掛在窗上種的士多啤梨(草莓)

作者: gmfw 發表于 2011-3-23 22:57:41
41884 128
gmfw 發表於 2011-4-15 01:36:11 |顯示全部樓層
riwibe 發表於 2011-4-8 21:40
我是一位初學者,你的寶貴意見很有用.

我只係分享下自己經驗而已, 其實人人嘅種植環境都唔同, 遇到嘅問題都會唔同.
回復

gmfw 發表於 2011-4-15 01:37:19 |顯示全部樓層
唔知大家有冇睇過呢個post “草莓的概序”, 我覺得好有用, 睇完之後對士多啤梨認識多咗好多
http://hkplants.com/forum.php?mo ... amp;extra=page%3D11

另外下面這幾個網頁, 都很有參考性 :
有機草莓種植 : http://www.afcd.gov.hk/english/a ... strawberry_note.pdf
草莓育苗技術 : http://mdares.coa.gov.tw/files/w ... /mdares/693/121.pdf
草莓知識 : http://www.strawberry.com.tw/front/bin/ptlist.phtml?Category=4499
草莓大全 : http://www.dk101.com/Discuz/viewthread.php?tid=154236
草莓俱樂部 : http://www.caomeiclub.com/

HELP ME A LOT  發表於 2012-2-12 02:03
回復

42ndfloor 發表於 2011-4-15 02:13:32 |顯示全部樓層
回復 gmfw 的帖子

真係好佩服你嘅耐性同堅持.
回復

cowcowpop 發表於 2011-4-15 04:16:43 |顯示全部樓層
嘩!利害!
多謝分享。
我既士多啤梨全部種係室外‥‥‥‥
比較好陽光。
回復

ice_moon226 發表於 2011-4-15 19:21:05 |顯示全部樓層
羨慕死人啦! 我種過但就死晒,
回復

lion 發表於 2011-4-18 19:27:10 |顯示全部樓層
我今日下午到旺角花園街買左士多啤利種子。
原來得 30粒種子,八元,我覺得幾貴,其實不需要買,
應該去街市買士多啤利果實,又有得食、又有得取種子。
今次做左傻仔。

回復

42ndfloor 發表於 2011-4-18 20:32:20 |顯示全部樓層
回復 lion 的帖子

不過你喺街市買嘅士多啤利有可能係用左雜交士多啤利種子種㗎bor...都係用買番嚟嘅種子穩陣啲, 一啲都唔傻!
回復

kerry 發表於 2011-4-19 05:51:56 |顯示全部樓層
好厲害呀...一定要學習...!!
回復

bunbun05 發表於 2011-4-19 10:07:25 |顯示全部樓層
由衷佩服你, 有耐性之餘, 仲要有堅持, 終於俾你等到開花結果啦!

另外睇你同紅蜘蛛既搏鬥過程, 我真係無你咁好耐性呢, 換著我, 放棄左十世lu!
回復

faiwan 發表於 2011-4-19 17:01:23 |顯示全部樓層
gmfw 發表於 2011-3-27 23:31
與紅蜘蛛大戰1年零4個月

由開始種植至到2009年夏季, 一直都沒見過有甚麼害蟲出現, 間中有幾隻蚊滋仔, 但數 ...

我都試過對付紅蜘蛛,我日日見到有虫有虫卵,都會親手殺生。一定見屍先心息,亦是最有效方法。
回復

kkaheii 發表於 2011-4-20 21:09:04 |顯示全部樓層
真係利害......加油!
回復

gmfw 發表於 2011-4-25 17:01:21 |顯示全部樓層
回復:
42ndfloor : 真係好佩服你嘅耐性同堅持
ice_moon226 : 羨慕死人啦! 我種過但就死晒
kerry : 好厲害呀...一定要學習...!!
bunbun05 : 由衷佩服你, 有耐性之餘, 仲要有堅持, 終於俾你等到開花結果啦!另外睇你同紅蜘蛛既搏鬥過程, 我真係無你咁好耐性呢, 換著我, 放棄左十世lu!
kkaheii : 真係利害......加油!

謝謝你們, 俾你地攪到有啲唔好意思添
其實呢度有好多花友都好厲害, 而我只係專注係種一樣植物上面,
如果我要同時種很多類植物, 我可能會攪唔掂
回復

gmfw 發表於 2011-4-25 17:03:07 |顯示全部樓層
gender 發表於 2011-4-15 20:00
回復 gmfw 的帖子

請問 how to make strawberry sweeter when you are planting it?  

士多啤梨甜唔甜, 首先要睇品種, 其次就係 :
(1) 泥土酸鹼度 : 維持弱酸性(大約PH6.5)
(2) 適當施肥 : 特別在開花結果前, 要加施磷肥鉀肥, 但不要過量
(3) 充足日照 : 有足夠日照, 才可以增加果的含糖量, 所以種室外始終較優勝
回復

gmfw 發表於 2011-4-25 17:04:57 |顯示全部樓層
lion 發表於 2011-4-18 19:27
我今日下午到旺角花園街買左士多啤利種子。
原來得 30粒種子,八元,我覺得幾貴,其實不需要買,
應該去街 ...

