康和完整的放在泥面。科學泥巳經可以。
回復

孖吉 發表於 2011-6-11 12:11:17 |顯示全部樓層
*豹妹yabbe 發表於 2011-6-2 09:10
車厘番茄種子可唔可以o係蕃茄度整到?
因為我e+唔o係hk....同埋想問如果落泥...d泥要好濕定係??
我e+成個花 ...

如果啲泥太硬,可以先種薯仔,薯仔的根可以幫你鬆開啲泥 ... 但係薯仔和蕃茄同科,之後要先種其他野才可以種蕃茄。
回復