四十二樓水耕番茄 (P7 update)

作者: 42ndfloor 發表于 2011-4-15 01:43:06
18470 135
42ndfloor 發表於 2011-4-19 01:00:49 |顯示全部樓層
回復 alansing 的帖子

第一同第二個link同我個種法都冇咩大分別.

我以經研究過好多類型嘅system㗎啦. 最後都係選擇用番而家用緊嘅方法種嘢, 貪佢簡單.

點解我唔用泵:
1. 露臺冇得插電
2. 循環養液需要成日check著養液嘅pH同EC, 會麻煩D, 儀器又貴
3. 循環養液式嘅系統會浪費養液
4. 倒出去嘅養液對環境有些破壞, 越少越好

而家用緊嘅方法唔係唔足夠氧氣俾D根wo. 根唔浸哂入養液都work㗎, 因為D根識得由W roots (water roots)變O roots (oxygen roots). 不過用泵係可以唔洗擔心D根會唔會浸得太深嘅. 用泵同唔用泵, 各有各嘅優點同缺點.

我都有個自動淋水嘅system但係唔洗插電㗎! 喺呢度買: http://www.autopot.com.au. 我買左佢個windowbox, 個設計好聰明! 不過最近冇用過. (因為要一桶一桶水咁樣搬, 太懶!)

你都有玩水耕㗎?
回復

42ndfloor 發表於 2011-4-19 01:05:51 |顯示全部樓層
doncheng 發表於 2011-4-18 21:54
我都好想好似師兄咁用水種生菜!

我唔係師兄呀!! (亦都唔係師姐!)
回復

42ndfloor 發表於 2011-4-19 02:39:51 |顯示全部樓層
啱啱發現左原來我有棵車厘茄俾大風吹斷左支大莖, D葉以經dur哂, 起唔番身...睇怕都要食青車厘茄lu...
回復

magichand 發表於 2011-4-19 04:19:35 |顯示全部樓層
回復 42ndfloor 的帖子

小心青車厘茄有毒呀!
回復

42ndfloor 發表於 2011-4-19 04:44:14 |顯示全部樓層
回復 magichand 的帖子

冇事嘅, 好多人食過都未死得, 網上仲有食譜添!

不過多謝你關心!

毒素會累積係身體架....可唔可以放米缸焗紅佢先食呢?  發表於 2011-5-12 21:52
回復

kerry 發表於 2011-4-19 05:29:08 |顯示全部樓層
WA...好多蕃茄仔呀~!!
請問要種幾耐先換盆好似你結果果張相咁樣..?
回復

42ndfloor 發表於 2011-4-19 06:51:10 |顯示全部樓層
回復 kerry 的帖子

嗰盆...我已經唔記得左啦! 通常健康嘅苗我會早D換盆, 俾佢地生得快D. 不過唔會少過兩三塊真葉就換盆.

其他人le? 我都想知你地會幾時決定換盆!

回復

faiwan 發表於 2011-4-19 17:14:35 |顯示全部樓層
42ndfloor 發表於 2011-4-16 18:52
遲D大多少少再post多D相啦! 而家有嘅車厘番茄, 最靚嗰盆同埋最大嗰束...露臺太細影唔哂成棵嘢, 都有四呎幾 ...

想問你盆車厘茄入面一粒二粒也是陶粒嗎?
回復

42ndfloor 發表於 2011-4-19 18:53:28 |顯示全部樓層
回復 faiwan 的帖子

係陶粒嚟㗎!
回復

alansing 發表於 2011-4-19 20:19:16 |顯示全部樓層
42ndfloor 發表於 2011-4-19 01:00
回復 alansing 的帖子

第一同第二個link同我個種法都冇咩大分別.

之前有玩, 依家仲有兩支水肥係度......=_="
回復

42ndfloor 發表於 2011-4-19 21:57:30 |顯示全部樓層
回復 gender 的帖子

That 'bunch of grapes' will probably stay green forever...it's from the plant with the broken stalk!  

回復

42ndfloor 發表於 2011-4-19 22:33:10 |顯示全部樓層

係呀, 我以經諗到點整㗎啦...剁哂D青車厘茄加D橄欖油, 洋蔥同芫茜做墨西哥式green tomato salsa!

點樣prepare打風呀? 我只係識得搬哂D嘢入屋ja, 大棵D嗰幾盆都唔知點算...可能要拆哂落嚟由頭再種過! 有冇其他方法?
回復

呀雞老豆 發表於 2011-4-19 22:49:30 |顯示全部樓層
好靚,睇到我心思思想種返幾盆添
回復

孖吉 發表於 2011-4-19 23:04:27 |顯示全部樓層
42ndfloor 發表於 2011-4-19 22:33

係呀, 我以經諗到點整㗎啦...剁哂D青車厘茄加D橄欖油, 洋蔥同芫茜做墨西哥式green tom ...

唔知其他人用乜野方法呢,我就會咁o既:
先紮起啲枝葉減低風阻,再移埋背風的牆邊綁好。再唔係訓低個盆都得。

不過你用水種真係好易吹甩啵~
回復

42ndfloor 發表於 2011-4-20 00:08:48 |顯示全部樓層
回復 孖吉 的帖子

聽落紮起棵嘢訓低個盆呢個辦法好似喺我個露臺會work wor! 下次可能會試下, thank you!

咩嘢會吹甩呀?
回復

42ndfloor 發表於 2011-4-20 00:10:05 |顯示全部樓層
呀雞老豆 發表於 2011-4-19 22:49
好靚,睇到我心思思想種返幾盆添

種啦, 好好玩㗎!

(不過其實你未睇到樣衰衰嗰啲ja...而家謝左嗰棵車厘茄真係極度樣衰囉!)

回復

呀雞老豆 發表於 2011-4-20 00:37:45 |顯示全部樓層
42ndfloor 發表於 2011-4-20 00:10
種啦, 好好玩㗎!

(不過其實你未睇到樣衰衰嗰啲ja...而家謝左嗰棵車厘茄真係極度樣衰囉!)

我覺得用水種,最重要係個盆,要搵個靚盆先種得
回復

42ndfloor 發表於 2011-4-20 00:59:33 |顯示全部樓層
回復 呀雞老豆 的帖子

哈...我反而覺得棵植物種得靚就會睇唔到個盆點樣樣!

(雖然...我都諗左好耐買藍色或者灰色嘅水桶好...其實藍色隔光D不過最後都選擇左灰色!)

回復

faiwan 發表於 2011-4-20 11:51:47 |顯示全部樓層
回復 42ndfloor 的帖子

唔好意思,問多樣,盆水種蕃茄內除了陶粒外,入面的是營養水嗎?

係呀!  發表於 2011-4-20 18:12
回復

孖吉 發表於 2011-4-20 11:58:33 |顯示全部樓層
42ndfloor 發表於 2011-4-20 00:08
回復 孖吉 的帖子

聽落紮起棵嘢訓低個盆呢個辦法好似喺我個露臺會work wor! 下次可能會試下, thank you!

我唔清楚的根的生長情況如何,如果打風會唔會連根拔呢?
回復