四十二樓水耕番茄 (P7 update)

作者: 42ndfloor 發表于 2011-4-15 01:43:06
18472 135
42ndfloor 發表於 2011-4-16 19:34:23 |顯示全部樓層
回復 littlesister 的帖子

我估佢唔會成束一齊變紅掛...係就好啦!

有蟲蟲㗎, 會食葉嗰D添! 冇泥種咁多嘅. 成本係高D㗎啦, 不過可以慳好多位, 盆又可以細D. 我兩年前買左嘅粉狀養肥(要自己開水嗰D), 轉番HKD要$260左右, 但係運費要$400囉! 兩年用左一半到, 圍番平均用百六蚊一年左右, ok啦, 玩得起. 不過未計D水桶, 盆, 陶粒etc. (陶粒同泥土差唔多價.)
回復

孖吉 發表於 2011-4-16 20:06:54 |顯示全部樓層
多口亂噏:由花盆變幾十Liter水,如果種多幾盆,可能要 check check 天台/露台 的承托力
回復

42ndfloor 發表於 2011-4-16 20:17:47 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2011-4-16 20:06
多口亂噏:由花盆變幾十Liter水,如果種多幾盆,可能要 check check 天台/露台 的承托力 ...

多謝你提醒! 而家個露臺應該15lit都未有, 如果15lit=15kg左右, ok嘅.
回復

kiwili1983 發表於 2011-4-17 09:18:17 |顯示全部樓層
其實除左蕃茄仲有咩菜種可以咁樣水種?
回復

42ndfloor 發表於 2011-4-17 16:31:13 |顯示全部樓層
回復 kiwili1983 的帖子

幾乎所有蔬菜生果都可以水耕種...瓜, 椒, 豆, 果樹, 葉類菜, 香草etc. 聽講種水耕豆係非常容易.

我自己種過苦瓜同好多唔同類型嘅香草同葉類菜, 都係咁樣種㗎! 蘭花, 室內盆栽(唔食得嗰D)都有.

根類菜我就未試過啦. 根類菜會麻煩D, 因為D根唔可以長期浸著水, 要用capillary action將水份滲番上嚟. 網上有人話種過水耕紅蘿蔔, 用珍珠岩種. (要用好多, 唔係好捨得!)
回復

feonnywong 發表於 2011-4-17 16:31:59 |顯示全部樓層
第一次見蕃茄係吊喺到種,大開眼界啊
可有其他植物?好欣賞啊!
回復

42ndfloor 發表於 2011-4-17 16:45:39 |顯示全部樓層
回復 feonnywong 的帖子

今年我都係第一次咁樣吊著種. 懶呀嘛!

通常都係傳統做法咁綁著欄杆.
回復

kiwili1983 發表於 2011-4-17 17:20:14 |顯示全部樓層
其實係由發芽開始已經水種佢嗎?原理上係可以連陶石都可以5 放喎!?
回復

42ndfloor 發表於 2011-4-17 17:57:58 |顯示全部樓層

原理上可以嘅, 要用另一個方法托起棵植物law. 不過陶粒除左有承托作用之外亦可以將少量氧氣送到D根.

我試過生菜咁樣種:

回復

feonnywong 發表於 2011-4-18 17:21:37 |顯示全部樓層
回復 42ndfloor 的帖子

原來用水種有另一種睇法,透明盛器可清楚看倒根部生長,
如果種紅蘿蔔,未可以睇住佢大 有冇種過根球類植物?
回復

孖吉 發表於 2011-4-18 17:23:47 |顯示全部樓層
42ndfloor 發表於 2011-4-17 16:31

幾乎所有蔬菜生果都可以水耕種...瓜, 椒, 豆, 果樹, 葉類菜, 香草etc. 聽講種水耕 ...

我有同事,水種 觀賞芋類,所以根菜都應該得咖。
回復

doncheng 發表於 2011-4-18 17:49:59 |顯示全部樓層
42ndfloor 發表於 2011-4-16 19:34
回復 littlesister 的帖子

我估佢唔會成束一齊變紅掛...係就好啦!

香港有冇得買呢?我都想轉水種,因為好鬼死多蚊滋
回復

kiwili1983 發表於 2011-4-18 17:50:06 |顯示全部樓層
其實你咪可以自製水種呢成本應該冇咁貴...海藻水之類..鉀肥可水中溶解...
回復

42ndfloor 發表於 2011-4-18 18:59:41 |顯示全部樓層

如果只係調節NPK都應該唔會好難, 但係植物都需要其他元素, 又唔知道要落D乜嘢先會全部有哂, 份量又要啱...好麻煩㗎!
回復

42ndfloor 發表於 2011-4-18 19:08:39 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2011-4-18 17:23
我有同事,水種 觀賞芋類,所以根菜都應該得咖。

其實得㗎, 不過用嘅盆同泥種嗰D一樣size, 要用好多植料同埋用好多位law. (我個露臺好細㗎ja!)
回復

42ndfloor 發表於 2011-4-18 19:30:28 |顯示全部樓層
feonnywong 發表於 2011-4-18 17:21
回復 42ndfloor 的帖子

原來用水種有另一種睇法,透明盛器可清楚看倒根部生長,

用透明膠樽或者玻璃盆種種下會生水藻, 有時多到遮著睇唔到D根! (不過冇害嘅, 除非D水藻死哂之後放毒素.)

同一個膠樽, 過左47日後:

回復

doncheng 發表於 2011-4-18 21:54:33 |顯示全部樓層
42ndfloor 發表於 2011-4-18 19:30
用透明膠樽或者玻璃盆種種下會生水藻, 有時多到遮著睇唔到D根! (不過冇害嘅, 除非D水藻死哂之後放毒素.)
...

我都好想好似師兄咁用水種生菜!
回復

alansing 發表於 2011-4-18 22:50:37 |顯示全部樓層
kiwili1983 發表於 2011-4-18 17:50
其實你咪可以自製水種呢成本應該冇咁貴...海藻水之類..鉀肥可水中溶解...

好難DIY 水種液肥, 因為當中會有好多微量元素~ 基本上係好難計個比例~
所以如果想用水種可以係網上買專用液肥返黎~
我自己都種過, 液肥就係日本yahoo 拍賣bid 返黎
回復

alansing 發表於 2011-4-18 23:05:38 |顯示全部樓層
42ndfloor 發表於 2011-4-17 16:31

幾乎所有蔬菜生果都可以水耕種...瓜, 椒, 豆, 果樹, 葉類菜, 香草etc. 聽講種水耕 ...

其實唔一定要用珍珠岩種~

比啲網你參考 :
教你用最簡單方法去水種 : http://azcji.cocolog-nifty.com/tomato/2007/03/post_1ddf.html

進階版斆水種 : http://blogs.yahoo.co.jp/suikousaibai_de_uhauha

專業少少既 ( 由理論講起 ) : http://hydroponicssystems.co/hyd ... droponics-system-2/

http://www.hydroponicssystems.co/index.html

樓主, 我會建議你加個氣泵, 打氣入液肥中對根部有好處
回復

alansing 發表於 2011-4-18 23:10:18 |顯示全部樓層
回復