四十二樓水耕番茄 (P7 update)

作者: 42ndfloor 發表于 2011-4-15 01:43:06
18471 135
doncheng 發表於 2011-5-7 21:37:15 |顯示全部樓層
42ndfloor 發表於 2011-5-6 00:03
回復 riwibe 的帖子

係澳洲Autopot公司出嘅粉狀nutrient. (不過Autopot個老闆自己都話用咩牌子嘅兩支裝養 ...

會唔會再訂,可唔可以幫我訂或給條LINK我
回復

42ndfloor 發表於 2011-5-7 22:19:33 |顯示全部樓層
回復 doncheng 的帖子

我PM你啦. 不過其實好多網店都有水耕養液買㗎, 我只不過係訂左D嘢順便買埋佢地D養液, 郵費真係好貴law! 試下search "hydroponic nutrient"睇下有咩先啦.

我仲有好多, 可能下年先要訂.

回復

呀雞老豆 發表於 2011-5-7 22:49:52 |顯示全部樓層
42ndfloor 發表於 2011-5-7 21:19
回復 呀雞老豆 的帖子

你支養液有冇寫住開左水之後有幾多NPK或者EC(電導度)?

果支野N6/P4/K3,但就無EC
等我再試吓其他先
回復

42ndfloor 發表於 2011-5-8 21:01:09 |顯示全部樓層
"嘩, 好大隻番茄呀!"

其實粒番茄只係得2.5cm闊, 係兩朵花黐埋結出嚟嘅車厘茄嚟嘅, 好似迷你牛扒茄咁樣. 見今日咁好天又冇咩嘢update, 所以影左D公仔相俾你地睇下!

Beefsteak cherry 01.jpg
Beefsteak cherry 02.jpg
回復

42ndfloor 發表於 2011-5-8 21:03:47 |顯示全部樓層
仲有:

Beefsteak cherry scale.jpg
回復

孖吉 發表於 2011-5-8 21:46:25 |顯示全部樓層
回復 42ndfloor 的帖子

呀!真係呃得吓人啵
回復

nothink 發表於 2011-5-8 21:49:35 |顯示全部樓層
只能說佩服佩服
回復

bunbun05 發表於 2011-5-11 15:30:04 |顯示全部樓層
日本都有液肥, 又唔貴wor

http://zh-tw.item.rakuten.com/eco-guerrilla/hp1gr1/
回復

42ndfloor 發表於 2011-5-11 19:39:55 |顯示全部樓層
回復 bunbun05 的帖子

比較返同樣開左水嘅份量同埋運費, 呢隻仲貴過我買嗰D wor. 不過濃縮液應該係貴過我嗰D粉狀嘢嘅.

呢間公司出嘅番茄形水耕system好得意呀!!

回復

annchloe 發表於 2011-5-11 19:52:43 |顯示全部樓層
SO cute.....
回復

呀雞老豆 發表於 2011-5-11 22:32:04 |顯示全部樓層
42ndfloor 發表於 2011-5-11 19:39

比較返同樣開左水嘅份量同埋運費, 呢隻仲貴過我買嗰D wor. 不過濃縮液應該係貴過我 ...

呢個網,睇咗我粒幾鐘,佢D野又幾過引喎
回復

bunbun05 發表於 2011-5-12 14:34:30 |顯示全部樓層
呀雞老豆 發表於 2011-5-11 22:32
呢個網,睇咗我粒幾鐘,佢D野又幾過引喎

我見到d種子, 眼睛發亮呀!
回復

riwibe 發表於 2011-5-16 21:13:13 |顯示全部樓層
前天去了花寶在花墟的專門店。那位女sales介紹我用Hyponex High Grade野菜專用水耕營養液,種食用的蔬果類。Sales話一支O.K. HKD48.00 就試一下,希望可以。
回復

42ndfloor 發表於 2011-5-16 23:20:10 |顯示全部樓層
回復 riwibe 的帖子

試左記得post嚟睇下wor!
回復

42ndfloor 發表於 2011-5-17 23:07:37 |顯示全部樓層
上個月提過嗰盆俾大風吹爛左嘅車厘茄搬左入屋俾佢休養, 希望最少有幾粒紅色車厘茄食啦. 以為棵嘢死硬要食青車厘茄㗎啦, 竟然可以挨到多過九成嘅車厘茄都變左紅色! (不過酸到爆)

兩個星期前

兩個星期前

已經食左好多, 仲有咁多淨

已經食左好多, 仲有咁多淨
回復

bunbun05 發表於 2011-5-18 00:09:33 |顯示全部樓層
42ndfloor 發表於 2011-5-17 23:07
上個月提過嗰盆俾大風吹爛左嘅車厘茄搬左入屋俾佢休養, 希望最少有幾粒紅色車厘茄食啦. 以為棵嘢死硬要食青 ...

爛到咁都結咁多!
回復

呀雞老豆 發表於 2011-5-18 00:12:57 |顯示全部樓層
兩星期前棵野死到咁,仲有咁多蕃茄收,勁
回復

42ndfloor 發表於 2011-5-18 00:54:20 |顯示全部樓層

其實大部分嘅番茄仔已經差唔多full size, 未變色je! 棵番茄感覺到開始唔掂嘅時候就會啦啦聲將剩番嘅番茄仔變紅㗎啦!

(花園仔Sir好似最近都講過, 佢解釋得清楚過我好多, 睇下你地搵唔搵得番嗰個post.)
回復

nekokaren 發表於 2011-5-18 12:00:58 |顯示全部樓層
回復 42ndfloor 的帖子

掛在門上點開門
回復

42ndfloor 發表於 2011-5-18 14:58:49 |顯示全部樓層
回復 gender 的帖子

如果可以用一半嘅番茄仔換士多啤梨就好啦! 要種幾多棵先有咁多粒士多啤梨㗎?

上個月收穫仲多, 不過天氣涼D番茄甜D, 食多D都得. 有老公幫手食, 同埋都俾左D俾老爺奶奶, 親戚etc. 而家呢D番茄仔咁酸, 唔煮唔好食. 加糖, 鹽, 橄欖油, 用焗爐焗幾分鐘都ok好味嘅.
回復