返回列表 發新帖

初製有氧堆肥桶

作者: 孖吉 發表于 2011-4-5 20:55:09
7972 39
孖吉 發表於 2011-4-6 16:15:25 |顯示全部樓層
grand 發表於 2011-4-6 14:57
蚯蚓堆肥要幾內先得嫁?

有氧堆肥是 分批生產 幾乎是不會中間添加,蚯蚓堆肥是 持續生產,過程中廚餘不斷添加,而堆肥不斷累積,收成時間視乎很多因素。如果有千條堆肥蚯蚓,大約3個月可以收成一次。
回復

grand 發表於 2011-4-6 16:18:23 |顯示全部樓層
回復 孖吉 的帖子

蚯蚓堆肥是 持續生產,過程中廚餘不斷添加,而堆肥不斷累積,噤點收d肥料呀?
回復

孖吉 發表於 2011-4-6 16:26:14 |顯示全部樓層
grand 發表於 2011-4-6 16:18
回復 孖吉 的帖子

蚯蚓堆肥是 持續生產,過程中廚餘不斷添加,而堆肥不斷累積,噤點收d肥料呀? ...

其實有好多種方法,多數是利用蚯蚓的覓食/避光的特性幫助採收,如果你想更詳細了解,可以看看這個網頁:
http://waldorf.vicp.net/showtree.aspx?topicid=244&forumpage=1&postid=1387
回復

grand 發表於 2011-4-6 16:32:40 |顯示全部樓層
回復 孖吉 的帖子

網頁開唔到呀?
回復

孖吉 發表於 2011-4-6 16:37:12 |顯示全部樓層
grand 發表於 2011-4-6 16:32
回復 孖吉 的帖子

網頁開唔到呀?

因為唔想直接在園藝館貼上外部連結,請反白網址部份,再 copy & paste 到 瀏覽器 便可
回復

grand 發表於 2011-4-6 16:41:56 |顯示全部樓層
回復 孖吉 的帖子

多謝你,
回復

squarehead 發表於 2011-4-6 18:58:59 |顯示全部樓層
最欣賞用滾輪承托圓桶設計,大俠好!
回復

孖吉 發表於 2011-4-7 09:48:17 |顯示全部樓層
squarehead 發表於 2011-4-6 18:58
最欣賞用滾輪承托圓桶設計,大俠好!

jky 重勁呀,同佢傾傾吓,佢話反轉架手推車就得,可惜我冇手推車
回復

squarehead 發表於 2011-4-7 12:55:37 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2011-4-7 09:48
jky 重勁呀,同佢傾傾吓,佢話反轉架手推車就得,可惜我冇手推車

鍾意你個設計, 膠桶唔會兩邊走.
不過你個桶冇500升喎.
回復

孖吉 發表於 2011-4-7 13:05:20 |顯示全部樓層
squarehead 發表於 2011-4-7 12:55
鍾意你個設計, 膠桶唔會兩邊走.
不過你個桶冇500升喎.

係啵~ 改返 ^^
我成日諗 1立方米堆肥,呢d係咪叫諗多咗?
回復

龍草晴 發表於 2011-4-7 13:13:03 |顯示全部樓層
我想請問個桶要幾錢?同理係邊處買呀??
回復

squarehead 發表於 2011-4-7 13:22:55 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2011-4-7 13:05
係啵~ 改返 ^^
我成日諗 1立方米堆肥,呢d係咪叫諗多咗?

1米園地?

請教大俠, 有冇製作bokashi powder呀? 效果如何?
我用粉桶改裝兩個bokashi bucket, 想自己製粉.
回復

孖吉 發表於 2011-4-7 13:37:06 |顯示全部樓層
squarehead 發表於 2011-4-7 13:22
1米園地?

請教大俠, 有冇製作bokashi powder呀? 效果如何?

一米地係外國用木欄圍出來的地方,如果有桶可以唔使咁大都達到升溫,有啲產品可以細到 17L。

我响 TB 買咗啲EM粉,培飬出來啲EM液氣味和網上講的bokashi有好大分別。另外冇米糠,用報紙做媒介。發覺效果唔好,冇菌絲,味道不可能放在室內(另外可能個桶隔水的空間太大,有太多空氣) ...。所以而家諗緊幫襯綠嶺行動買一次粉,超碼可以知道邊道出咗問題。
回復

孖吉 發表於 2011-4-7 13:51:57 |顯示全部樓層
龍草晴 發表於 2011-4-7 13:13
我想請問個桶要幾錢?同理係邊處買呀??

個桶係花友 JKY 送,佢話留意一吓工廠區可能有收獲。

根據花友 JKY 講,網上淘寶(二手)都係賣RMB 38-50一個,亦可以去 癈科回收舖 找,應該重平。另外花友 i4kai 提供:大埔同發坊 有某魚具店有大量工業桶放在門口賣。
回復

squarehead 發表於 2011-4-7 14:01:51 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2011-4-7 13:37
一米地係外國用木欄圍出來的地方,如果有桶可以唔使咁大都達到升溫,有啲產品可以細到 17L。

我响 TB  ...

我有同感, 怕第一次做粉唔知成唔成功, 又無從比較, 所以去年底去綠領買1kg
如果要兩個桶不斷運作, 長遠計都係自己做粉較為化算~
回復

孖吉 發表於 2011-4-7 14:18:10 |顯示全部樓層
squarehead 發表於 2011-4-7 14:01
我有同感, 怕第一次做粉唔知成唔成功, 又無從比較, 所以去年底去綠領買1kg
如果要兩個桶不斷運作,  ...

你用過 bokashi? 太好喇~ 係咪好似醋/醃醬咁味咖?
(另外一個原因做呢個有氧堆肥桶,因為我冇咁多泥做 bokashi 的後期製作,所以希望呢個堆肥桶可以解決問題)
回復

squarehead 發表於 2011-4-7 15:12:34 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2011-4-7 14:18
你用過 bokashi? 太好喇~ 係咪好似醋/醃醬咁味咖?
(另外一個原因做呢個有氧堆肥桶,因為我冇咁多泥做 bo ...

係呀,當打開桶蓋就會聞到好大陣泡菜味,
我仲刻意放入一d生肉, 魚腮同內臟, 估唔到發酵後係完全冇臭味.
而放出 bokashi tea有股蘋果醋香味.
我去wong三興買大大包 peat moss, 用部分溝2桶廚餘, 家放入個大膠桶進行有氧分解.
希望你好快就有靚靚自製堆肥用
回復

孖吉 發表於 2011-4-7 15:18:28 |顯示全部樓層
squarehead 發表於 2011-4-7 15:12
係呀,當打開桶蓋就會聞到好大陣泡菜味,
我仲刻意放入一d生肉, 魚腮同內臟, 估唔到發酵後係完全冇臭味. ...

真係好正啵~

不過 peat moss 冇泥裏面的菌,點分解呀?要用舊泥咖~ (會唔會我 miss 咗啲乜嘢呀?)
回復

squarehead 發表於 2011-4-7 16:01:06 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2011-4-7 15:18
真係好正啵~

不過 peat moss 冇泥裏面的菌,點分解呀?要用舊泥咖~ (會唔會我 miss 咗啲乜嘢呀?)   ...

我用好多種完小麥草泥溝廚餘, 但係唔夠, 再加peat moss囉.
回復

龍草晴 發表於 2011-4-8 12:21:37 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2011-4-7 13:51
個桶係花友 JKY 送,佢話留意一吓工廠區可能有收獲。

根據花友 JKY 講,網上淘寶(二手)都係賣RMB 38-50 ...

多謝指引!!
回復