花園街??  花墟係嘛
買種子無問題喎, 可以種下唔同品種o架嘛
回復

gmfw 發表於 2011-4-25 17:05:36 |顯示全部樓層
faiwan 發表於 2011-4-19 17:01
我都試過對付紅蜘蛛,我日日見到有虫有虫卵,都會親手殺生。一定見屍先心息,亦是最有效方法。 ...

最重要係殺得快過佢地繁殖, 蟲嘅數量一多就難攪
回復

gmfw 發表於 2011-4-25 17:07:42 |顯示全部樓層
各位花友, 我有種子分享, 有興趣嘅就去分享版睇睇

我現在去分享版出post先, 處理完分享遲些再回來講講我的發芽方法及如何照顧小苗.
回復

faiwan 發表於 2011-4-28 12:23:32 |顯示全部樓層
gmfw 發表於 2011-4-25 17:05
最重要係殺得快過佢地繁殖, 蟲嘅數量一多就難攪

無錯園友,所以我每天都去望一下有無虫卵。要快過佢地,不過最近我發覺在28度以上超強太陽的時候成盆去哂半天就好好多。
回復

gmfw 發表於 2011-5-2 21:35:37 |顯示全部樓層

我的發芽及照顧小苗的方法 :

這是我因應自己的種植環境及習慣而使用的方法, 再加上多次失敗而得出的經驗, 這些未必是好方法, 亦未必適合其他人, 寫出來只想跟大家分享一下, 歡迎各花友討論交流.

首先發芽容器, 我會用透明膠兜或淺盆, 主要是透光度高, 不會讓高身盆邊遮擋光照, 這個我覺得很重要, 因為當種子發芽後, 小苗打開子葉後, 就要立刻進行光合作用, 製造養分供小苗成長, 如果用高身盆, 盆身又不透光, 而泥面跟盆邊距離太多, 小苗又太矮, 小苗為了吸光, 就會長高做成徒長, 徒長的小苗容易彎曲折斷, 而長期不夠光的小苗就會容易枯萎.

發芽用的植料, 我會用泥炭土加珍珠岩(比例大約1:1或甚至1:2), 加進大量珍珠岩, 目的是想讓泥土鬆一點, 泥土鬆除了可以通氣疏水外, 更可以方便將來分苗移植時容易一點, 尤其是當小苗長得很密時.

準備好植料後, 就可以下種了, 我不喜歡放太多泥, 泥土厚度大約吋半左右便夠了, 先淋濕泥土, 然後直接撒種子在泥土表面, 之後再將表面用噴壺噴濕, 如果再加一層薄薄的泥在上面, 也是可以的, 但要很薄, 只要僅僅覆蓋種子便可, 然後放置在通風及有陽光照射的位置, 每天早晚再噴水以保持泥土濕潤.

我不喜歡放太多泥, 我覺得多泥會做成濕氣長期不散, 但太少泥又會乾得快, 雖然發芽需要水份, 但種子也是需要呼吸的, 所以有時要讓泥土半乾. 至於要用多少泥, 要淋多少水, 就要自己衡量, 要看播種那段時間的天氣及濕度, 也要看每次淋水相隔的時間有多長.

在下種前, 可先將種子浸水一小時, 這可以讓種子充份吸飽水, 也可以讓種子殼軟化使種子發芽時容易脫殼. 但浸水不要太耐, 因為種子需要呼吸, 浸太耐會浸壞, 只要看見種子”漲卜卜”便可.

發芽長出小苗後, 就要盡量讓小苗曬太陽, 但要避免正午時暴曬於烈日下, 尤其是天氣開始炎熱, 就更要小心.

小苗要放置在通風但不當風的位置, 因為大風會將脆弱的小苗吹倒折斷.

小苗長出後就不要再噴水, 因為有些噴壺力度很強, 而且一大滴水珠停留在小葉上, 對小苗來說其實是很重的, 淋水時也不要”照頭淋”, 因為脆弱的小苗承受不起水撞下來的力度, 所以最好就用我下圖的那種尖嘴水樽, 水力弱不會沖散泥土, 又易控制水量, 淋水時直接淋在泥上, 不要淋在小苗上.

當小苗長至有兩三片真葉時, 可能會出現上重下輕的情況, 怕小苗容易彎曲折斷的話, 就可以加些少泥圍著小苗, 讓小苗”企穩”.

到小苗長出第一片複葉時(通常長了5、6片單葉真葉後就會開始長複葉), 便可以移苗定植了.

回復

gmfw 發表於 2011-5-2 21:36:56 |顯示全部樓層
我最近發的小苗

上星期拍的

今天拍的

回復

gmfw 發表於 2011-5-2 23:57:08 |顯示全部樓層

貼一下今年的收成

來一張大合照先

這一粒個形狀好攪笑

回復